İnceleme Thermalright Burst Assassin 120

Ryzen 5 7500F işlemcimi bir süredir stok soğutucusu ile kullanıyordum ancak ağır oyunlarda gördüğüm sıcaklıklar fazlasıyla yüksek oluyordu. Özellikle sıcak aylarda 90 dereceleri gördüğüm oldu. Ben de F/P bir hava soğutucusu arayışına girdim ve rakipleri ile arasındaki piyasadaki stok, fiyat durumlarını değerlendirerek Gaming.Gen.Tr üzerinden Burst Assassin'i aldım.

Sistem özelliklerimi aşağıda belirtiyorum.
  • Ryzen 5 7500F İşlemci
  • XFX RX 6800 16 GB Ekran Kartı (Referans Model)
  • MSI B650M-B Anakart
  • XPG Lancer 16GB 5200MHz CL38 Bellek
  • FSP Hyper Pro 650 80+ Güç Kaynağı
Kutu içeriği ile başlayalım. Soğutucu AMD tarafında AM4/AM5 ve Intel tarafında LGA115X, LGA1200, LGA1700 uyumlu. Hem Intel için hem de AMD için gerekli olan aparatlar kutunun içerisinden çıkıyor. AMD işlemciler için montaj anakartı sökmeden yapılabilirken Intel tarafında anakartı söküp ek bir aparat takarak soğutucuyu monte etmek gerekiyor. AMD için konuşmak gerekirse kurulum oldukça basit, 10-15 dakikada rahatlıkla halledilebilir. Gaming.Gen.TR'nin YouTube kanalında soğutucu için kurulum videosu bulunuyor, ilk defa kule tipi soğutucu montajı yapacak olanlar izleyebilir. Aşağıya ilgili videoyu ekliyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Kutu içeriği şu şekilde:

20250103_153548-min.jpg

Kutudan Thermalright TF7 termal macun da çıkıyor. Ben montajı yaparken işlemcimin üzerindeki macunu temizleyip bu macundan sürdüm. Bazı yorumlarda kullanıcılar bu termal macunun çok katı olduğundan ve işlemci üzerinde dağılmadığından bahsetmiş ancak ben böyle bir problem yaşamadım. Yine de göz önünde bulundurmakta fayda var.

Montajı yaptıktan sonra ilk olarak soğutucuyu God of War: Ragnarök'ta test etmek istedim. Bunun için stok soğutucu ile önceden aldığım değerlerin ekran görüntüsünü kaydetmiştim. Yeni soğutucumu takıp oyuna girdiğimde ise sıcaklıkta direkt olarak 20 derecelik bir düşüş oldu.

AMD Stok Soğutucu - God of War: Ragnarök (1080p En Yüksek Ayarlar, FSR Kapalı):

God of War - Ragnarok_2025.01.03-02.35-min.png

Thermalright Burst Assassin - God of War: Ragnarök (1080p En Yüksek Ayarlar, FSR Kapalı):

God of War - Ragnarok_2025.01.04-02.38-min.png

Değerler yukarıda göründüğü gibi. Önceden oyunda işlemci sıcaklığım 70-75 derecelerin altını görmezken Burst Assassin'i taktıktan sonra Ragnarök'ta 54-55 derecelerin üzerine çıktığını görmedim. Daha sonrasında ise AIDA64 üzerinden sistem kararlılık testi yaptım. Stok soğutucu ile 95 dereceleri gördüğüm bu testte Burst Assassin'i taktıktan sonra 10 dakikalık sonuç şu şekilde:

Ekran Görüntüsü (10).png

Göründüğü gibi burada da ortalama 30 derecelik bir düşüş söz konusu. Fiyatı göz önünde bulundurulduğunda bu performans fazlasıyla tatmin edici. Ayrıca stok soğutucu ile arasındaki en güzel farklardan biri de ses düzeyi. Burst Assassin, stok soğutucuya göre çok daha sessiz çalışıyor. Soğutucuyu taktıktan sonra odaya huzur geldi diyebilirim. Hem işlemci sıcaklığını gözle görülür düzeyde düşürecek hem de sizi stok soğutucunun gürültüsünden kurtaracak uygun fiyatlı bir şey arıyorsanız Burst Assassin sizin için doğru bir tercih.

Dış görünüşe gelelim. Öncelikle soğutucu antrasit renkte ve ışıksız. Sade, hoş bir tasarımı var. Boyutu orta büyüklükte, çok büyük veya küçük olmadığını söyleyebilirim. 120mm tek bir fana ve 154mm yüksekliğe sahip, yani 160mm ve üzeri soğutucu desteğine sahip kasalara sığacaktır yükseklik bakımından. Benim nispeten küçük kasamda sorun çıkarmadı ve gayet hoş duruyor. Ancak dikkat edilmesi gereken bir durum var, benim anakartım gibi işlemci soketi ile bellek soketi arasında kısa mesafe olan anakartlarda soğutucu bellek soketlerinden birinin üstünü kapatıyor. Ben şu an tek kanal 16 GB bellek kullanıyorum o yüzden problem yaşamadım ancak ikinci belleği alacağım zaman fanı çıkarıp diğer kısma, yani direkt egzoz fana bakan kısma takmam gerekecek ki bu da kasa içi sıcaklıkları etkileyebilir. Bu yüzden alırken mutlaka anakart modelinizi göz önünde bulundurun.

20250105_051934-min.jpg

Teknik kısma gelirsek, soğutucuda 6 adet bakır soğutma bloğu bulunuyor ve 1550 RPM hızında TL-C12C fan var. Az önce bahsettiğim gibi soğutucu 154mm yüksekliğinde ve 120mm fana sahip. Ben bu işin pek uzmanı değilim ancak anlayan arkadaşlar için özellikler bu şekilde.

Sonuç:

Sonuç olarak Burst Assassin'in beni oldukça memnun ettiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Ürünü 1229TL'ye aldım, şu an 1200-1300TL fiyat aralığında bulunabiliyor. Uygun fiyatının karşılığını fazlasıyla verdiğini düşünüyorum. Ben hız aşırtma işiyle uğraşmayan normal bir oyuncu olarak sıcaklıklardan çok memnunum ki bu soğutucu ile eğer yapmasını biliyorsanız hız aşırtma da yapabilirsiniz. Bu soğutucu ile 65-105W işlemciler rahatlıkla soğutulabilir. Burst Assassin şu an piyasadaki en F/P soğutuculardan biri ve almak isteyenlere bu fiyat aralığındayken almalarını tavsiye ediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sen hangi termal macunu kullandın? Ben kutudan çıkanı kullandım satıcı Gaming Gen TR. Alalı 1 hafta olmadı geçen cumartwsi elime geçti.

Ben de kutudan çıkanı kullandım ve aynı yerden aldım. Bana gönderilen macun katı değildi X şeklinde rahat bir şekilde sürdüm.

Phantom Spirit tükenmişti. Ben de bugün bundan aldım. Yorumlarda herkes memnun. Tek fanla bu kadar iyi performans göstermesi çok iyi. Ayrıca sessiz çalışıyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı