THH kararı lehime çıkınca ne yapılmalı?

6 ay önce bir firmayı THH'ye vermiştim. Karar lehime çıktı. Para iadesi istemiştim ve para iadesinin kabulü olarak karar lehime çıktı. Şimdi ne yapmam gerek. Firma ile iletişime mi geçmeliyim? Kendileriyle muhatap bile olmak istemiyorum.

Yaşadıgım sorunu özetlemem gerekirse; bir ürün gönderdiler, ben ürünü açtım ve begenmedim ve iade etmek istedim. Ürünü açtıgım için iadeyi ret ettiler. Karar olarak THH raporunda 14 günlük uzaktan cayma kanununa göre, davalı oldugum firma haksız bulundu ve tarafıma para iadesi yapılmasına karar verildi. Şimdi bu para iadesini nasıl alacagım ve ürün hala bende. Bu ürünü onlara gönderirken nasıl bir yol izlemem gerekecek? Para iadesini en geç ne zaman alabilirim?

NOT: Bundan sonrasında olayı detaylı anlatıyorum. Dilerseniz okumayabilirsiniz.

Kutu falan hasar almış gibisinden de türlü bahenelere başvurdular. Aldıgım ürünün kutusunda iskelet yoktu. Örnek: Monitör alırsınız kutu içinde bir sünger olur süngerin içinde boşluk olur. Monitör ve parçaları o sünger içindeki boşluklara yerleştirilir. Bana gelen ürün nasıl mıydı? Önceden söyledigim gibi kutu içinde iskelet yoktu ve tüm ürünler kutu içinde adeta dans ediyordu. Kutu içinde iskelet olmadıgı için, kutunun içinde çok fazla boşluk vardı ve elinizle kutuyu tutmaya çalışsanız bile boşluk oldugu için kutu içine göçebilirdi. Hatta kargoyla gelirken birkaç tane kutuyu üstüne koysanız, kutunun içinde iskelet olmadıgı için ve boşluk oldugu için kutu hasar görüp kenarlarından yırtılabilirdi. Bu kadar hassas bir kutuyu daha büyük bir kutu içine koyup koruyarak göndermeleri gerekti.

Özetle hem ürünü göndermeyi bilmiyorlar, hem de ürünü açtıgım için iadeyi ret ettiler. Sonra tarafıma kutuyu gönderdiler ama kutu yırtılmıştı ve başka bir büyük kutuya almayı bu sefer akıl etmişler ürün tarafıma öyle gönderildi. (kutunun ne kadar kalitesiz oldugunu görün 2 defa gel gitte kutu paramparça olmuş) aslında 15 günlük uzaktan cayma hakkımı ret ettiler deyip konuyu kısaca anlatabilirdim ama bu firmanın ne kadar iş bilmez oldugunu görün diye yazıyorum. Kutuyu hiç açmasam kargo sırasında hasar aldı diye bile iade talebimi ret edebilirlerdi. Kendilerinden beklerim.

Bu arada ürünün kutusu sitelerinde resimli bana gelen kutu resimsiz. Kutu orijinal üretim degilmiş firma kendisi daha az maliyetli olsun diye değiştirmiş... Değiştirmiş ama en kalitesiz malzemeyi kullanmış ve içine iskelet yerleştirmeyi akıl etmemiş. Kutunun içi bomboş üstüne 5 kiloluk kargo kutusu koysanız kutu içine çökecek iskeleti olmadıgı için. Telefonda bana bunu söylediler. İşte kafasına göre ürünün kutusun degiştirirlerse böyle sonuçlar kaçınılmaz olur.

Karar olarak THH raporunda 14 günlük uzaktan cayma kanununa göre, davalı oldugum firma haksız bulundu ve tarafıma para iadesi yapılmasına karar verildi.

Son düzenleme:
Firma ile iletişime geç ve durumu haber ver. Ödemiyoruz deyip de dava açabilirler. Tamamen firmaya bağlı bir durum.

Ücret yüksek bir mebla degil 500 TL altı ve haklı bulundum. Gıcıklık olsun diye dava açacaklarını sanmıyorum ama firma ile iletişime geçmekten başka bir çarem yok gibi görünüyor. 15 gün içinde itiraz hakkı varmış. 15 gün bekleyip iletişime geçeyim. Gıcıklık olsun diye dava açarlarsa şaşırmam süreç bir 6 ay daha uzar çünkü. Bu yüzden 15 gün beklemeyi düşünüyorum.

Ödemiyoruz deyip de dava açabilirler.
THH zaten bir dava süreci. THH'den lehte bir karar çıkmışsa zaten karşı dava etme hakları bulunmaz. En fazla karara itirazda bulunurlar, temyize gider ve THH'de bilirkişinin yaptığı gibi atanan başka bir bilirkişi tarafından tüketici yine haklı bulunur. Satıcı firma ekstradan avukata ve mahkemelere para ödemiş olur yani.

