TP-Link Archer VR400 ve TL-WR850n modemlerden hangisi dağıtıcı olarak kullanılmalı?

Can Semiz

Hectopat
Daha fazla  
Elimde 2 tane modem var. Biri TP-Link Archer VR400 diğeri ise TL-WR850n. Birini modem olarak birini ise dağıtıcı olarak kullanacağım. Sizce nasıl yapmalıyım?

TL-WR850N dediğin cihaz zaten modem değil. Yani tek başına, doğrudan ADSL/VDSL veya FTTH internete bağlanamaz. Köprü moduna alınmış DSL modem veya GPON/ONT cihazlarına bağlanabilir. Böyle olsa bile 100 Mbps ve üzeri hızlardaki internet için önermem. İlkel bir cihaz. Hem ethernet bağlantısı hem de Wi-Fi 4(2.4GHz) teknolojisinin sağladığı hızlar kısıtlı.

Archer VR400'ün ADSL ve VDSL desteği mevcut. Doğrudan hatta bağlanıp kullanılabilir veya köprü modundaki başka bir modeme de takılabilir. Fiber internet desteğini hatırlamıyorum. Ayrıca kendisinin birden fazla çeşidi var. Ben yanılmıyorsam V3 olanını yaklaşık 3 yıl önce almış ve berbat performansı yüzünden iade etmiştim.

Elinde hangi internet türü var bilmiyorum ama VR400'ü öncelikli kullanmak zorulu veya önceliklidir. Diğerinin kablosuz yineleme özelliği yoktur. Eğer onu VR400'e kablolu bağlarsan ikinci bir kablosuz erişim noktası oluşturabilir ve ekstradan varsa ethernet portlarıyla başka cihazlara da internet verebilirsin.

Son düzenleme:
TL-WR850n dediğin cihaz zaten modem değil. Yani tek başına, doğrudan ADSL/VDSL veya FTTH internete bağlanamaz. Köprü moduna alınmış DSL modem veya GPON/ONT cihazlarına bağlanabilir. Böyle olsa bile 100 Mbps ve üzeri hızlardaki internet için önermem. İlkel bir cihaz. Hem Ethernet bağlantısı hem de Wi-Fi 4(2.4GHz) teknolojisinin sağladığı hızlar kısıtlı.

Archer VR400'ün ADSL ve VDSL desteği mevcut. Doğrudan hatta bağlanıp kullanılabilir veya köprü modundaki başka bir modeme de takılabilir. Fiber internet desteğini hatırlamıyorum. Ayrıca kendisinin birden fazla çeşidi var. Ben yanılmıyorsam yaklaşık V3 olanını 3 yıl önce almış ve berbat performansı yüzünden iade etmiştim.

Elinde hangi internet türü var bilmiyorum ama VR400'ü öncelikli kullanmak zorulu veya önceliklidir. Diğerinin kablosuz yineleme özelliği yoktur. Eğer onu VR400'e kablolu bağlarsan ikinci bir kablosuz erişim noktası oluşturabilir ve ekstradan varsa Ethernet portlarıyla başka cihazlara da internet verebilirsin.

Bendeki V3 olması lazım TL-WR850n i Ethernet kablosu ile internet dağıtıcı olarak kullanabilir miyim?

Bendeki V3 olması lazım TL-WR850n i Ethernet kablosu ile internet dağıtıcı olarak kullanabilir miyim?
Evet. Kullanılabilir olması lazım. Ben geçmişte aynı model iki modemi de birbirine bağlayıp dediğin şekilde de kullandım.

1. Yol:
VR400'ü DSL hatta bağlarsın. Cihazın arayüzünden girip köprü moduna alırsın. Daha sonra LAN1 veya önceden ayarlanmış LAN portuna ethernet kablosu bağlayıp diğer ucunu da TL-WR850N router cihazın WAN portuna takarsın. Sonrasında ise bu router cihazın arayüzüne girip gerekli olan ayarları yaparsın(WAN ayarları: internet şirketinin verdiği parola ve şifre yazılır, ayrıca Wi-Fi adını ve parolasını ayarlayabilirsin).

Bu noktadan sonra yalnızca ikinci cihaz olan WR850N üzerinden kablolu veya kablosuz internet alınabilir. VR400 router özelliği devre dışı kalmış ve sadece modem olarak(telefon hattı sinyalizasyonu için) çalışır. İki cihazdan da internet istiyorsan alttaki yol vardır. Esktra ayar gerekir.

2. Yol:
VR400 cihazı tek başına kullanılacakmış gibi ayarlanır. Yani internet şirketinin verdiği isim ve parola menüsüne gidilip yazılır(köprü modu değil WAN modu). Bundan da Wi-Fi erişimi alınacaksa onun da adını ve parolasını ayarlayabilirsin. Daha sonra cihazları birbirine bağlamadan önce doğrudan WR850N arayüzüne girmelisin. Oradan varsa AP(access point) modu aktifleştirilir. Eğer yoksa manuel ayar için öncelikleri DHCP sunucusu/hizmeti ayarını bulup devre dışı bırakmalısın. Çünkü iki farklı DHCP sunucusu aynı ağda olmamalıdır. Bunu yaptıktan sonra şayet router/modem ikilisi aynı IP adresi kullanıyorsa birisini değiştirmek gerekebilir. Yani arayüze girerken mesela her ikisine de 192.168.1.1 yazıyorsan birisini aynı grup altında olacak şekilde(192.168.1.x) farklı IP verilmesi lazım. İkinci cihaza örneğin 192.168.1.2 verilebilir. Kurcalayıp bunu bulmak lazım. Bulamazsan bunu şimdilik atla. DHCP kapatmak şarttır. Bunlardan sonra her iki cihazı da herhangi birer LAN portlarıyla bağlarsın. Bu kez WAN kullanılmaz.

Bu şekilde kurulumda her iki cihaz da hem kablolu, hem kablosuz internet erişimi verir.

Evet. Kullanılabilir olması lazım. Ben geçmişte aynı model iki modemi de birbirine bağlayıp dediğin şekilde de kullandım.

1. yol:
VR400'ü DSL hatta bağlarsın. Cihazın arayüzünden girip köprü moduna alırsın. Daha sonra lan1 veya önceden ayarlanmış lan portuna Ethernet kablosu bağlayıp diğer ucunu da TL-WR850n router cihazın WAN portuna takarsın. Sonrasında ise bu router cihazın arayüzüne girip gerekli olan ayarları yaparsın(WAN ayarları: İnternet şirketinin verdiği parola ve şifre yazılır, ayrıca Wi-Fi adını ve parolasını ayarlayabilirsin).

Bu noktadan sonra yalnızca ikinci cihaz olan WR850n üzerinden kablolu veya kablosuz internet alınabilir. VR400 router özelliği devre dışı kalmış ve sadece modem olarak(telefon hattı sinyalizasyonu için) çalışır. İki cihazdan da internet istiyorsan alttaki yol vardır. Ekstra ayar gerekir.

2. yol:
VR400 cihazı tek başına kullanılacakmış gibi ayarlanır. Yani internet şirketinin verdiği isim ve parola menüsüne gidilip yazılır(köprü modu değil WAN modu). Bundan da Wi-Fi erişimi alınacaksa onun da adını ve parolasını ayarlayabilirsin. Daha sonra cihazları birbirine bağlamadan önce doğrudan WR850n arayüzüne girmelisin. Oradan varsa AP(Access Point) modu aktifleştirilir. Eğer yoksa manuel ayar için öncelikleri DHCP sunucusu/hizmeti ayarını bulup devre dışı bırakmalısın. Çünkü iki farklı DHCP sunucusu aynı ağda olmamalıdır. Bunu yaptıktan sonra şayet router/modem ikilisi aynı IP adresi kullanıyorsa birisini değiştirmek gerekebilir. Yani arayüze girerken mesela her ikisine de 192.168.1.1 yazıyorsan birisini aynı grup altında olacak şekilde(192.168.1.x) farklı IP verilmesi lazım. İkinci cihaza örneğin 192.168.1.2 verilebilir. Kurcalayıp bunu bulmak lazım. Bulamazsan bunu şimdilik atla. DHCP kapatmak şarttır. Bunlardan sonra her iki cihazı da herhangi birer lan portlarıyla bağlarsın. Bu kez WAN kullanılmaz.

Bu şekilde kurulumda her iki cihaz da hem kablolu, hem kablosuz internet erişimi verir.

Teşekkürler.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı