- Makaleler
- 2
Efsanenin Doğuşu: The Witcher: Enhanced Edition İncelemesi
Witcher serisi bugün bir dev olsa da, her şeyin başladığı o ilk adım oldukça şahsına münhasır bir yapıydı. Bugün Witcher serisi dendiğinde hepimizin aklına Wild Hunt’ın o uçsuz buçsuz dünyası gelse de, ilk başta dediğim gibi her şeyin başladığı o ilk oyunun yeri bambaşka. The Witcher: Enhanced Edition, modern oyunların sunduğu o "hızlı tüketim" rahatlığını değil, oyuncudan sabır ve emek isteyen, karşılığında ise sizi içine çeken muazzam bir atmosfer vaat eden bir yapım.Bugün bunu inceleyeceğiz hocalarım.
Oynanış Tarafı
Oyunun dövüş sistemine girdiğiniz an, alışılagelmiş aksiyon-RPG'lerden farklı bir şeyle karşılaşıyorsunuz. Burada "tuşlara rastgele basarak kazanmak" diye bir şey yok. Savaşlar adeta bir ritim oyununa benziyor; doğru zamanda tıklamak ve düşman tipine göre stil değiştirmek (Oyunda Hızlı, Güçlü, Grup adı altında üç stil bulunuyor.) hayatta kalmanın tek yolu bu dünyada.
Dürüst olayım; başlarda bu sistem biraz hantal ve garip gelebilir. Ancak bir Geralt olduğunuzu asıl hissettiğiniz yer, o dövüşten önceki hazırlık süreci. Meditasyon yaparak iksirlerinizi hazırlamak, canavarın zayıf noktasına göre kılıcınıza yağ sürmek ve toksisite seviyenizi dengede tutmak vs. İşte bu detaylar, sizi sıradan bir savaşçıdan gerçek bir Wiçır'a dönüştürüyor.
Hikaye ve Karakterler
Anlatı, hafıza kaybı gibi klasik bir yerden başlasa da, çok geçmeden kendinizi o dünyanın politik entrikaların ve ırkçılığın tam merkezinde buluyorsunuz. Burası bir masal dünyası değil; verdiğiniz kararların hemen meyve vermediği, bazen yaptığınız bir seçimin acı sonucunu saatler sonra gördüğünüz bir yer.Karakter yazımı konusunda ise Witcher hala sınıfının en iyilerinden. Kimse tamamen iyi ya da tamamen kötü değil; her yan karakterin kendi ajandası, korkuları ve çıkarları var. Diyalogların yoğunluğu, aksiyon arayanları yorabilir ama hikaye peşinde koşanlar için adeta bir ziyafet sunuyor efendim.
Atmosfer ve Dünya Tasarımı: Karanlık, Çamurlu ve Gerçekçi
Oyunun dünyası "pırıl pırıl" bir yüksek fantezi evreni vaat etmiyor. Aksine; yoksulluk, hastalık ve tekinsizlik kokan bir atmosfer hakim. Çamurlu yollar, daracık şehir sokakları ve karanlık bataklıklar, o karanlık fantezi ruhunu sonuna kadar hissettiriyor.
Her ne kadar modern oyunlardaki gibi devasa bir açık dünya olmasa da, yükleme ekranlarıyla ayrılan her bölgenin kendine has bir ruhu var. Özellikle gece-gündüz döngüsü ve ışıklandırma tercihleri, aynı mekanın ruhunu büyük oranda değiştiriyor ; gece vakti o bataklıklarda gezmenin verdiği gerilimi hala çok az oyun verebiliyor.
Müzikler ve Ses Tasarımı
Müzik kullanımı oyunlarda kişisel olarak benim çok dikkat ettiğim noktadır. Bu oyunda ise müzik oyunun atmosferini sırtlayan en önemli unsurlardan biri. Slav halk motiflerinin hakim olduğu daha tematik ve atmosferik ezgiler tercih edilmiş.
Bölgeden bölgeye değişen müzikler, dünyanın çevresel kimliğini inanılmaz destekliyor. Yaratıkların çıkardığı sesler ve ortam ambiyansı, o tekinsiz dünyayı her an canlı tutmayı başarıyor.
Örnek olarak benim favorilerim:
Teknik Yapı ve Arayüz Kısmı
Genel Değerlendirme
The Witcher: Enhanced Edition, sabırlı oyuncuların karşılığını altın tepside aldığı bir başyapıt. Teknik hantallıkları ve alışılagelmişin dışındaki dövüş sistemi, her ne kadar birer engel gibi dursa da, sunduğu tematik derinlik ve olgun hikaye anlatımı bu oyunu hala vazgeçilmez kıldığını düşünüyorum. Eğer grafiklerden çok "ruh" ve "hikaye" arıyorsanız, Geralt'ın bu ilk macerası sizi hala mest edebilir.Son olarak, bu yazıyı okuyup zaman ayırdığınız için teşekkür ederim hocalarım.
Eğer merak edip de oynamak isteyen hocalarım varsa umarım bu inceleme onlara da yardımcı olmuştur.
Keyifli oyunlar dilerim.
İncelemedeki desteği için @UmutMelihAkyol hocama özel olarak teşekkür ediyorum
Son düzenleme: