msport
Decapat
- Makaleler
- 1
Merhaba. Bu devre bir transformatör değil AC/DC SMPS (anahtarlamalı) tipinde voltaj düşürücü tipte (DC-DC buck converter) elektronik devredir. L-N tarafı 100-240 volt AC giriş veya şebeke giriş uçları olup kırmızı ve siyah kablo çıkışı DC doğrultulmuş ve düşürülmüş voltaj çıkışı (besleme çıkışı) uçlarıdır.
DC çıkıştaki Kırmızı kablo artı uç, siyah kablo ise eksi uca bağlıdır. DC çıkştaki artı ve eksi ucu birbirinden ayırmak için standart olarak bu renk kablolar seçilip kullanılır. Sağ taraftan, kırmızı ve siyah kablo tarafından 220 volt AC şebeke voltajını yanlışlıkla uygulayıp verirseniz bu SMPS devresi patlar ve kullanım dışında kalır, buna dikkat edin.
Bu devrenin çalışma prensibiyle PC PSU'larının ve Power LED'leri 220 volt şebekeden besleyip yakan AC/DC voltaj düşüren elektronik balastların SMPS'li çalışma yapısı aynıdır.
Not: Üstteki yorumumdan sonra en doğru uçlardan bağlayıp bu PCB'yi 220 volt AC'ye bağlayıp güvenle çalıştırabilirsiniz. Hem PC PSU'ları hem de aydınlatma armatürü olarak kullanılan LED'li elektronik armatürlerin elektronik iç balastları (AC/DC) üzerine çokça deneyimim oldu çünkü. Kolay gelsin.
Vallahi bildiğin şiir yazmışsınız hocam. Birkaç konuda daha konuşmuştuk teknik bilginiz ve aktarımınız muazzam. Benim elektrik-elektronik bilgim çok fazla değil. Zaten bu ürünü de 12 V DC motorlarımı çalıştırırken kolaylık olsun diye almıştım. Aslında düzgün ve sağlam bir AC to DC dönüştürücü ve voltaj düşürücü kart bulabilsem direkt onu kullanacağım da çoğu Çinli sitelerde 1 -2 dolara satılan ürünler ve çok fazla bozuk çıkma ihtimali varmış o yüzden bu yolu tercih ettim.