Thermal Grizzly Conductonaut vs Pullsar Ice Dragon

GPU kısmında sıvı metal için koruma olmuyor, o tarafa, ya macun uygulayın ya da sıvı metal için kapton bant ile önlem alın.

Bu arada Thermal Grizzy Kyronaut laptop için uygun değil.
Hocam araştırmadan aldım açıkçası baktım Kyronaut önerenler çoğunlukta aldım ama yine de tam etkili olmadı; hem GPU hem CPU yüke geçtiğinde maalesef FPS drop ve CPU/GPU hızları aşırı düştü. İşin kötüsü örneğin oynadığım oyun APEX Legends işlemci 0.8 GHz görüyor ekran kartı da 950 civarı ama sonra tekrar ekran kartım 1850 çıkıyor ve işlemcimde 4.0 GHz oluyor. Ayrıca işlemcim 4.0 GHz ile takılırken sıcaklıkları 85 derece sabit yani herhangi bir artış yok ama ekran kartım 65 ile başlayarak 78-79 gördüğünde hemen hem CPU hem GPU hızları minimum düşebilecekleri frekanslara indiriyor sonra yukarıda anlattığım gibi oluyor, bu döngü hep tekrar ediyor.

Dediğiniz gibi soğutucu bloklara baktığımda CPU için uygulanmış sıvı metal macun GPU termal macun sürülmüş. Bende dediğiniz gibi kapton bant ile önlem alacağım, hatta o koruma için kullanılan köpük ne ise onu da satın almak istiyorum lakin bulamadım. Bunun dışında bir de bakır ike etkileşime geçebiliyormuş sıvı metal macun alüminyum gibi değil daha çok bakıra temas eden kısma yapışıp orada sert bir yüzey oluşturuyormuş. Bunu engellemek adına o bölgeyi nikel veya gümüş ile kaplıyorlarmış. Bunu da denemek istiyorum ama biraz bütçe ayırmam gerekli.

Bir de @Marix hocam sen bu konularda geniş bilgi sahibi biri gibisin bana belki destek verebilirsin; ben bu soğutucunun sıvı metal ile temas eden bakır kısmını nikel ile kaplama yapıp kullanarak hem CPU hem GPU tarafında bir sıvı metal macun kullanımı deneyimlemek istiyorum. Ancak ufak tefek sorunlar var: İlk olarak bu benim zamanla yapabileceğim bir deney yani 2-3 ayımı alacaktır bunun için bütçe ayarlamam doğru kişileri bulup bu işlemleri (bakır yüzeyi nikel ile kaplama) yaptırmam, ikinci olarak cihazımı ve başka cihazları hep sök tak yaptığımdan elim yatkın ama sıvı metal macun tecrübem sıfır bu konuda bana rehberlik edebilecek biri lazım. Lafın kısası araya zaman girse bile seni etiketlediğimde elbette sende müsait ve buralarda olursan bana yardımcı olur musun?

Son düzenleme:
Benim bildiğim, sıvı metal bakır üzerinde sorunsuz iş yapıyor, diğer metallerin yapısını bozuyor, zaten bakırda sorun çıksa üretici buna önlem alırdı, sıvı metal kullanılan laptoplarda temas kısmı bakır oluyor.
Hocam benimkinde değil? Beni cihazım fabrika çıkışlı sıvı metal kullanılan bir cihaz zaten yazmıştım ama sıvı metal macun uygulanmış olan kısım bakır değil yani en azından bakır gibi turuncu değil tam tersi metal renginde. Hatta 2021 senesinde sıvı metal aktığı için servislik oldum anakart değiştirildi. Yani ya nikel kaplama yada alüminyum dışında diğer metallerden farklı aynı bakır gibi sorunsuz çalışan bir metal ama bakır olmadığına yemin edebilirim defalarca söktüm hatta fotoğraf isterseniz biraz zaman alsa da ekleyebilirim.

Hatta bu konuda araştırma da yaptım geçenlerde yeni seri ASUS ROG STRİX SCAR serilerinde de aynı şekilde bakır değil (yani kaplama olabilir yada başka metal turuncu kesin değil) o kısım. Bunun dışında bende öyle biliyordum ama şu konuda bir arkadaşımız böyle bir sorun yaşamış konuya gidip okursanız her şeyi daha net anlayabilirsiniz: sıvı metal ilk uyguladığı konu , bu da bakırda sorun yaşadığı yer .

