Traktör çalışma lambası kablosu kaç mm olmalı?

Shalashaskaa861

Hectopat
Traktöre 72watt 12 voltluk 2 tane çalışma lambası takacağım, aküden kablo çekmeyi planlıyorum gerekli malzemeleri aldım lakin birkaç problem var resimdeki sigorta kutularından aldım. Çok incelemeden aldım sonradan kablo çapı 1 mm yazdığını gördüm, aküye doğrudan bağlayacağım ek yapmadan sizce sıkıntı yaratır mı? Yoksa daha kalın kablolu model mi alayım?

Dosya Ekleri

• 110000392417052.jpg
    110000392417052.jpg
    31,2 KB · Görüntüleme: 30
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba. Sonradan tadilatlarla çekilen tüm oto elektrik harici elektrik tesisatlarında;

1- Kablo kesiti aydınlatma watt değeri olarak çekilen amper değerinin üstünde olmalı. 72+72= 144 watt 144/12= 12 A olur.

12 A için kablo çapı en az 1.5 mm2 kesitinde olmalıdır, 1 mm2 kesitlisi 2 far ampulü için yeterli değil, en az 1.5 mm2 kesitli oto elektrik kablosu şeklinde 2 farın amper değerini güvenle taşıyan akü/oto elektrik tesisat iç kablosu şeklinde seçilmiş olmalıdır.

2- ON/OFF açma/kapama anahtarı seçimi: Anahtar bu amperi (12 A) taşıyabilecek kadar akü + kutbu üzerindeki uygun yere monte edilmelidir. Alt linkteki gibi 20 A değerinde bir anahtar seçilebilir. Anahtar traktörde sürüş esnasında sürüş güvenliği ve dikkati dağıtmayan çok uygun bir yere monte edilebilmelidir. Anahtarın elektrik bağlantı noktaları dış ortamdan iyice izle edilen yalıtkan bir kutu içine alınmış olmalıdır.

3- 15 A araç sigortası da ampullerden ve anahtardan önce akü + kutup hattı üzerinde bulunmalıdır. Aracın sigorta kutusunda boşta (normalde kullanılmayan) sigorta hattı varsa buradan akünün + kutbundan almak yerine direk buradan alınabilir. Araç sigorta kutusunda kullanılamayan uygun sigorta çıkışı (boşta) yoksa harici sigorta kutusu + 15 A 'lik bıçaklı oto sigortası şeklinde akü + kutbu üzerinden seri bağlı olarak kullanılmalıdır. Sigorta kullanılmadan direk harici farlara aküden doğrudan bağlantı yapılmaması özellikle kısa devre riskleriyle oluşabilecek yangın riskleri (emniyeti) açısından son derecede önemlidir.
15A Bıçaklı Oto Sigortası (10 Adet Fiyatı) - - Sigorta ve Yuvaları - Ersin Elektronik

Araç muayenesinden geçebilme durumu: Araç muayenesinde aracın asıl farları, asıl sinyal lambalarıyla araç ile sonradan ortak olarak kullanılan tedbirsiz tadilatlarla yapılmış olan harici farlar asli kusurlu olarak kabul görerek fenni muayenelerden geçemiyor. Mutlaka bağımsız bir sigorta+ anahtar devresiyle bu tadilatın asıl elektrik tesisatındaki aydınlatma sistemleriyle ortak kullanma durumu bulunmadan nizami olarak yapılması gerekiyor. (Bu da hem kullanıcıların yangın riski emniyeti hem de fenni muayenelerden sorunsuz geçebilme şartı içindir)

Not: Farlarda parlaklık azalmasını önlemek için en önemli tavsiyem bir far rölesini farlardan hemen önce mutlaka kullanmanızdır. Akü + kutbuna bağlı anahtar ve sigortadan geçip gelen 12 volt DC, far rölesinin birincil (primer) devresi için kullanılıp ikincil kontak devresindeki +12 volt DC' nin + ucu en yakın + 12 voltu sürekli sabit kalan bir noktadan ve diğer besleme ucu araç şasisinden (- kutup olarak) alınabilir. Kolay gelsin.

Not 2 : Far rölesini harici farlarla traktörde kullanırsanız rölenin hem besleme (1. kısmı) hem çıkış (kontak) kısmında bıçaklı oto sigortasını mutlaka kullanmanız gerekecektir. Far kısmında 15 A! lik oto sigorta, far rölesi bobin akımı besleme kısmında daha daha düşük amperli bıçaklı sigortalar kullanılabilir. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Merhaba. Sonradan tadilatlarla çekilen tüm oto elektrik harici elektrik tesisatlarında;

1- kablo kesiti aydınlatma watt değeri olarak çekilen amper değerinin üstünde olmalı. 72+72= 144 watt 144/12= 12'a olur.

12'a için kablo çapı en az 1.5 mm2 kesitinde olmalıdır, 1 mm2 kesitlisi 2 far ampulü için yeterli değil, en az 1.5 mm2 kesitli oto elektrik kablosu şeklinde 2 farın amper değerini güvenle taşıyan akü/oto elektrik tesisat iç kablosu şeklinde seçilmiş olmalıdır.

2- ON/OFF açma/kapama anahtarı seçimi: Anahtar bu amperi (12 a) taşıyabilecek kadar akü + kutbu üzerindeki uygun yere monte edilmelidir. Alt linkteki gibi 20'a değerinde bir anahtar seçilebilir. Anahtar traktörde sürüş esnasında sürüş güvenliği ve dikkati dağıtmayan çok uygun bir yere monte edilebilmelidir. Anahtarın elektrik bağlantı noktaları dış ortamdan iyice izle edilen yalıtkan bir kutu içine alınmış olmalıdır.

3- 15'a araç sigortası da ampullerden ve anahtardan önce akü + kutup hattı üzerinde bulunmalıdır. Aracın sigorta kutusunda boşta (normalde kullanılmayan) sigorta hattı varsa buradan akünün + kutbundan almak yerine direk buradan alınabilir. Araç sigorta kutusunda kullanılamayan uygun sigorta çıkışı (boşta) yoksa harici sigorta kutusu + 15'a'lik bıçaklı oto sigortası şeklinde akü + kutbu üzerinden seri bağlı olarak kullanılmalıdır. Sigorta kullanılmadan direk harici farlara aküden doğrudan bağlantı yapılmaması özellikle kısa devre riskleriyle oluşabilecek yangın riskleri (emniyeti) açısından son derecede önemlidir.
15A Bıçaklı Oto Sigortası (10 Adet Fiyatı) - - Sigorta ve Yuvaları - Ersin Elektronik

araç muayenesinden geçebilme durumu: araç muayenesinde aracın asıl farları, asıl sinyal lambalarıyla araç ile sonradan ortak olarak kullanılan tedbirsiz tadilatlarla yapılmış olan harici farlar asli kusurlu olarak kabul görerek fenni muayenelerden geçemiyor. Mutlaka bağımsız bir sigorta+ anahtar devresiyle bu tadilatın asıl elektrik tesisatındaki aydınlatma sistemleriyle ortak kullanma durumu bulunmadan nizami olarak yapılması gerekiyor. (bu da hem kullanıcıların yangın riski emniyeti hem de fenni muayenelerden sorunsuz geçebilme şartı içindir)

not: farlarda parlaklık azalmasını önlemek için en önemli tavsiyem bir far rölesini farlardan hemen önce mutlaka kullanmanızdır. Akü + kutbuna bağlı anahtar ve sigortadan geçip gelen 12 volt DC, far rölesinin birincil (primer) devresi için kullanılıp ikincil kontak devresindeki +12 volt DC'nin + ucu en yakın + 12 voltu sürekli sabit kalan bir noktadan ve diğer besleme ucu araç şasisinden (- kutup olarak) alınabilir. Kolay gelsin.

not 2: Far rölesini harici farlarla traktörde kullanırsanız rölenin hem besleme (1. kısmı) hem çıkış (kontak) kısmında bıçaklı oto sigortasını mutlaka kullanmanız gerekecektir. Far kısmında 15'a! Lik oto sigorta, far rölesi bobin akımı besleme kısmında daha daha düşük amperli bıçaklı sigortalar kullanılabilir. Kolay gelsin.

Anahtar olarak bunu aldım: Ayt Projektör Lamba Sembollu Lambalı Işıklı Araç On Off Aç Kapa Anahtar Düğme Oto İçin 12-24 Volt Switch 3 Pinli Fiyatları ve Özellikleri
Sigorta bıçak kutusunuda bundan sipariş ettim 3mm diyor bakır kalınlığına
Röle olarak bunu aldım:
Uygun mudur bu ürünler.
Bir de kablo bağlantılarını https://www.hepsiburada.com/gffd263...lo-ucu-20-adet-p-HBCV00000P8K9Y?magaza=maasco şunun gibi faston pabuçlarla yapacağım sorun olur mu?

"not 2: Far rölesini harici farlarla traktörde kullanırsanız rölenin hem besleme (1. kısmı) hem çıkış (kontak) kısmında bıçaklı oto sigortasını mutlaka kullanmanız gerekecektir. Far kısmında 15'a! Lik oto sigorta, far rölesi bobin akımı besleme kısmında daha daha düşük amperli bıçaklı sigortalar kullanılabilir. Kolay gelsin."
Şu kısmı tam anlayamadım hocam 2. sigortayı nereye takacağım paintten falan basitçe çizerek gösterebilme şansın varsa çok iyi olur.

Son düzenleme:

Merhaba. Evet, satın aldığınız bu ürünler çok uygundurlar hocam. Far rölesi bağlantısı için üst linkteki gibi bir devre bağlantısı şeklinde kırmızı renkteki "akü +" yazan yerle sis farının "+" nın önünde (O bağlantıdan önce) bıçaklı oto sigortalarını röle girişi (86-85) ve kontak çıkışları (30-87, 30-87) için kullanırsınız. Bu çizimde sigortalar gösterilmemiş sadece ON/OFF anahtar bağlantısı ve sis farları bağlantısı gösterilmiştir. