İddia Tim Cook emekli oluyor

Sorun değil hocam. Yani açıkçası her bütçeye ürün yapmayı Apple'ın bildiğini düşünmüyorum. Çünkü Apple için uygun fiyatlı ürün yapmak = donanımdan çalabildiğimiz kadar çok çalmak gibi bir mantıkları var. SE3, 16e bunun son örnekleriydi. MacBook konusunda da o çıkacak cihazın tamamen MacBook Air'in satışlarına yarayacağını düşünüyorum. Çünkü insanlar telefon işlemcili ve Air'e göre bazı şeyleri kırpılmış cihaz almak yerine 1-2 sene öncenin MacBook Air'ini alacak. Katlanabilir IPhone'un da 2000 dolar ve üzeri fiyatlarda olması bekleniyor. Pro ve Pro Max varken o cihazın satacağını düşünmüyorum. Yani gidişata baktığımda iPhone kısmında ışık görmesem de MacBook ve iPad tarafı yine umut vadediyor her şeye rağmen.

Evet işte hocam son cümlen zaten bizi ilgilendiren kısım. Yani neticede kullanıcıya sunulmadıktan sonra veya o çalışmalar hızlı şekilde bitmedikten sonra müşterinin cihazı eskiyor, pil sağlıkları düşüyor, müşteri cihazdan sıkılıyor veya işte telefonsa örneğin her türlü riski de kapsıyor. Rakipleri bu anlamda her gün kendilerine bir şeyler katıyorlar. Son kullanıcıyı çalışmaları ilgilendirmez, kutudan cihazı çıkarttığında o sunumlardaki özellikler var mı buna bakar. Apple'ın kendi çabasını anlıyorum ancak 2 yıl olacak neredeyse ve hiçbir gelişmeleri yok kullanıcıya. Onun yerine o dönem bile çok başarılı olan Gemini ile ortak olsalar ve bunu tüm cihazlara sunucular üzerinden sunsalardı şu an böyle şikayetler olmazdı.
Günün birinde bir lansmanda kendi yapay zekasını duyururdu, cihaz üzerinden çok daha hızlı işlemlerinizi yapacağınız şöyle iyi, böyle iyi vs. diye övüp ilk güncellemede getirir böyle de rezil olmazdı. Köprüyü geçene kadar ayıya dayı demedi, sonuç bu.

IPad'ler özellikle Pro serileri şu an performans olarak rakipsiz ve diğer firmaların telefonlardaki fiyat avantajları tabletlerde yok.
iPhone konusunda haklısınız 16e eksik bir cihazdı yeni e serisinin en azından 120Hz ve iki kamera vermesi gerekli.
Özellikle yurt dışında chromebook alan bir kitle var ülkemizde dediğiniz daha mantıklı olabilir ama özellikleri güzel gelirse chromebook katili bir cihaz olabilir.
Katlanabilir iPhone konusunda ilk seriyi bedava verseler anca kullanırım bence en az birkaç seri tecrübe etmeleri gerekiyor ama katlanabilir piyasasına girip rekabet oluşturmaları güzel bir durum.

Yapay zeka konusunda Gemini ile yaptıkları anlaşmadan ümitliyim.

Çok sevindirici bir haber.
- iPhone 5C, SE3, iPhone 16e, iPhone 14 ve 14 Plus, iPhone Air gibi başarısız fiyatlandırma ve o ürünü nereye koyacağını bilememekten gelen hatalar. Ancak her ne olursa olsun onlar gene satardı, fiyatlandırma yüzünden ve donanımlarından çok çalarak bu modelleri hiç etti.
-iOS 10'dan sonra yazılım stabilliği gitti, yerine BugOS geldi ve her güncellemede kaş yaparken göz çıkaran bir firmaya dönüştü. Steve Jobs'ın asıl hedeflerinden birini umursamadı.
-Kaldı ki gidip saçma sapan gözlük yapıp onu kenara bıraktı. Apple vision Pro'dan bahsediyorum. Alanların yıllardır evinde tozlandı. Uygulama desteği genişlemesi için çaba gösterilmedi. Alan ne yaparsa yapsın, sattım bitti kafası.
-En önemlisi ise Apple gibi şirketin yapay zeka çağını ön görememesinin de başarısızlığında var kendisi. Apple'ye en az 5 gol birden yedirtmiş oldu. Android üreticiler ve tüm dünya her alanda yapay zekayı entegre edip geliştirirken daha kendi Siri'si için bile 1,5 yıl önce yaptığı lansmandaki açıklamalarına yenik düşerek rakibiyle anlaşmaya gitti. Tek Siri değil zaten, yapay zeka mevzusu tümüyle falso.
-Saçma sapan çanta, askılık gibi şeylerle övünerek lansman yapıyor son yıllarda. Kısaca benim gözümde Mac, iPad ve Apple Watch tarafında başarılı bulsam da diğer ürün gamlarında pek başarılı bulamadığım CEO bence. Mac ve iPad içinse başarılı bulmamın sebebi, kendi silikon çiplere geçişi sağlayıp Intel gibi firmalara olan bağlılığı bitirdi.
Ben düzenli müşterisi olarak kendisini hiç ama hiç aramayacağım. Lütfen bir daha bu adamı hiçbir teknoloji şirketinde görmeyeyim. Gelen gideni aratırsa herhalde bundan kötüsü bana Apple'ı bıraktırır.
Elinize sağlık, nefis bir yorum olmuş. Sadece şu yapay zekâda treni kaçırdığı için istifa etmesi gerek. iPhone'lar geçen her sene kaliteden ödün veriyor. Eskiden iPhone'lar piyasayı belirlerdi, şimdi piyasa iPhone'ları belirliyor. Katlanabilir mevzusuna hiç girmiyorum. Çok geç kalındı.

Ümitli olduğum nokta iPad ve Mac kategorileri. Özellikle Intel'i bırakıp M çiplere geçmeleri çok doğru hareketti. Umarım bu tip hamleler gecikmez.

Biz kullanıcılır açısından bakacak olursak çok da iyi yönetememiş gibi gelebilir de şirkete fazlasıyla değer kattı diye düşünüyorum. En büyük fiyaskosu yapay zekada geri kalması oldu sanki. Berbat bir yapay zekası var. Ha bu arada ben One UI'a laf ediyordum bug var diye 5 gündür iOS cihaz kullanıyorum Samsung'da 1 ayda karşılaştığım buglardan daha fazlasıyla karşılaştım iOS 26.2'de. iOS'un stabilliğini de devam ettiremedi sanki. Ama tüm suçu Tim Cook'a atmak ne kadar doğru bilemiyorum. Tüm yönetim Tim Cook'a ait değil sonuç olarak ama bölümlerin yöneticilerini değiştirme yetkisi de vardır. Yeni CEO şirket içinden birileri olacak deniyordu ama çok ciddi stratejik değişikliklere gidilmesini beklemiyorum ben. Yapay zekayı eninde sonunda toparlarlar ama sadece toparlamak yetmez rakiplerinin sunduğunun daha fazlasını sunması gerek. Dandik Intelligence'ı anca öyle kullanışlı bir hale getirebilirler. Samsung kat kat daha başarılı yapay zeka servisleri sunuyor. Bunlar on-device güvenli diyerek insanları kandırmaya çalışıyorlar. Tamam güvenli de on-device olarak yapabileceğin şeylerin bir sınırı var. Fotoğraf düzenlemedeki silme aracını on-device çalıştırmaya devam ettikleri sürece Samsung'un nesne silme aracına yaklaşamazlar. Siri ChatGPT ile beraber çalışıyor ona rağmen beş para etmez bir asistan. Yine de tüm bunlara rağmen Apple'a iyi değer kattı.

Bu arada Samsung mobil bölümünün başkanı TM Roh'a bakınca Tim Cook çok da kötü gelmiyor. TM Roh Samsung'un yapay zeka dönemine düzgün bir giriş yapmasını sağlamak dışında bir şey başaramadı. S26'nın S22 ile aynı sensörleri kullanacağı söyleniyor. Apple bile daha inovatif bunlardan. Ha S serileri bir şekilde 30 milyon satışın üzerine çıkıyor ama inovasyonla ilgili bir olayı kalmadı Samsung'un. Katnalabilir telefon konusunda da Z Fold/Flip 6 ve öncesi cihazların çok da alınabilir olduğunu düşünmüyorum. Apple Z Fold ve Flip serisi cihazlardan daha başarılı bir cihaz sunarsa piyasaya gecikmesi kabul edilebilir. Bakalım katlanabilir iPhone çıktığı zaman muhtemelen Tim Cook ayrılmış olacak görevinden.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı