Timur neden Osmanlıya saldırdı?

yıldırım beyazit-timur.jpg
 
Timur'un fethi sonrası Celayir ve Karakoyunlu hükümdarları olan Ahmet Han ve Kara Yusuf Osmanlı'ya sığınınca Timur iade istemiştir.
Osmanlı bunu kabul etmemiştir.

Timur 3. Doğu seferi için arkasında Memlük ve Osmanlı'yı bırakmak istememiştir.
Çünkü birleşmeleri halinde Timur için kötü olabilirdi.

Timur, Bayezid'e savaş öncesinde oğullarından birini ona göndermesi, Osmanlı'nın Timur'a bağlanmasını söylemiştir.
Tabii Bayezid bunu kabul etmemiştir.
Aralarında mektuplar da hakarete varınca....
 
Bazı kaynaklar Çin seferine gitmeden önce arkasında osmanlı gibi bir güç bırakmamak için diyor; bazıları ise Anadolu beylikleri yardım istediği için diyor. Hangisi?

Timurun savaşta yendiği kişiler (kara Yusuf, ahmed celayir) osmanlıya sığınınca timur yıldırım bayezide topraklarından kov bana gönder diye mektup yazıyor bayezid ise küfür ve hakaretler ile karşılık veriyor aralarındaki mektuplaşmayı buradan okuyabilirsiniz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Ego savaşı. Türk'ün en büyük düşmanı yine Türk'tür.
Yıllardır birbirimizi, kendimizi yiyoruz. Bir taraf mağdur oluyor, o güçleniyor ve diğerlerinden intikam alıyor. Sonra diğerleri güçleniyor, karşısından intikam alıyor. Sarmal döngü içerisinde yılları tükettik.

Böyle zengin coğrafyada yer alıp da, şöyle sefil olmak cidden büyük başarıdır.
 
Olay şöyle. Osmanlı Doğu'da güçlenen bir devlet olarak Timur için tehdit oluşturuyordu. Bunun yanı sıra yıldırım Bayezid'in Timur'un isteklerini reddedip aşağılaması ve yıldırım Bayezid'in beylikleri babası gibi hoşgörü ile değil askeri güç ile alması ve Timur'un beyliklere bağımsızılık vermesi sonucu saldırmıştır. Timur yüzüne İstanbul fethi gecikti. Tek kötü yanı o taht kavgası her türlü olacaktı zaten.
Bir eklemede yapıyorum. Timur Bayezid'e saldırmadan önce ilk olarak 1397 yılında Bayezid, Timur'un toprağı olan Erzincan'a saldırdı.

Ve İstanbul, Timur'un vassalı olmuştur. Hatta İstanbul'da Timurlu bayrakları dalgalanmıştır.
 
Bir eklemede yapıyorum. Timur Bayezid'e saldırmadan önce ilk olarak 1397 yılında bayezid, Timur'un toprağı olan Erzincan'a saldırdı.

Ve İstanbul, Timur'un vassalı olmuştur. Hatta İstanbul'da Timur'lu bayrakları dalgalanmıştır.

Hocam Bayezid'in 1401 olarak Erzincan'a girişi ve bir emirliğe saldırmış gözüküyor. Bağlı olduğunu göstermek için bayrak asılmış olabilir mi? Timur İstanbul'a girmedi diye biliyorum.
 
Timur keşke osmanlı'yı tamamen ilhak etseydi, osmanlı'dan çok daha iyi bir devletti.

Katılmıyorum osmanlı devleti çok görkemli bir devlet idi.
 
Hocam Bayezid'in 1401 olarak Erzincan'a girişi ve bir emirliğe saldırmış gözüküyor. Bağlı olduğunu göstermek için bayrak asılmış olabilir mi? Timur İstanbul'a girmedi diye biliyorum.
Erzincan'ın Timur'un vassalı olduğunu hatırlıyorum. 2. si ise evet Timur İstanbul'a girmedi vassal bağladı. Ve İstanbul'da bağlandıktan sonra Timurlu bayrakları çekti. Timur'a hediye sandıkları gönderdi.

Timur keşke Osmanlı'yı tamamen ilhak etseydi, Osmanlı'dan çok daha iyi bir devletti.
Timur hiç bir zaman bir Türk devletini yıkmamıştır kendine vassal bağlayıp gitmiştir
 
Erzincan'ın Timur'un vassalı olduğunu hatırlıyorum. 2. si ise evet Timur İstanbul'a girmedi vassal bağladı. Ve İstanbul'da bağlandıktan sonra Timur'lu bayrakları çekti. Timur'a hediye sandıkları gönderdi.

Neden İstanbul'a girmedi acaba?
  • Ya da amacı Çin fethi olduğu için mi?
  • Veya Timur Çin'i ele geçirirken İstanbul'u alarak Avrupa ile savaşa girmek mı istemedi yoksa Bizans siyasi destek verdiği için savaşmak mı istemedi.
Dediğiniz doğru hocam. Erzincan beyliği Timur'a bağlılığını bildirmiş. Okumak isteyenler için;

Erzincan Beyliği - Vikipedi
 

Yeni konular

Geri
Yukarı