TOGG, "togg.com" alan adı için açtığı davayı kaybetti

Yerli otomobil üretimi için 28 Haziran 2018'de Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, Zorlu Holding ve TOBB tarafından bir şirket kuruldu biliyorsunuz. 2022 yılının sonunda da seri üretime geçilmesi bekleniyor.

TOGG, "togg.com" için ABD'de dava açtı. Mahkeme TOGG'u haksız buldu. Gerekçede de "TOGG 2018'de kurulmasına rağmen hiçbir faaliyeti olmadığını, hiçbir ürününün olmadığını, hiçbir şey üretmediğini, hiçbir şey satmadığı" gerekçesiyle TOGG'un isteğini reddetti.

Aslında mahkeme de haklı. Sonuçta ortada daha araba yokken alan adı isteğini reddeder. Kurulalı 3 yıl oldu, ortada henüz araba yok. Olmayınca da talebi reddedildi doğal olarak.

Mahkemenin haklı bir yanı yok. Çocuk zihniyetiyle düşünmeyin. Ortada ismi "TOGG" olan bir şirketin olması bile alan adı davasını kazanması için yeterli bir sebep. Kaldı ki prototip araç halka ve tüm dünyaya tanıtılmış. ".com.tr" alan adı alınmış. Tamamen yerli bir projenin önüne koyulmaya çalışılan bir taştan başka bir şey değil. Eminim önümüzdeki süreçte alan adını da "seve seve" verecekler.

Bilmeyenler için; sizin resmi isminizi kullanarak bir site açılsa bile dava açarak alan adını geri alabiliyorsunuz.

Amerika'nın yerli bir projenin önüne taş koymasına sevinenlere de acıyorum. Maksat A partisi ya da B partisi değil. Baştaki gider bizim istediğimiz gelir. Tek bir tane devletimiz var. Aklınızı başınıza koyun tekrar düşünün.

nissan.com'u örnek veren arkadaşlar için ise gitsinler sahibinin soy ismine baksınlar. Soy ismi olduğu için vermemekte hakkı var. Ancak isim hakkı alındığında vermeme şansları yok.
Evet dış güjler !
Adamlar haklı falan değil. Bir de çıkmış adamlar haklı diyorsunuz.
Komik.

WIPO'nun paylaşmış olduğu bilgilere göre söz konusu alan adı, müşterilerine IT hizmeti veren The Office of George Gloud adlı bir şirkete ait. Davada bu şirketin yaklaşık 18 yıldır aktif olduğu ve hizmet verdiği belirtilirken, TOGG için "2018 yılında kuruldu, hiçbir şey üretmiyor, satmıyor ve hiçbir müşterisi yok" ifadeleri kullanıldı. Bu kadar basit

Bu konu nasıl 7 sayfa sürüyor anlamak güç. Adam kaç yıldır faal ve çalışıyor. Tabii ki firmasının adını ve web sitesini korumak için hakkını arayacak. Ve sonuca bakılırsa açıkça adam haklı.
2018 de bu muhteşem grubun binlerce personelinden bir tanesinin bile bu alan adı alınmış mı alınmamış mı diye bakmamış olması ihtimalini düşünmek yerine Amerika'nın taş koymasından falan bahsedilmiş. Komik duruma düşmeyin. Ya da onu da bırakın bu konu bu kadar önemli mi gerçekten? togginternational.com de yahu. (135$'a satılıyor.) .tr uzantılı olanı zaten almışsın. Gereksiz gündem yaratılıyor. İş yapmaya niyetleri olsa lansman sonrası insanları bilgilendirmeye beslemeye devam ederlerdi. Yakın zamanda projenin başındaki insanlardan birinin istifası haricinde ses getirecek herhangi bir gelişme görmedim. Projeye hevesi olan tek güruhun yerli ve yabancı projenin tasarım kısmında görevli insanlar olduğu tanıtılan konseptten belli. Yazık etmeseler bari.

Evet dış güjler !

Komik.

WIPO'nun paylaşmış olduğu bilgilere göre söz konusu alan adı, müşterilerine IT hizmeti veren The Office of George Gloud adlı bir şirkete ait. Davada bu şirketin yaklaşık 18 yıldır aktif olduğu ve hizmet verdiği belirtilirken, TOGG için "2018 yılında kuruldu, hiçbir şey üretmiyor, satmıyor ve hiçbir müşterisi yok" ifadeleri kullanıldı. Bu kadar basit
Bu ülkeye hiç bir şeyi layık görmemenizi anlıyorum(!). Açıklamalarına göre araba üretildiği vakit seve seve verecekler.

Bu ülkeye hiçbir şeyi layık görmemenizi anlıyorum(!). Açıklamalarına göre araba üretildiği vakit seve seve verecekler.

Ya hayatımda gördüğüm en bencil düşünceye sahipsiniz. Bak tekrar örnek veriyorum bugün bir fransız çıkıp Hepsiburada diye araba üretse ve hepsiburada.com un domainini satın almak istese ne düşünürdüm, yine bu şekilde abi adamlar araba üretmiş Hepsiburada tabii ki de verecek domaini mi derdin? Sadece bu sorunun cevabını istiyorum senden.

Ya hayatımda gördüğüm en bencil düşünceye sahipsiniz. Bak tekrar örnek veriyorum bugün bir fransız çıkıp Hepsiburada diye araba üretse ve hepsiburada.com un domainini satın almak istese ne düşünürdüm, yine bu şekilde abi adamlar araba üretmiş Hepsiburada tabii ki de verecek domaini mi derdin? Sadece bu sorunun cevabını istiyorum senden.
Söylediğin şeyde kesinlikle haklısın fakat buradaki durum senin verdiğin örnekten farklı. Yönlendirme alan sitenin kısaltması TOGG ile alakalı değil. Mahkemenin sunduğu gerekçe ise TOGG tarafında bir faaliyet olmaması. Bu durumda faaliyet gösterdiği zaman domain TOGG tarafına verilecek anlamı çıkıyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı