TN veya VA panelde tasarım yapılmaz mı?

Yapılabilir. Panel türü eskiden çok önemliydi. Artık panellerin türü değil sRGB ve Adobe RGB oranı önemli. Şahsen TN panel ile grafik tasarım yapıyorum.

İPS dışındaki panallerin renk uzayı daha kısıtlı renk konusunda yanıltır. Aldığın render senin monitörde güzel gözükürken başka monitorde hüsran olabilir. Bu tür işlerle profesyonel olarak uğraşıyorsan kullanacağın monitorun Adobe RGB renk uzayının en az %80 i, sRGB renk uzayınında en az %99 unu karşılaması gerekir. Bu oranlarda ki renk uzayına da İPS paneller ile ulaşırsın. Ayrıca monitör kalibrasyon cihazı ile her hafta kalibre etmen gerekir. Ama sen zevk için uğraşıyorsan orta kalite bir IPS panel de işini görür.

İPS dışındaki panallerin renk uzayı daha kısıtlı renk konusunda yanıltır. Aldığın render senin monitörde güzel gözükürken başka monitorde hüsran olabilir. Bu tür işlerle profesyonel olarak uğraşıyorsan kullanacağın monitorun Adobe RGB renk uzayının en az %80 i, sRGB renk uzayınında en az %99 unu karşılaması gerekir. Bu oranlarda ki renk uzayına da İPS paneller ile ulaşırsın. Ayrıca monitör kalibrasyon cihazı ile her hafta kalibre etmen gerekir. Ama sen zevk için uğraşıyorsan orta kalite bir IPS panel de işini görür.
Hem oyun oynayan hemde premiere, photoshop ve after effect uygulamalarını başlangıç seviyesinde kullanabiliyorum kendimi bu konuda geliştirmeyi düşünüyorum buna nazaran monitör tavsiye eder misiniz bütçe 1500-1600

Yapılabilir. Panel türü eskiden çok önemliydi. Artık panellerin türü değil sRGB ve Adobe RGB oranı önemli.
Yanlış! %100 sRGB desteğine sahip TN ve IPS monitörler denedim arada ciddi fark var.

IPS panel dışındaki panallerde Photoshop, After Effects, Premiere gibi uygulamalar kullanılmamalı mı?
VA'da kullanılabilir fakat almışken IPS almak daha iyi olur. TN hiç bulaşmayın.

IPS daha iyi olur dedim fakat alacağınız VA monitörün renk gamutu desteği ve bit değeri IPS monitörden daha yüksekse VA olanı tercih etmek daha doğru olur.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı