Tıp biliminin gelişmemesi

mtrex222

Hectopat
Katılım
5 Şubat 2020
Mesajlar
92
50 sene önce aşağı yukarı hastalıkların tamamı keşfedilip birçoğuna uygun bir tedavi bulunmasından beridir yaklaşık 30 yıldır tıp biliminde bir ilerleme sağlanamadı. En çok ölüme neden olan tümör ve aslında tek görevi kanı taşıyan bir iletim aracı olmaktan ibaret damar hastalıklarının ölüm oranlarında bir azalama söz konusu değil, tek gelişen malzemeler ve aletler oluyor ve en ilkel hala en sık kullanılan tedavi şekli cerrahide bile hala mükemmele ulaşmış değiliz. Büyük paralar yatırılan ve binlerce bilim adamı ile ilaç ve tedavi araştırmaları genellikle fiyaskoyla sonuçlanıyor. Ve burada bulunan üyelerin ömrü boyunca en çok ölüme neden olan hastalıklara bir çözüm bulunacakmış gibi gözükmüyor ufukta ki hala teşhis etmede bile çok başarılı değil bu bilim dalı.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kanser ilaçları ilaç sektörünün gelirinin yüzde 80'inini oluşturduğu için tedavinin çıkma gibi bir durumu yok ve azımsanacak kadar düşük bir para değil uçuk bir para. Bir de insanlar sürekli ürüyor ölümlerin çok az yaşandığı bir dünya da herkesin isteyeceği bir durum değildir.
 
Pek cok hastaligin tedavisinde uygulanan metodlar, cerrahi operasyonlar gelisiyor.
50 sene once yapilan kalp ameliyati ve hastanin olum riski gunumuz arasinda daglar kadar fark var.
Elbette bunda goruntuleme cihazlarinin, robotik biliminin ve ilac sanayisinin de gelisiminin payi var ama tip gayet ilerlemeye devam ediyor.
Ulkemizde doktorlarin buyuk cogunlugu parasina bakiyor, akademisyen olarak kalip tip bilimine formal katki yapan sayisi cok az. Ama onlar da hakli, akademisyene verilen para ile hastanede calisip alabilecegi arasinda ucurum var.
 
Bu işlerin kolay olduğunu mu sanıyorsunuz? Bir ilacın çıkması için 20 yıl gerekiyor prosedür olarak. 15 yıldan aşağıya ilaç çıkmaz. Bu ilaçların harcamaları milyar doları rahat bulabiliyor. Tümör, kanser gibi şeylerin tedavisi istediğiniz gibi gelişmiyor olabilir. Çünkü kanser hücreleri de aslında sizin hücreniz. O çok ince farkı ilaca aktarmak aşırı zor. Ayrıca insanlar eskiden ölüm yaşları daha aşağıdaydı. Veba, ince hastalık, su çiceği gibi hastalıklar yüksek oranda azaldı.
Mesela antibiyotikler. Insanlar her hastalığa antibiyotik istediği için bakteriler hızla direnç kazandı. Düzensiz kullanımdan dolayı önceden penisilin iyi giderken sonra onların türevi çıkmak zorunda kaldı.
 
Merhaba öncelikle bu işin bir nevi içinde olan biri olarak şunu söyleyebilirim ki tıp bilimi çok geniş bir bilgi alanına sahiptir. Onlarca ana bilim dalı ve bunların yan dalları olduğunu biliyorsunuzdur ve bunların her biri çokça bilgi/birikim içermekle kalmıyor yıllarca süren eğitimler istiyor. Kümületif bir ilerleme kaydeden bu bilime binlerce bilim adamı bir yerlerinden tutup katkı sağlamaya. keşifler yapmaya ve özellikle tedavi tıbbını geliştirmeye çalışıyor. Bu işin içinde elbette devlet ve para politikaları söz konusu ama tedavi elde etmeye giden süreçte bir hastalığın ne sebeple kaynaklandığı vücutta ne etkiler oluşturduğu, bunun vücudun diğer dokularına zarar vermeden nasıl tedavi edileceği hepsi birer başlık ve bu başlıkların her biri yıllar süren araştımalar ve bir fon kaynağı gerektiriyor. Üstüne üstlük tedavi sağlayacağı umut edilen bir ilacın vücutta oluşturacağı etkileri gözlemlemek yıllar alan bir süreç, e haliyle emin olmadan da bunu bir insanın üstünde deneyemezsin.
Kısacası onlarca teori bu işe dahil edilebilir ama bu iş suya tuz ekelersen kaynama noktası yükselir kadar basit bir iş değil.
 
Yorumları okudum da tedavisi çıkması uzun falan diye bayağı bir örnek var kanser tedavisini bulan doktorlar ama ya öldürülüyor ya da sindiriliyorlar bununla ilgili Google amcada çok örnek var. :)
 
Saçmalama, kanser tedavisini buldu diye hangi doktor öldürülüyor.

Bu konuda bile komplo teorisi ortaya atıyorlar, hasta mısınız nesiniz, yeter ya.

Bilimin işi gücü yok kansere tedavi bulanı bir de öldürecek pes doğrusu.

Tıp biliminin gelişmediği de yanlış. 50 yıl önceki tekniklerle şimdiki teknikler aynı değil. Kansere hala yeterince çare bulunmadığı fikrine katılıyorum, erken teşhis ile ancak kanser ile başarılı mücadele ediliyor artık. Kanserle baş etmek o kadarda kolay değil.

Eskiden Veba salgını yüzünden 150 miyon insan öldü, o dönemlerdeki dünya nüfusu 400-450 milyon civarıydı. Bu kadar büyük darbe vurdu.

Tıpta büyük bir ilerleme var ama hala yeterli düzeyde değil bazı hastalıklar için hala yol katetmesi gerekiyor. İnsan vücudu kırılgan maalesef gripten bile yılda on binlerce insan ölüyor.

Salgınlara karşı aşı çalışmaları da basit işler değil. Örneğin ebola virüsü 1976 yılında ortaya çıktı, tam 25 yıl sonra ancak aşısı geliştirebildi.

2019NCOV virüs içinde aşı çalışmalarının 1 yılı bulabileceği söyleniyor.

Her ülkedeki hastane ve doktorlarda aynı seviyede değil maalesef.

Geçen bir haber okumuştum artık kanserli genleri çocuk yaşta bile tespit etmek mümkün olacak. Bunlar önemli gelişmeler, gen müdahalesi ile başarılı sonuçlar elde edebiliriz.
 
Son düzenleme:
Diğer disiplinlere göre yavaş çünkü tıpta bir şey üzerinde çalışırken onu insanlar üzerinde denemek hemen yapılabilecek bir şey değil. 1300'lerdeki büyük veba salgınından 50 milyon kişi öldü. Şimdi ölmemesinin bir sebebi var.
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı