TOGG, "togg.com" alan adı için açtığı davayı kaybetti

Yerli otomobil üretimi için 28 Haziran 2018'de Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell, Zorlu Holding ve TOBB tarafından bir şirket kuruldu biliyorsunuz. 2022 yılının sonunda da seri üretime geçilmesi bekleniyor.

TOGG, "togg.com" için ABD'de dava açtı. Mahkeme TOGG'u haksız buldu. Gerekçede de "TOGG 2018'de kurulmasına rağmen hiçbir faaliyeti olmadığını, hiçbir ürününün olmadığını, hiçbir şey üretmediğini, hiçbir şey satmadığı" gerekçesiyle TOGG'un isteğini reddetti.

Aslında mahkeme de haklı. Sonuçta ortada daha araba yokken alan adı isteğini reddeder. Kurulalı 3 yıl oldu, ortada henüz araba yok. Olmayınca da talebi reddedildi doğal olarak.

 
Amerika'nın yerli bir projenin önüne taş koymasına sevinenlere de acıyorum. Maksat A partisi ya da B partisi değil. Baştaki gider bizim istediğimiz gelir. Tek bir tane devletimiz var. Aklınızı başınıza koyun tekrar düşünün.
2010'de yerli araba yollarda, 2013'de yerli araba yollarda, 2015'de yerli araba yollarda, 2020'de yerli araba yollarda, 2023'de yerli araba yollarda.
 
TOGG ile alakalı değil ne demek? The Office of George Gloud'un George Gloud kısmı özel isim, öncesi de alakasız kelimeler içermiyor. Şirketin adı düzgün, bu domain için zorlama bir ad değil. Üstüne üstlük bu şirket 18 yıldır aktif. Karşı taraf nasıl bir gerekçe sunarsa sunsun 18 yıllık aktif bir şirketin elinden bu domaini alamazsın. Türkiye'nin TOGG'unun inaktif olması bir yan sebep. Birden fazla sebep var. Bu sebeplerden tek bir tanesine odaklanırsanız yanılırsınız.
Hahaha yukarılarda bir arkadaşımız "seve seve" verecekler demiş. Whois bilgileri bile size yeterli olabilir. :)
Kayıt Tarihi: 05.01.2003
Domain Yaşı: 18

18 yıl önce TOGG olsa bile bu alan adını başkası aldıysa yine alamaz.
Ha seve seveden kastın parayı basıp almaksa o ayrı mesele.
togg.com'a girince bahsettiğiniz ismin kısaltmasıyla bir alakası olmadığını ve paylaşılan haberi tam okumayıp isim hakkının başka bir şirkete satıldığını görünce idrak etmeye başlayabilirsiniz. Sonuç olarak mahkemenin kararı da üretim olmadığını gerekçe sunmuş. Lütfen önce okuyunuz.
 
Uzun uzun yazmaya, tartışmaya gerek yok. .com alan adlarının sahibi alan kişidir bu iş ne firmaya bakar ne alan adı sahibinin domaini ne için kullandığına. Birileri yine istediği her şeye el koyabileceğini düşünmüş ama yurt dışında işlerin böyle yürümediğini anlamış oldular. :)
 

Geri
Yukarı