Toplumun bilgeliği, Sizce kapta kaç tane fasulye var?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Merhaba, iyi akşamlar. Yaklaşık 2 ay önce "Wisdom of the crowd" yani; Toplumun bilgeliği, Kalabalığın bilgeliği kavramını öğrendim. İlk defa Aristoteles'in "Politika" kitabında bahsedilen bir sosyolojik fenomen. Kitapta bir festivalde çiftçilere bir öküzden kesilip kemiklerinden ayrıldığında ve derisi yüzüldüğünde kaç kilogram et çıkacağı sorulmuş ve en yakın tahmine bir ödül verileceği söylenir yaklaşık 800 çiftçi tahminlerini verirler. Ödülün kimin tarafından kazanıldığından bahsedilmez ama 800 kişinin tahminlerinin aritmetik ortalaması alındığında çıkan ete çok yakın bir sonuç bulunmuş. Ben de bugün bir benzerini deneyip gerçekten o kadar yakın bir sonuç çıkıyor mu öğrenmek istiyorum.

Eki Görüntüle 1342017
Yukarıdaki kapta sizce kaç tane fasulye tanesi var? Ben kaç tane olduğunu biliyorum. Yeteri kadar cevap geldikten sonra kapta kaç tane olduğunu ve aritmetik ortalamanın ne kadar olacağını yazacağım.
697
 
Ben de zaten argümanın doğruluğunu test ediyorum yaklaşık 15 dakika sonra da argümanın doğruluğunu öğreneceğiz.
Tezi güçlendirelim. Bir dahakine aynı soruyu 100 kavanoz üzeri sayalım. 1 kavanoz x100 eşittir aynı hesap.

Sadece hesabı 100 kavanoz üzeri yapabileceğini de anlattım. 1 kavanozun içindekini mantık olarak buluyorsun, onu 100 ile çarpıyorsun ve aynı cevap çıkıyor.

Tez doğru olabilir. 100 kavanoz üzeri de hesap yapabilirsin.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı