Trafonun hangi yönü AC?

Merhaba. Bu devre bir transformatör değil AC/DC SMPS (anahtarlamalı) tipinde voltaj düşürücü tipte (DC-DC buck converter) elektronik devredir. L-N tarafı 100-240 volt AC giriş veya şebeke giriş uçları olup kırmızı ve siyah kablo çıkışı DC doğrultulmuş ve düşürülmüş voltaj çıkışı (besleme çıkışı) uçlarıdır.

DC çıkıştaki Kırmızı kablo artı uç, siyah kablo ise eksi uca bağlıdır. DC çıkştaki artı ve eksi ucu birbirinden ayırmak için standart olarak bu renk kablolar seçilip kullanılır. Sağ taraftan, kırmızı ve siyah kablo tarafından 220 volt AC şebeke voltajını yanlışlıkla uygulayıp verirseniz bu SMPS devresi patlar ve kullanım dışında kalır, buna dikkat edin.

Bu devrenin çalışma prensibiyle PC PSU'larının ve Power LED'leri 220 volt şebekeden besleyip yakan AC/DC voltaj düşüren elektronik balastların SMPS'li çalışma yapısı aynıdır.

Not: Üstteki yorumumdan sonra en doğru uçlardan bağlayıp bu PCB'yi 220 volt AC'ye bağlayıp güvenle çalıştırabilirsiniz. Hem PC PSU'ları hem de aydınlatma armatürü olarak kullanılan LED'li elektronik armatürlerin elektronik iç balastları (AC/DC) üzerine çokça deneyimim oldu çünkü. Kolay gelsin.

Vallahi bildiğin şiir yazmışsınız hocam. Birkaç konuda daha konuşmuştuk teknik bilginiz ve aktarımınız muazzam. Benim elektrik-elektronik bilgim çok fazla değil. Zaten bu ürünü de 12 V DC motorlarımı çalıştırırken kolaylık olsun diye almıştım. Aslında düzgün ve sağlam bir AC to DC dönüştürücü ve voltaj düşürücü kart bulabilsem direkt onu kullanacağım da çoğu Çinli sitelerde 1 -2 dolara satılan ürünler ve çok fazla bozuk çıkma ihtimali varmış o yüzden bu yolu tercih ettim.

Vallahi bildiğin şiir yazmışsınız hocam. Birkaç konuda daha konuşmuştuk teknik bilginiz ve aktarımınız muazzam. Benim elektrik-elektronik bilgim çok fazla değil. Zaten bu ürünü de 12 V DC motorlarımı çalıştırırken kolaylık olsun diye almıştım. Aslında düzgün ve sağlam bir AC to DC dönüştürücü ve voltaj düşürücü kart bulabilsem direkt onu kullanacağım da çoğu Çinli sitelerde 1 -2 dolara satılan ürünler ve çok fazla bozuk çıkma ihtimali varmış o yüzden bu yolu tercih ettim.
AC - DC genelde Çin üretimi ürünler mevcut maalesef. Meanwell'in SMPS dönüştürücülerini kullanabilirsiniz. Rakiplerinden daha pahalı değiller ve oldukça kaliteliler. Eğer DC - DC dönüştürücü lazım olursa bütçeniz de müsaitse Pololu, Sparkfun ve Adafruit ürünlerine bakabilirsiniz. Türkiye'de olan modelleri oldukça fazla ve düşük güçlerde her çeşit DC-DC dönüştürücü mevcut. Motor sürmek için sürücü ihtiyacınız olursa yine bu markaları tercih edebilirsiniz. Özellikle Pololu ürünleri oldukça kalitelidir.

AC - DC genelde Çin üretimi ürünler mevcut maalesef. Meanwell'in SMPS dönüştürücülerini kullanabilirsiniz. Rakiplerinden daha pahalı değiller ve oldukça kaliteliler. Eğer DC - DC dönüştürücü lazım olursa bütçeniz de müsaitse Pololu, Sparkfun ve Adafruit ürünlerine bakabilirsiniz. Türkiye'de olan modelleri oldukça fazla ve düşük güçlerde her çeşit DC-DC dönüştürücü mevcut. Motor sürmek için sürücü ihtiyacınız olursa yine bu markaları tercih edebilirsiniz. Özellikle Pololu ürünleri oldukça kalitelidir.

Tavsiyeler için teşekkürler. Meanwell'i düşünebilirim bazı sitelerde uygun fiyatlı ürünler buldum. Pololu'ya baktım biraz tuzlu benim için :) Büyük ihtimal meanwell dönüştürücü alıp motorla arasına voltaj yükseltici kartı potansiyometreyle bağlayıp voltaj ayarlı bir kaynak yapacağım. Sonrasında duruma göre üzerine akım sınırlayıcı vs. de eklemeyi düşünüyorum. Bu arada dün bağlantıyı yaptım ve patlamadık :D Fakat ya trafo arızalıya da benim multimetre çünkü sabit olarak 12 V göremiyorum.

Tavsiyeler için teşekkürler. Meanwell'i düşünebilirim bazı sitelerde uygun fiyatlı ürünler buldum. Pololu'ya baktım biraz tuzlu benim için :) Büyük ihtimal meanwell dönüştürücü alıp motorla arasına voltaj yükseltici kartı potansiyometreyle bağlayıp voltaj ayarlı bir kaynak yapacağım. Sonrasında duruma göre üzerine akım sınırlayıcı vs. de eklemeyi düşünüyorum. Bu arada dün bağlantıyı yaptım ve patlamadık :D Fakat ya trafo arızalıya da benim multimetre çünkü sabit olarak 12 V göremiyorum.

Eğer küçük oynamalar görünüyorsanız bu çektiğiniz yüke bağlı olarak normal olabilir (11.7V - 12.3V gibi.). Ama bariz farklar varsa sağlıklı çalışmıyordur, çok güvenmemenizi öneririm.

Pololu ürünleri dediğim gibi kalitelidir ama her bütçeye uygun ürünleri yok tabi, genelde biraz yüksektir fiyatları. Dediğiniz yöntem mantıklı. Pot ile ayarlarnabilir DC-DC converter kullanmak işinizi çözecektir. Ama bunu bir ürün haline getirmeyi düşünüyorsanız farklı bir yöntem ile ilerlemenizi öneririm.

Eğer küçük oynamalar görünüyorsanız bu çektiğiniz yüke bağlı olarak normal olabilir (11.7V - 12.3V gibi.). Ama bariz farklar varsa sağlıklı çalışmıyordur, çok güvenmemenizi öneririm.

Pololu ürünleri dediğim gibi kalitelidir ama her bütçeye uygun ürünleri yok tabii, genelde biraz yüksektir fiyatları. Dediğiniz yöntem mantıklı. Pot ile ayarlarnabilir DC-DC converter kullanmak işinizi çözecektir. Ama bunu bir ürün haline getirmeyi düşünüyorsanız farklı bir yöntem ile ilerlemenizi öneririm.

Yük çekecek bir şey bağlamadım hocam ucu açık şekilde ölçmüştüm. Bu durumda dalgalanma normal midir? Ayrıca gördüğüm değerler 1.38, 5.67, 2.74, 8.16 diye değişiyordu yani belli aralıkta dalgalanma değil.

Ürün haline getirmek gibi amacım yok hocam sadece dediğim gibi kullandığım DC motorları ya da elektrikli el aletlerimi çalıştırmak için ya da bir devredeki sorunu bulmak için güç vermem gerektiğinde kullanmak için yapacağım tamamen amatör işler için diyebilirim.

Yük çekecek bir şey bağlamadım hocam ucu açık şekilde ölçmüştüm. Bu durumda dalgalanma normal midir? Ayrıca gördüğüm değerler 1.38, 5.67, 2.74, 8.16 diye değişiyordu yani belli aralıkta dalgalanma değil.

Ürün haline getirmek gibi amacım yok hocam sadece dediğim gibi kullandığım DC motorları ya da elektrikli el aletlerimi çalıştırmak için ya da bir devredeki sorunu bulmak için güç vermem gerektiğinde kullanmak için yapacağım tamamen amatör işler için diyebilirim.
O halde çok mantıklı düşünüyorsun hocam. Hiç fuzuli masraf yapmaya gerek yok.

Bahsettiğin voltajlar akıl alır gibi değil. DC tarafında DC Voltajdan bahsediyoruz öyle değil mi? Yüksüz olduğu için de böyle bir davranış gösteriyor olabilir. Varsa elinde bir şerit LED ile falan test et hocam. Emin olalım.

O halde çok mantıklı düşünüyorsun hocam. Hiç fuzuli masraf yapmaya gerek yok.

Bahsettiğin voltajlar akıl alır gibi değil. DC tarafında DC Voltajdan bahsediyoruz öyle değil mi? Yüksüz olduğu için de böyle bir davranış gösteriyor olabilir. Varsa elinde bir şerit LED ile falan test et hocam. Emin olalım.

Aynen DC çıkışını ölçmüştüm hocam. İlk başta çıkış 12 V vermiyorsa motoru bozmasın diye herhangi bir şey bağlamayıp ölçmüştüm. Akşam elimdeki 12 V motorlardan birini ölçüp denerim bir de.

Merhaba. DC çıkıştaki devre elemanlarının birinde (soğuk lehim gibi) temassızlık durumu olabilir, çünkü DC çıkışın sabit 12 volt olmasa bile boşta 11.95, 12.3, vb. sabit değerleri göstermesi veya voltajın bu kadar oynak değişmemesi gerekiyordu hocam. Ancak !2 volt DC motorla da deneyin yine de.

Ancak DC motorun çok normal bir devirle dönemeyeceğini, dönmeye çalışıp kesik kesik döneceğini, çok düzgün devirle dönemeyeceğini düşünüyorum. Zaten bu devre bir LED sürücü devresidir hocam. Sizin aslında DC motor sürücü devrelerini (devir kontrolünü de düşünüyorsanız) araştırıp onları satın almanız daha doğrusu olur. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Merhaba. DC çıkıştaki devre elemanlarının birinde (soğuk lehim gibi) temassızlık durumu olabilir, çünkü DC çıkışın sabit 12 volt olmasa bile boşta 11.95, 12.3, vb. sabit değerleri göstermesi veya voltajın bu kadar oynak değişmemesi gerekiyordu hocam. Ancak! 2 volt DC motorla da deneyin yine de.

Ancak DC motorun çok normal bir devirle dönemeyeceğini, dönmeye çalışıp kesik kesik döneceğini, çok düzgün devirle dönemeyeceğini düşünüyorum. Zaten bu devre bir LED sürücü devresidir hocam. Sizin aslında DC motor sürücü devrelerini (devir kontrolünü de düşünüyorsanız) araştırıp onları satın almanız daha doğrusu olur. Kolay gelsin.

Bahsettiğiniz sürücü devrelerini daha önce de görmüştüm ama pek araştırmadım. Hep, Arduino vs. projelerinde sinyal olarak motorun sürülmesi işine yarıyordur diye düşünüyordum. Bana şu an için sinyal işlemeli bir yönetim lazım değil, sadece anahtarı kapatınca çalışmalı bir de devir ayarı olmalı. Bahsettiğiniz sürücüleri direkt 220 Volt'a bağlayıp devir ayarlayıcı olarak kullanma ya da SMPS dönüştürücü kullanıp 12 voltu bağladıktan sonra sadece devir ayarı ve güç kaynağı kullanabilir miyim? Diğer mesajlarda bahsettiğim gibi elektroniğin ince kısmında bilgi sahibi değilim sadece amatör çapta bir şeyler yapıyor, okuyor, öğreniyorum.

DC-Motor-Control-PWM-Circuit-Diagram-Schematic.jpg

Merhaba. Hocam, voltajı şebekeden AC/DC adaptörle 12 volt DC' ye düşürdükten sonra DC fırçalı motorun devir kontrolünü yapabilirsiniz. Örneğin üstteki NE 555 'li motor devir kontrol devresinde 50 kohm' luk bir potansiyometre veya trimpotla (bu devrenin sol tarafından) bu devir ayarı sağlanıyor ve devre 12 volt DC ile besleniyor,

Devre elemanları: BD 135 NPN güç transistörü, D1, D2, 1N4007 diyot, 0.1 mF kutupsuz mercimek kondansatör (üzerinde yazan rakam 104) 39 ohm ve 1 k direnç (1/4 watt) NE 555 ise çok bilinen bir entegredir. "GND" şase veya adaptör bağlantısındaki eksi kutup, +12 ise akım verilen AC/DC adaptörün + kutbudur. Devre internetten bir alıntıdır. Kolay gelsin.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı