Tıkladığımda sudo komutu çalıştıracak dosya yapılabilir mi?

Paralı tech. askeri değilmişiniz bunu anladım. Ayrıca mümkünse sildirin o pdf' yi. PDF olduğundan mobillerde iner galiba ve kalıcı olur. Neyse görüşmek üzere.
@49823 Peki bu linux bilginizi neye borçlusunuz? Şahsen sizi bilgili buldum ve belki bende sizden yararlanabilirim.
@49823
Şahsen rahatsız olmuyorum, bilgilerimi gizli tutmaya çalışıyorum fakat onda pek bir zarar görmüyorum. Dediğiniz PDF'te sadece alabileceğiniz bilgi 8. sınıfta nasıl gözüktüğümdür bence çok bir zararı yok, nasıl olsa polis tarafından aranan suçlu değiliz bir şey değiliz, normal bir insanız 😀. Şahsen kimsenin gidip de bakacağını hiç düşünmemiştim.

Onun dışında ben de bu şeyleri internetteki forumlardan, Arch Wiki'den, Reddit'ten falan bakarak öğrendim. Daha önceden de bir yerde demiştim ben de 40 yıllık Linux kullanıcısı değilim, ilk Linux deneyimim geçen yılın eylül, ekim civarlarında oldu. (Daha önceden Android ile çok deneyimim oldu yalnız, Android'in 3.0 sürümünden beri bütün sürümlerini kullandım fakat çok da fazla bir yardımı oldu denemez) İlk olarak Ubuntu'yu AOSP ROM yapmak için kurmuştum o andan beri de araştıra araştıra bir şeyler öğrendim. İnternette Linux ile ilgili her şeyi bulabilirsiniz, emin olun ki sizin yaşadığınız bir sorunu başkası daha önceden yaşamıştır, azcık zaman harcarsanız bulamayacağınız şey yok.

Bir de bu kadar hızlı öğrenebilmemim nedeni ben bilgisayarın her şeyine ilgiliyim. Ben bu şey çalışıyor, o zaman bırakayım da çalışssın demem. Bir şekilde daha yapar veya daha iyi yapmaya çalışırken bozarım, işin eğlenceli kısmı da bu zaten. Mesela 2 haftadır falan Pantheon yüklemeye çalışıyorum, Arch Wiki'deki kısım çok güncel değildi onu bunu kuracam diye uğraşayım derken sistemi o kadar kötü bozdum ki pacman bile çalışmıyordu artık. 2 kez sil baştan Arch kurulumu yaptım. Uğraşa uğraşa bir şekilde Arch Forumlarından ve Wiki'de yazanları birleştirerek bir şekilde kurmasını başardım, bugün de hangi paketleri kurduğumun konusunu oluşturdum. Tamamiyle deneme yanılma işleri bunlar.

Başka bir örnek de yazarken aklıma geldi size önerdiğim o PATH yöntemini de Telegram üzerinden bir yabancı arkadaş söylemişti, ben de size aktardım.

Meraklıysanız ve konuya ilgiliyseniz bulamayacağınız şey yok, bundan emin olabilirsiniz. Bununla birlikte sisteminize ekleyebileceğiniz bir sürü ek özellik, program vs mevcut. Hatta işin daha da derinliklerine inmek isterseniz Gentoo gibi kaynak kod ile uğraştıran bir dağıtım da kurabilirsiniz. Bu işin hiçbir zaman sonu yok, her zaman yapacak bir şey var bu Unix dünyasında.
 
Attığınız linkte "sudo" ayarlarına belirli bir dosya yolunda programların sudo komutunu kullanmadan direkt çalışmasını sağlatıyor.

Hayır, belirlenmiş kullanıcıya atanan sudo erişimli kodları belirliyor o komut. O kullanıcı tamamen sudo olmuyor. Ya da o komut tamamen sudo olmuyor. Yalnız o kullanıcı o komuta sudo ile şifresiz erişebiliyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hayır, belirlenmiş kullanıcıya atanan sudo erişimli kodları belirliyor o komut. O kullanıcı tamamen sudo olmuyor. Yada o komut tamamen sudo olmuyor. Yalnız o kullanıcı o komuta sudo ile şifresiz erişebiliyor.
Evet ben de bunu demek istedim (Linux'ta birden çok kullanıcı kullanmadığım için direkt tek kullanıcı hesabı var gibi cevap verdim) fakat oraya girebilen zararlı bir program da o kullanıcı adı altında kendini çalıştırabilir. Evet bu çok da mümkün bir şey değil fakat "root" yetkisi isteyen bir program her zaman şifre sormalıdır. Ben şahsen bu konuda bir dosya yolu ve bir kullanıcı bile olsa taviz vermem.
 
"root" yetkisi isteyen bir program her zaman şifre sormalıdır. Ben şahsen bu konuda bir dosya yolu ve bir kullanıcı bile olsa taviz vermem.
Bu kısma bende katılıyorum. Linux kullanıcısı olsaydım eğer sudo için şifre girmek her seferinde amelelik gibi gelse de direkt olarak kök kullanıcı olduğu için (Windows'un Administrator yetkisinden daha da yetkili) bütün donanımı çöpe atma ihtimaliniz var.
 
Baştaki "sk" kısmını kullanıcı adınız ile değiştirdiniz mi?
Evet ama bu olaydan vazgeçtim sonraki mesajlarınızdan sonra hem sitede de belirtmişti tehlikeli.
Bunun bir çok yolu var, örneğin alttaki gibi bir script dosyası yapabilirsin.

#!/bin/sh
sh -c "pkexec dosya-adı"

Veya
#!/bin/sh
x-terminal-emulator -e sh -c "sudo dosya-adı"

Bu script dosyalarından biri oldu diyelim.
O zaman bir isim veriyorsun, örneğin yonga5.sh ve alttaki komutla çalışır yapıyorsun.
sudo chmod a+rwx yonga5.sh

Bu şekilde dosyaya tıkladığında senin istediğin gibi olur.
Eğer bu olmazsa başka alternatif çözümler de var.
Hocam buda olmadı. Dediğinizi yaptım ama bir önceki yaptığım gibi çalıştırmadı. Bence tüm bunlar şifre girmemem ile alakalı. Hani dediğiniz kodda şifre istedi ama sonrasında diğer dosya için istemedi mesela. Bence bundan kaynaklanıyor.
Mesela şöyle bir şey yaptım Wisker Menu'de.
xa.png

ayar.png

Ancak bu çalışmıyor. Bence nedeni ise şifre sormaması.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Alternatif olarak init.rc dosyalarını düzenleyerek sistemin o komut dosyalarını root yetkileriyle başlatmasını sağlayabilirsin. Ama bu tabii ki çift tıkladığında çalışacak hale getirmiyor. Sistem açılışında otomatik olarak başlamasını sağlıyor.
 
"/home/kullanıcı_ismi" klasöründeki .bashrc ye şu kodları ekleyip terminali kapatıp açarsanız itediğiniz komutu farklı isimle ile çalıştırabilirsiniz:
alias kısa_kod='uzun_kod'

Sizin istediğiniz kod:
alias havalı_kod_ismi='sudo /opt/lampp/lampp startapache && sudo /opt/lampp/lampp startmysql'
 

Yeni konular

Geri
Yukarı