Bakırda kararma ve hafif yapı bozukluğu olsa bile işini yapıyor, sizdeki soğutucu ne kaplı bilmiyorum, ama o kaplı olan kısım sıvı metale dayanıklı olacağı için sizin bir değişiklik yapmanıza gerek yok.

Aslında ben olsam sıvı metali cihaza hiç bulaştırmam bela bir şey.

Son düzenleme:
Bakırda kararma ve hafif yapı bozukluğu olsa bile işini yapıyor, sizdeki soğutucu ne kaplı bilmiyorum, ama o kaplı olan kısım sıvı metale dayanıklı olacağı için sizin bir değişiklik yapmanıza gerek yok.

Aslında ben olsam sıvı metali cihaza hiç bulaştırmam bela bir şey.
Peki neden hocam? Yani önlemini alacağım ve cihaz neredeyse hiç hareket etmeyecek özel bir durum olmadıkça.

Bunun dışında aslında aklımda daha da çılgınca bir plan var; şimdi GPU/CPU teknik olarak zemin (anakart) 1-2mm yüksek, soğutucu blok ile buluştuğunda temas yüzeyi sıfıra sıfır ama bu yerden yükseklik ile soğutucu blok arasında 1-2mm boşluk kalıyor. Bende düşündüm sonuçta neden kısa devre oluyor? Bu sıvı metal aktığı için, peki CPU/GPU çevresinde sıvı metal aksa dahi kısa devre yapması için ne kadar ilerlemesi gerekir? Ortalama 1cm gibi bir alan mevcut anakart üzerindeki devrelere erişebilmesi için, ya ben CPU/GPU çevresine 1mm veya veya daha da ince olacak şekilde 1cm'den kısa bir güvenlik çemberi/alanı yaptırsam? O zaman akan sıvı metal bu 1cm devre içermeyen alanda kalır ve anakarta geçmez. Tabii tüm bunlar olurken klasik kapton bant koruması da olacak, ki olurda koruma çemberi de sızdırma yaparsa diye. Sizce nasıl bir plan?

Nedenini ancak sıvı metali uygularken anlayabilirsiniz, çok problemli bir madde.
Hocam korkuttunuz, o kadar mı tehlikeli yada sıkıntılı?
Eğer bir yükselti yapılabilirse sıvı metalin orayı aşması engellenir, mantıklı.
Bunu şu an kafamda bir fikir olarak tasarladım; teoride işe yarar gibi duruyor mantıklı geliyor ama gelelim pratiğe o konuda işte nasıl olacak fikrim pek yok 3D yazıcı ile yapabilirim ama ne kadar başarılı olur görmek gerek. 0.08mm kalınlığında ürün çıkarabiliyorum ama daha da aşağısı yapabilir miyim bilemedim. Yada mesela onu oraya sabitlemek için ne kullanabilirim bir fikrim yok şahsen. Dediğim gibi benim sanırsam biraz zamana ihtiyacım olacak. Bunu zaten başarırsam seri üretime geçerim artık :D.

Yani akıl akıldan üstündür, belki sıvı metal için bir çözüm olur.

Bunu uygularken acele etmeyin sakin sakin yapın, yayması biraz zor oradan oraya kayıp duruyor, elde avuçta durmuyor yani.
Anladım hocam, zaten yavaş olacağım belli bunun ar-ge çalışması filan zamanımı baya alacaktır ama başarılı olursa sizi konuya dahil edeceğimden şüpheniz olmasın. O zaman bu kadarı yeterli Thermal Grizzly Conductnaut ve kapton bant alacağım şimdilik daha sonra diğer gelişmeleri ayarlamam gerekecek. Bana eşlik ettiğiniz için hem size hem @erengore hocama teşekkür ediyorum sağlıcakla kalınız.

@Marix hocam bir de olurda denersem diye soruyorum Thermal Grizzly Kyronaut laptoplar için uyumlu değil demiştiniz, öneriniz var mıdır?

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı