İnceleme The Witcher: Enchanced Edition incelemesi

Makaleler
2
1771923692045.png

Efsanenin Doğuşu: The Witcher: Enhanced Edition İncelemesi

Witcher serisi bugün bir dev olsa da, her şeyin başladığı o ilk adım oldukça şahsına münhasır bir yapıydı. Bugün Witcher serisi dendiğinde hepimizin aklına Wild Hunt’ın o uçsuz buçsuz dünyası gelse de, ilk başta dediğim gibi her şeyin başladığı o ilk oyunun yeri bambaşka. The Witcher: Enhanced Edition, modern oyunların sunduğu o "hızlı tüketim" rahatlığını değil, oyuncudan sabır ve emek isteyen, karşılığında ise sizi içine çeken muazzam bir atmosfer vaat eden bir yapım.

Bugün bunu inceleyeceğiz hocalarım.

Oynanış Tarafı

1771924620500.png
1771924892664.png

Oyunun dövüş sistemine girdiğiniz an, alışılagelmiş aksiyon-RPG'lerden farklı bir şeyle karşılaşıyorsunuz. Burada "tuşlara rastgele basarak kazanmak" diye bir şey yok. Savaşlar adeta bir ritim oyununa benziyor; doğru zamanda tıklamak ve düşman tipine göre stil değiştirmek (Oyunda Hızlı, Güçlü, Grup adı altında üç stil bulunuyor.) hayatta kalmanın tek yolu bu dünyada.

Dürüst olayım; başlarda bu sistem biraz hantal ve garip gelebilir. Ancak bir Geralt olduğunuzu asıl hissettiğiniz yer, o dövüşten önceki hazırlık süreci. Meditasyon yaparak iksirlerinizi hazırlamak, canavarın zayıf noktasına göre kılıcınıza yağ sürmek ve toksisite seviyenizi dengede tutmak vs. İşte bu detaylar, sizi sıradan bir savaşçıdan gerçek bir Wiçır'a dönüştürüyor.

Hikaye ve Karakterler

Anlatı, hafıza kaybı gibi klasik bir yerden başlasa da, çok geçmeden kendinizi o dünyanın politik entrikaların ve ırkçılığın tam merkezinde buluyorsunuz. Burası bir masal dünyası değil; verdiğiniz kararların hemen meyve vermediği, bazen yaptığınız bir seçimin acı sonucunu saatler sonra gördüğünüz bir yer.

Karakter yazımı konusunda ise Witcher hala sınıfının en iyilerinden. Kimse tamamen iyi ya da tamamen kötü değil; her yan karakterin kendi ajandası, korkuları ve çıkarları var. Diyalogların yoğunluğu, aksiyon arayanları yorabilir ama hikaye peşinde koşanlar için adeta bir ziyafet sunuyor efendim.

Atmosfer ve Dünya Tasarımı: Karanlık, Çamurlu ve Gerçekçi

1771925123808.png
1771925160551.png
1771925270834.png
1771925312211.png

Oyunun dünyası "pırıl pırıl" bir yüksek fantezi evreni vaat etmiyor. Aksine; yoksulluk, hastalık ve tekinsizlik kokan bir atmosfer hakim. Çamurlu yollar, daracık şehir sokakları ve karanlık bataklıklar, o karanlık fantezi ruhunu sonuna kadar hissettiriyor.

Her ne kadar modern oyunlardaki gibi devasa bir açık dünya olmasa da, yükleme ekranlarıyla ayrılan her bölgenin kendine has bir ruhu var. Özellikle gece-gündüz döngüsü ve ışıklandırma tercihleri, aynı mekanın ruhunu büyük oranda değiştiriyor ; gece vakti o bataklıklarda gezmenin verdiği gerilimi hala çok az oyun verebiliyor.

Müzikler ve Ses Tasarımı

Müzik kullanımı oyunlarda kişisel olarak benim çok dikkat ettiğim noktadır. Bu oyunda ise müzik oyunun atmosferini sırtlayan en önemli unsurlardan biri. Slav halk motiflerinin hakim olduğu daha tematik ve atmosferik ezgiler tercih edilmiş.

Bölgeden bölgeye değişen müzikler, dünyanın çevresel kimliğini inanılmaz destekliyor. Yaratıkların çıkardığı sesler ve ortam ambiyansı, o tekinsiz dünyayı her an canlı tutmayı başarıyor.

Örnek olarak benim favorilerim:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Teknik Yapı ve Arayüz Kısmı

1771925969092.png
Eğri oturalım doğru konuşalım; oyun son çıkan sürümü modifiye edilmiş bir Aurora Engine kullanıyor ve bu da 2026 yılından bakınca yaşını çok belli ediyor. Karakter animasyonları bazen odunsu, yüz ifadeleri ise kısıtlı kalabiliyor. Enhanced Edition ile gelen iyileştirmeler durumu toparlasa da, envanter sisteminin karmaşıklığı ve arayüzün hantallığı, yeni başlayacaklar için bir alışma süreci gerektiriyor. Yine de bence bu "teknik eskilik", sunduğu derinliğin yanında görmezden gelinebilir bir detay olarak kalabilir.

Genel Değerlendirme

The Witcher: Enhanced Edition, sabırlı oyuncuların karşılığını altın tepside aldığı bir başyapıt. Teknik hantallıkları ve alışılagelmişin dışındaki dövüş sistemi, her ne kadar birer engel gibi dursa da, sunduğu tematik derinlik ve olgun hikaye anlatımı bu oyunu hala vazgeçilmez kıldığını düşünüyorum. Eğer grafiklerden çok "ruh" ve "hikaye" arıyorsanız, Geralt'ın bu ilk macerası sizi hala mest edebilir.

1771425181647.png

Son olarak, bu yazıyı okuyup zaman ayırdığınız için teşekkür ederim hocalarım.
Eğer merak edip de oynamak isteyen hocalarım varsa umarım bu inceleme onlara da yardımcı olmuştur.
Keyifli oyunlar dilerim.

İncelemedeki desteği için @UmutMelihAkyol hocama özel olarak teşekkür ediyorum 🤗.

Son düzenleme:
Kendisi, uzun bir süre sonra tekrar bilgisayar satın alıp, oyun oynamaya döndüğüm zamanda oyunlara alışmak için oynadığım ilk oyunlardan birisidir. Steam'de Orjinal olarak oynadığım ilk oyunlardan birisidir.

Bu arada savaş mekaniği hakkında ekleme yapıyım. Tabi ki oynayarak çözebileceğiniz bir şey olsa da bazı düşmanlara karşı hızlı, güçlü ve grup olarak tarz değiştirmelisiniz. Yoksa onlara vuramıyorsunuz. Birde Canavarlara karşı Gümüş Kılıç, İnsanlara karşı da çelik kullanmanız önemlidir, yoksa düşmanları gıdıklıyorsunuz.

9 Sene öncesinde ben bu oyunu deneyip ne biçim oyun diye diyerek silmiştim. :D

Bu arada eline sağlık! Ateşli göz Emojisi!

Kendisi, uzun bir süre sonra tekrar bilgisayar satın alıp, oyun oynamaya döndüğüm zamanda oyunlara alışmak için oynadığım ilk oyunlardan birisidir. Steam'de Orjinal olarak oynadığım ilk oyunlardan birisidir.

Bu arada savaş mekaniği hakkında ekleme yapıyım. Tabi ki oynayarak çözebileceğiniz bir şey olsa da bazı düşmanlara karşı hızlı, güçlü ve grup olarak tarz değiştirmelisiniz. Yoksa onlara vuramıyorsunuz. Birde Canavarlara karşı Gümüş Kılıç, İnsanlara karşı da çelik kullanmanız önemlidir, yoksa düşmanları gıdıklıyorsunuz.