Resmi tebligatların 15 gün süresi vardır. Senin lehte kazandığın bilgisi sana geldiği gibi satıcı firmaya da gitmiştir. 15 gün (iş günü değil, gün) sonunda seninle zaten iletişime geçmeleri lazım. Genellikle 1 hafta içerisinde iletişime geçerler ve senden gerekli bilgileri talep ederler. 1 hafta sonunda iletişime geçmezlerse bi' yoklama çekersin ilgili firmaya.

Ücret yüksek bir mebla degil 500 TL altı ve haklı bulundum. Gıcıklık olsun diye dava açacaklarını sanmıyorum ama firma ile iletişime geçmekten başka bir çarem yok gibi görünüyor. 15 gün içinde itiraz hakkı varmış. 15 gün bekleyip iletişime geçeyim. Gıcıklık olsun diye dava açarlarsa şaşırmam süreç bir 6 ay daha uzar çünkü. Bu yüzden 15 gün beklemeyi düşünüyorum.
Tabii, bekleyin 2 gün duruma göre aksiyon alın.
THH zaten bir dava süreci. THH'den lehte bir karar çıkmışsa zaten karşı dava etme hakları bulunmaz. En fazla karara itirazda bulunurlar, temyize gider ve THH'de bilirkişinin yaptığı gibi atanan başka bir bilirkişi tarafından tüketici yine haklı bulunur. Satıcı firma ekstradan avukata ve mahkemelere para ödemiş olur yani.

Resmi tebligatların 15 gün süresi vardır. Senin lehte kazandığın bilgisi sana geldiği gibi satıcı firmaya da gitmiştir. 15 gün (iş günü değil, gün) sonunda seninle zaten iletişime geçmeleri lazım. Genellikle 1 hafta içerisinde iletişime geçerler ve senden gerekli bilgileri talep ederler. 1 hafta sonunda iletişime geçmezlerse bi' yoklama çekersin ilgili firmaya.
THH bir dava süreci değildir. THH'nin verdiği kararlar nihai karardır ve bir üst kurum Tüketici Hakları Mahkemesi'dir. Mahkemeye gidince 100% siz haklı çıkacaksınız diye bir şey yok. Lütfen bir konuya yorum yapmadan önce konuyla ilgili bir bilgi sahibi olup olmadığınızı gözden geçirin. Bizzat aynı olayları 1.5 sene boyunca yaşadım. Lütfen yanlış bilgi vermeyelim.

Bana hiç bir bilgi gelmedi. Karar 30.06.2021'de çıkmış. Ben kendim THH sitesinde baktım. Yoksa bana hiç bir bilgi verilmedi ve bana ulaşan olmadı. Kararın çıktısını aldım. Burada böyle yazıyor.
Yani itiraz edebilirler ve itiraz ederlerse süreç en az bir 6 ay daha uzar diye korkuyorum. Gıcıklıgına yaparlar mı bilmem.

KARAR
1-
2-
3-
4-
5- 6502 sayılı Kanun'un 70.maddesinin 3. fıkrası uyarınca, kararın teblig tarihinden itibaren 15 gün içinde tarafların Tüketici Mahkemesine itiraz hakları açık olmak kaydıyla toplantıya katılan üyelerin oy birligi ile karar verildi.

Gıcıklıgına ugraşırlar mı bilmiyorum geri ödeme yapmaları gereken ücret 400 TL. Ben tam 15 gün geçtikten sonra ulaşacagım ne olur ne olmaz diye.

Mahkemeye gidince 100% siz haklı çıkacaksınız diye bir şey yok. Lütfen bir konuya yorum yapmadan önce konuyla ilgili bir bilgi sahibi olup olmadığınızı gözden geçirin. Bizzat aynı olayları 1.5 sene boyunca yaşadım. Lütfen yanlış bilgi vermeyelim.
Bizzat aynı olayları yaklaşık 5-6 sene önce de ben yaşadım. Nokia temyize kadar gitti, aynı ret cevabını yiyip para iadesi yapmak durumunda kaldı. Aynı dönemde yakın arkadaşımda THH üzerinden Nokia'ya karşı kazandı ve değiştirilen telefonunu dahi tekrardan değiştirtti. Eski bile olsa yaşamadığım şey olsa konuşmam herhalde?

Bizzat aynı olayları yaklaşık 5-6 sene önce de ben yaşadım. Nokia temyize kadar gitti, aynı ret cevabını yiyip para iadesi yapmak durumunda kaldı. Aynı dönemde yakın arkadaşımda THH üzerinden Nokia'ya karşı kazandı ve değiştirilen telefonunu dahi tekrardan değiştirtti. Eski bile olsa yaşamadığım şey olsa konuşmam herhalde?
Tüketici Mahkemesi aynı kararı vermekte zorunlu değil. Tamamen zıt bir karar da verebilir. Hakem Heyeti ile Tüketici Mahkemesi tamamen farklı şeyler.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı