Merhaba sevgili Technopat Sosyal kullanıcıları.
Klasik terminal görünüşü çoğumuzun hoşuna gitmeyebilir. Bugün terminalde kolayca renk değiştirmemizi sağlayan bir aracı nasıl kurup kullanabileceğinizi göstereceğim.
Konu ilginizi çekiyorsa şuna da göz atabilirsiniz:
www.technopat.net
Şimdi kuruluma geçelim.
Theme.sh bir script olduğundan dolayı aslında her dağıtımda aynı şekilde kurup kullanabiliriz.
Yukarıdaki komutlar ardından kendi dağıtımınıza göre FZF kurmayı unutmayın. FZF olmadan tema seçimi yapamıyoruz.
Tema seçmeye geldik. Çok basit!
Terminalde şu komutu yazarak theme.sh menüsüne girebilirsiniz:
İşte bizi karşılayacak olan menü:
Yön tuşları ile temalar arasında geçiş yapabiliriz, terminalin sağ tarafında ise temanın örnek görünümü gözükür.
İstediğimiz bir kelimeyi aratarak uygun tema bulabilirsiniz.
Kendinize uygun bir tema bulduktan sonra Enter'a basmak, seçim yapmış olmak için yeterlidir. Enter'a bastığınız an theme.sh kapatılır ve terminal kullanmaya normal şekilde devam edebilirsiniz.
Theme.sh'ı terminal kabuğunuza eklemediğiniz sürece aynı işlemleri her terminal açmanızda yapmanız gerekecektir.
İşte terminal kabuğunuzun temanızı her zaman hatırlaması için düzenlemelerimiz:
Bash ve Zsh:
Home klasörünüzdeki .bashrc veya .zshrc dosyasını metin editörü ile açarak şunları ekleyin:
Fish:
.config/fish klasörünüzdeki config.fish dosyasını metin editörü ile açarak şunları ekleyin:
Yaptığımız düzenleme, terminal kabuğunun her başladığında son seçtiğimiz temayı uygulamasını sağlayacak.
Umarım hoşunuza giden bir rehber olmuştur. Özelleştirme konuları benim çok hoşuma gidiyor ve bilmeyenler için de göstermek istedim.
Klasik terminal görünüşü çoğumuzun hoşuna gitmeyebilir. Bugün terminalde kolayca renk değiştirmemizi sağlayan bir aracı nasıl kurup kullanabileceğinizi göstereceğim.
Konu ilginizi çekiyorsa şuna da göz atabilirsiniz:
Rehber: Starship ile Linux terminalini güzelleştirmek
Starship, config dosyasını düzenleyerek terminalimizin görünümünü özelleştirebileceğimiz güzel bir araç. Şu ana kadar Xfce terminal, Kitty, Foot, Alacritty terminallerinde test ettim ve hepsinde güzelce çalıştı. Ayrıca hem bash kabuğunda hem de fish kabuğunda sorunsuzca çalıştı. Lafı uzatmadan...
Şimdi kuruluma geçelim.
Theme.sh bir script olduğundan dolayı aslında her dağıtımda aynı şekilde kurup kullanabiliriz.
Kod:
wget https://raw.githubusercontent.com/lemnos/theme.sh/master/bin/theme.sh -O /tmp/theme.sh
sudo install /tmp/theme.sh /usr/local/bin
Yukarıdaki komutlar ardından kendi dağıtımınıza göre FZF kurmayı unutmayın. FZF olmadan tema seçimi yapamıyoruz.
Tema seçmeye geldik. Çok basit!
Terminalde şu komutu yazarak theme.sh menüsüne girebilirsiniz:
Kod:
theme.sh -i
İşte bizi karşılayacak olan menü:
Yön tuşları ile temalar arasında geçiş yapabiliriz, terminalin sağ tarafında ise temanın örnek görünümü gözükür.
İstediğimiz bir kelimeyi aratarak uygun tema bulabilirsiniz.
Kendinize uygun bir tema bulduktan sonra Enter'a basmak, seçim yapmış olmak için yeterlidir. Enter'a bastığınız an theme.sh kapatılır ve terminal kullanmaya normal şekilde devam edebilirsiniz.
Theme.sh'ı terminal kabuğunuza eklemediğiniz sürece aynı işlemleri her terminal açmanızda yapmanız gerekecektir.
İşte terminal kabuğunuzun temanızı her zaman hatırlaması için düzenlemelerimiz:
Bash ve Zsh:
Home klasörünüzdeki .bashrc veya .zshrc dosyasını metin editörü ile açarak şunları ekleyin:
Kod:
if command -v theme.sh > /dev/null; then
[ -e ~/.theme_history ] && theme.sh "$(theme.sh -l|tail -n1)"
fi
Fish:
.config/fish klasörünüzdeki config.fish dosyasını metin editörü ile açarak şunları ekleyin:
Kod:
if type -q theme.sh
if test -e ~/.theme_history
theme.sh (theme.sh -l|tail -n1)
end
end
Yaptığımız düzenleme, terminal kabuğunun her başladığında son seçtiğimiz temayı uygulamasını sağlayacak.
Umarım hoşunuza giden bir rehber olmuştur. Özelleştirme konuları benim çok hoşuma gidiyor ve bilmeyenler için de göstermek istedim.