9 Sene öncesinde ben bu oyunu deneyip ne biçim oyun diye diyerek silmiştim. :D

Bu arada eline sağlık! Ateşli göz Emojisi!
Teşekkür ederim hocam, gümüş kılıç kısmında eski Wiçır öğretisi olduğu için öğrenip yaşanması gerektiğini bilerek yazmadım 🤭.
Ellerine sağlık.
Teşekkür ederim hocam.

Teşekkür ederim hocam, gümüş kılıç kısmında eski Wiçır öğretisi olduğu için öğrenip yaşanması gerektiğini bilerek yazmadım 🤭.

Teşekkür ederim hocam.
Ben Witcher 3 videosu görüp güzel seriymiş diyerek bir şey bilmeden başladığım için dikkat etmedim. Bende tüm seriyi oynama takıntısı olduğu için ilk oyundan giriş yapmıştım. Bu seri hakkında bir şey bilmediğim için ne biçim oyun, canavarlar bazen ölüyor, bazen ölmüyor. Diye çemkiriyordum. :D Kesin seninle mi uğraşacağım diyip oyunu silmiştim. O dönem birde para verip Witcher 1 ve 2'İ Steam'den aldım.

Bu arada bazen düşünüyorum. Bağımsız oyun yapımcıları sayesinde bir çok oynanış tarzını ve grafik tasarımını deneyimledik. Bazıları grafik tasarımı ve oynanış olarak farklıydı. Witcher 3 oynayanların neden Witcher 1'e bakmadığına şaşırmıştım. Eski olduğunu söyleyenler birde oynanışını beğenmeyenler kategorisi vardı. :D

Ben değişik bağımsız oyun gibi düşünüp öyle bir beklentiyle oyuna girişmiş olabilirim. Eski gibi görünen değişik oynanışa sahip oyun diye 🤣

Gerçekten beklentileri önceden belirlemek ilginç bir şey olabiliyor.

Son düzenleme:
Bu arada bazen düşünüyorum. Bağımsız oyun yapımcıları sayesinde bir çok oynanış tarzını ve grafik tasarımını deneyimledik. Bazıları grafik tasarımı ve oynanış olarak farklıydı. Witcher 3 oynayanların neden Witcher 1'e bakmadığına şaşırmıştım. Eski olduğunu söyleyenler birde oynanışını beğenmeyenler kategorisi vardı. :D

Ben değişik bağımsız oyun gibi düşünüp öyle bir beklentiyle oyuna girişmiş olabilirim. Eski gibi görünen değişik oynanışa sahip oyun diye 🤣
Oynayış ve grafikler oyunun tuzu biberi hocam. Ona bakarsak Witcher 3'de oynanış kısmında bazı yönlerinden eksik maalesef. Ama oynadıkça bir süre zihin de alışıyor hiç önemsemiyoruz.
Bence asıl önemli olan oyuncuya verebildiği o duygu ve atmosfer.

Oynayış ve grafikler oyunun tuzu biberi hocam. Ona bakarsak Witcher 3'de oynanış kısmında bazı yönlerinden eksik maalesef. Ama oynadıkça bir süre zihin de alışıyor hiç önemsemiyoruz.
Bence asıl önemli olan oyuncuya verebildiği o duygu ve atmosfer.
Evet ben büyük ihtimalle o atmosferi gördüğüm için oyuna devam etmiş olabilirim. Bu arada bir şey fark ettim. Beni oynanış olarak bezdiren tek oyun KCD1'dir. O oyun yüzünden nedense kendi karakterimizi yaratamadığımız RPG oyunlarına bir ön yargı beslemeye başladım. Herhalde oynanışına alışabilseydim, bu konu beni rahatsız etmezdi. Atmosferide gayet güzeldi. Harika bir teması vardı.

Gerçekten oynanış bir oyunun bel kemiğidir, ana maddesi gibi bir şey. Hikaye Vaadi olmayan Elden Ring gibi oyunların oynanışları harika olduğu için kendisini zor olsa da bana oynatmıştı. Aynı şey Hollow Knight oyununda da yaşandı. Çok sevdim be!

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı