Trafoların değeri nedir?

Merhaba. Resimlerde görülenler küçük watt güçlerinde olan elektrikli veya elektronik cihaz iç besleme trafolarıdır. Ebatları ve watt güçleri oldukça küçük (2-3-5-8-10-15 watt gibi) olduğu için primer giriş sarımları da çok ince emaye (izoleli bobin teli) tellidir ve terminal noktalarından küçük mekanik darbelerle, yere sert düşme, sert bir cismin bu giriş bağlantı noktalarına gelmesi, vb. kopabilmeleri çok daha kolaydır. 220 volta bağlandıklarında sekonder sarımlarından AC çıkışı alınamıyorsa öncelikle bu düşünülmelidir.

Bu besleme trafolarının primer sarımlarının açık değil kapalı devre olduğunu multimetredeki omaj (direnç) ölçümüyle yaparak sağlamlığını veya şebekedeki primer sarımının kapalı (çalışan bir devre) sağlam bağlantılı olduğunu anlayabilirsiniz. Bu ölçümlerde açık devre olan veya multimetrede primer sarım uçlarında sayısal omaj değerleri olarak okunmayıp sonsuz değerleri okunanlar açık devrelidir. 220 volt AC sarım girişleri dış darbelerle kopmuştur veya sarımları içten yanmıştır. Kopma ve yanma durumunda açık devre durumuna geçmiş olur, omaj değeri okunamamış olur. Kolay gelsin.

Merhaba. Resimlerde görülenler küçük watt güçlerinde olan elektrikli veya elektronik cihaz iç besleme trafolarıdır. Ebatları ve watt güçleri oldukça küçük (2-3-5-8-10-15 watt gibi) olduğu için primer giriş sarımları da çok ince emaye (izoleli bobin teli) tellidir ve terminal noktalarından küçük mekanik darbelerle, yere sert düşme, sert bir cismin bu giriş bağlantı noktalarına gelmesi, vb. kopabilmeleri çok daha kolaydır. 220 Volta bağlandıklarında sekonder sarımlarından AC çıkışı alınamıyorsa öncelikle bu düşünülmelidir.

Bu besleme trafolarının primer sarımlarının açık değil kapalı devre olduğunu multimetredeki omaj (direnç) ölçümüyle yaparak sağlamlığını veya şebekedeki primer sarımının kapalı (çalışan bir devre) sağlam bağlantılı olduğunu anlayabilirsiniz. Bu ölçümlerde açık devre olan veya multimetrede primer sarım uçlarında sayısal omaj değerleri olarak okunmayıp sonsuz değerleri okunanlar açık devrelidir. 220 volt AC sarım girişleri dış darbelerle kopmuştur veya sarımları içten yanmıştır. Kopma ve yanma durumunda açık devre durumuna geçmiş olur, omaj değeri okunamamış olur. Kolay gelsin.

Yani çok garip şekilde kartlara başka trafodan elektrik verdiğimde çalışıyordu sorunları trafodan kaynaklı 3 tane cihazda çalışmıyor şu an trafodan kaynaklı bunları nereye götürebilirim tamiri için ve alınabiliyorsa nereden alabilirim bazısında 3 tane giriş 3 tane çıkış bir tanesinde çok fazla giriş çok fazla çıkış var bunları nasıl söyleyip alabilirim?

Hocam; bobinaj sarımını makineyle yapan bazı elektronikçiler vardır, çok değişik sarım çıkışlı bu besleme trafolarının orijinalini onlara göstererek (bu trafoların ellerindeki dilimli trafo saç kalıplarına göre) bu trafoları sıfırdan saldırırsınız. Özel voltaj sarımları olduğu için hazır çok çeşitli ara voltaj çıkışları olan bu türden besleme trafolarını elektronikçiler satıyor, ayni volt watt çıkış değerli, ayni voltaj sarım çıkışlı olanlarını bulmanız şansa bağlıdır, belki aranırsa bulunabilir.

Ama bulunamazsa; trafo bobinaj sarım makinesi olan bazı elektronikçiler bu işi yapıyor. Örneğin askerden gelince özel adaptörüm için bu trafonun watt, volt/amper çıkış değerlerini verip 130 watt'lık özel trafoyu onlara sardırmıştım. Kolay gelsin.

Hocam; bobinaj sarımını makineyle yapan bazı elektronikçiler vardır, çok değişik sarım çıkışlı bu besleme trafolarının orijinalini onlara göstererek (bu trafoların ellerindeki dilimli trafo saç kalıplarına göre) bu trafoları sıfırdan saldırırsınız. Özel voltaj sarımları olduğu için hazır çok çeşitli ara voltaj çıkışları olan bu türden besleme trafolarını elektronikçiler satıyor, ayni volt watt çıkış değerli, ayni voltaj sarım çıkışlı olanlarını bulmanız şansa bağlıdır, belki aranırsa bulunabilir.

Ama bulunamazsa; trafo bobinaj sarım makinesi olan bazı elektronikçiler bu işi yapıyor. Örneğin askerden gelince özel adaptörüm için bu trafonun watt, volt/amper çıkış değerlerini verip 130 Watt'lık özel trafoyu onlara sardırmıştım. Kolay gelsin.

Yaklaşık ne kadara bunu söküp sarıyorlar trafolarım bozulmuş benim ya :(

@Yeni Teknik Sembol Tebrik ederim 5 yıldır muhtemelen jenerik gibi girip çıkıyorsun konulara. Önceden muhtemelen tebrik de ettiğim noktalar oldu ama geliştir dediğim noktalar da olmuştur. Ben foruma ara verip geldim ama hala hatırladığım zamanlardaki gibi jenerik gibi girip çıkıyorsun süslü cümlelerle. Elbette düşük güce sahip bir trafo var orada. 15Kv 0.05A değere de sahip olabilir o tespitine göre. Şakayı bırakalım, 6V 2A sağlayabilen bir trafo yerine; 18V 1A sağlayabilen bir trafo çıksa, devrede ne varsa alıp götürecek. Neye göre bu kadar özgüvenle yazıyorsun acaba? Kendini ve başkalarını sağlama al biraz lütfen.

Sevgili Taptic; kendi sınırlarını aşıp bayağı zorlamışsın şu Mübarek Ramazan günlerinde. Jenerik amaçlı da yazmıyorum, süslü cümleleri de hiç kurmuyorum. Ama elimden geldiğince de bu forumda herkese yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu birilerinin gözüne çok batıyor olsa da bu paylaşımlarıma yine devam etmek zorundayım. Küçük güçteki besleme trafoları büyük güçteki veya sizin doğrudan uğraştığınız şebeke trafolarıyla çalışma prensiplerinin dışında hiç bir şekilde kıyaslanamaz, güç olarak da hassasiyet olarak da onlar çok daha farklıdır.

Besleme trafolarının resmine bakarak şu kadar volt veya çarpı şu kadar volt çıkışlı olduğunu zaten ben net olarak belirtmedim, belirtemem de. Ancak orijinalleri elektronikçilere numune olarak götürülüp ve saç nüveleri çıkarılıp sekonderdeki sarım sayısına bakılırsa buradan hareketle 220 volt giriş atıyorum 4.5 - 9 - 12 volt AC çıkış değerinde oldukları sarım (spir) oranlarına direk bakılıp (1.5 metrede 1 volt AC gibi) bu konuda kesin bir karara varılabilir. Çocukken ben bunları açıp sarım sayılarını çok fazla değiştirirdim, buradan da bu işin nasıl olması gerektiğini çok iyi biliyorum. Bu tür küçük trafolarda (2-10 watt arası gibi) 12 volt AC olarak sekonder sarımından çıkış vereni sarım olarak 18 metre olmak zorundadır.

Çok talihsiz bir öz eleştiriyi başta beni övermiş gibi yaparak aslında "aba altından sopa gösterip" bana bunu yapmışsın, ben bunları hiç birini kesinlikle hak etmiyorum ve tüm eleştirilerini sana tümüyle iade ediyorum. Rahmetli Barış Manço bile bu kadar acımasız eleştiri yapan karakterde bir sanatçı değildi, Barış Manço'yu üniversitede öğrenciyken çok fazla severdim.

Senin eleştirinle ilgili başka hiçbir cümle veya tekbir kelimeyi bundan sonra senden duymak istemiyorum. Benim burada yazdıklarımda toplum menfaatini doğrudan inciten veya ona aykırı bir durum varsa zaten forum beni senden çok önce buradan uzaklaştırır, kaldı ki sen buna burada doğrudan doğruya karar veremezsin veya dolaylı/direk yollardan beni yargılayamazsın. Yargılarsan hukuk mahkemelerinde olmadı soluğu hiç düşünmeden de alırım. Burası senin bazı belirttiklerindeki gibi sadece bir şakaydı, ciddi olarak da üzerine doğrudan alınma. Kolay gelsin.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı