TMPIN1 sıcaklığı artışına bağlı performans düşüşü

zaphod

Kilopat
Katılım
5 Nisan 2014
Mesajlar
228
Yer
Eskişehir
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar.

Oyunlarda (en basit oyunlarda bile) işlemci hızı ve voltajı aniden düşüyor ve buna bağlı olarak FPS çok fazla düşüyor. Bu çıkıp düşmeler oyun içerisinde sürekli devam ediyor. (30-40 FPS civarı düşüş oluyor) Daha önce AIDA64'ten baktığımda işlemci sıcaklığım yüksek olmamasına rağmen çekirdek sıcakları 255 olarak görünüyordu. Şimdi yeni bir şey fark ettim.

HWMonitor uygulamasından baktığımda TMPIN1 sıcaklığı yükte değilken 64 derece civarında görünüyor. TMPIN0 ve TMPIN2 sıcaklarıkları sırasıyla ortalama 35-38 derece. İşlemcinin GHZ'sinin düşüşünün yükteyken TMPIN1 sıcaklığının sınıra dayanmasıyla alakalı olup olmadığını merak edip AIDA64 ile CPU'yu tam yükte çalıştırdım ve verileri izledim. TMPIN1 sıcaklığı yükteyken 64 derece civarından 82 dereceye kadar çıkıyor. Ne zaman 80 derece üstüne çıksa işlemci GHz'i düşüyor. İşlemci GHz'i düştüğünde TMPIN1 değeri yavaş yavaş 65 derece civarına iniyor ve 65 derece civarına inince işlemci GHz'i tekrar olması gereken hızda oluyor. GHz yükseldiğinde TMPIN1 tekrar 82 dereceye kadar çıkıyor ve işlemci hızı düşüyor. Bu döngü bu şekilde devam ediyor.

TMPIN1'in kuzey köprüsü sıcaklığı olduğu yönünde bir bilgi buldum. Ama emin değilim, bilgisi olan paylaşabilir mi? Ek olarak bu kuzey köprüsünü nasıl soğuturuz?

AIDA64 CPU kararlılık testi açıkken HWMonitor'de TMPIN1 sıcaklığı: (TMPIN1 80 derece, işlemci hızı 1,36'ya düşmüş)

tmoinz.png
 
Konuyu hortlatıyorum bunun nedeni anakart arkadaşlar msi in sorunlu 760g p23 ve p21 serisi normalde toplatılması gereken kartı bioslarla ayakta tutmaya çalıştı önce 125watt destekli yazdı,sonra 95watt yaptı,sonra ağır test yapmayın yazdı ama ne yaptıysa fx le adam edemedi. Athlon x4 serisi üstündekilerde genelde sıkıntı çıkartıyor. 206 derece olmaz zaten ama o hatadan dolayı çekirdekler hız kesiyor bildiğim kadarıyla...
 

Yeni konular

Geri
Yukarı