Topraklama olmayan binada elektronik cihazlar ne gibi zarar görür?

Merhaba. Toprak hatsız bir evde, bazı elektronik cihazların çalıştırılmasıyla ilgili olarak;

1- LCD TV, CRT (tüplü) TV, halı yıkama makinası, normal uydu alıcı (satallite receiver), vb. elektronik cihazların kartlarında kendi içinden bir topraklama zaten mevcuttur, bunlar zaten topraklı bir prizden toprak hattını alıp kullanmazlar, çünkü kendi içinden olan topraklamayla bu iç güvenliği sağladıklarından dolayı topraklı/topraksız hat veya prizlerde çalıştırılması mevcut çalışma güvenliklerini bozulmaları/bozulmamaları yönünden değiştirmemiş olur.

2- Buzdolabı, çamaşır makinası, elektrikli şohben, bulaşık makinesi, masaüstü PC, vb. cihaz ve makinaların topraksız priz/toprak hattı olmayan evde çalıştırılmalarında anında olmasa bile zaman içinde statik elektriğin iç elektronik kartlarına zarar vermesiyle zarar görmeleri her zaman mümkündür, toprak hatsız çalışmalarıyla biz bu riski en baştan kabul etmiş oluruz.

* Ev makina ve cihazlarının metal gövdelerinde biriken statik elektrik yerden topraklı ayaklarla el temasıyla kolayca yok olabilir, insan için öldürücü de değildir. Ancak bu elektrik türü insana çarpma yoluyla değil daha çok elektronik cihazların, makinaların kartlarında (PCB) zaman içinde hassas elektronik elemanları (Entegre, MOSFET, RAM, işlemci, vb.) bozabilme riskiyle çok tehlikeli olduğudur.

Toprak hattı evde bulunmasa bile toprağa gömülü olarak gelen su, kalorifer, vb. iletken metal borularına topraklı prizlerin toprak metali kısmını bağlayarak, bu evde toprak hattı isteyen adı geçen cihaz ve makinaları en güvenli şekilde bozulmadan kullanmayı sağlayabilmek yine mümkündür.

Su ile çalışan makinalarda ve gövdesi metal (plastik gövdeli olanların haricinde) olan (elektrikli fırın gibi) toprak hatlı olarak çalıştırmanın diğer avantajı; bu metal gövdeye (elektrikli şohben ve fırında olduğu gibi) bu metal gövdeye olası elektrik kaçakları olduğunda, kaçak akım rölesinin atmasıyla, kaçak akım rölesi bulunmuyorsa bile sağlıklı toprak hattına bu kaçak akımın (yükün) bu iletken gövde üzerinden boşalmasıyla sizi çarpılma risklerinden de kurtarabilmesidir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Toprak hattı evde bulunmasa bile toprağa gömülü olarak gelen su, kalorifer, vb. iletken metal borularına topraklı prizlerin toprak metali kısmını bağlayarak, bu evde toprak hattı isteyen adı geçen cihaz ve makinaları en güvenli şekilde bozulmadan kullanmayı sağlayabilmek yine mümkündür. Kolay gelsin.
Ya su ve veya klarifer borusuna bağladığımız topraklamaya, bir şekilde cihazdan elektrik girince, o elektrik su veya klarifer borusu vasıtasıyla daha geniş bir alana yayılacak.
Cihazlarımızı koruyalım derken, kendimizi tehlike içine atmış olmazmıyız.
 
Merhaba. Evet, bağlanacak bu borular toprakla çok iyi topraklanarak gelebilmelidir, en başta olmazsa olmaz bir şartı da budur zaten. Bu su boruları veya kalorifer boruları, toprakla çok iyi temas etmeden geliyorsa, boru birleşimlerinde arada yalıtkan boya, aradaki su sızdırmazlığını sağlayan kırmızı (sülgen = kurşunlu) boya, vb. dolayısıyla boru iletkenlik ve topraklama özelliği bulunmuyorsa sizin de belirttiğiniz gibi statik elektrik veya tüm kaçak akımlar toprağa kadar kolayca ulaşamaz, iletken borular üzerinde asılı kalır.

Bu nedenle topraklama amaçlı olarak bu borulara bağlanmadan, önce MEGER veya FLUKE tescilli markalı topraklama test ölçüm cihazlarıyla bu boruların topraklanma omaj değeri ölçülerek, bu ölçüm sonucu çok olumlu çıkarsa o zaman bu boruları statik elektrik(doğalgaz boruları haricinde) için ve evin topraklama ihtiyacı olan makina ve tüm cihazlarında kullanmak gerekir. Bu metal borular kendi aralarında iletkenlik sağlanarak ve toprakla çok sağlıklı temas ederek gelmiyor veya çekilmemişse ayni topraklama plakası, topraklama kazığı, çubuğu, toprağa gömülü olamayıp vb. havada (boşta) asılı olan ve bu şekliyle evin toprak hattına bağlanmış makinalarla bu hatta biriken statik elektrik riskine çok benzer bir durumla karşılaşılır, yani statik elektrik veya kısmen olası kaçak elektrik akımları metal gövdelerde oluştuğunda çok sağlıklı olarak toprağa kadar başarıyla iletilerek tam deşarj edilememiş olur.

İstisna: Son zamanlarda sıhhi tesisatta galvanizli çelik su boruları yerine kullanılan sert plastikten su boruları iletken özellikte olmadıkları için bu uygulamanın dışındadır. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Topraklama var mı yok mu bilmiyorum ama 2019 Ocağında evime yıldırım düştüğünde sistemdeki anakart işlemci ram psu ve ekran kartı kullanılmaz hale gelmişti. Sadece Hard Disk ve Kasam aynı duruyordu.
 
Yıldırımlar genelde 1 milyar volt elektrik taşır.
Yıldırım düşmesinde tam ne olacağı bilinmemekle birlikte.
Ancak ; Paratoner zararı hafifletebilir.
Topraklama yıldırım düşmesinin etkilerini azaltmaz bile.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı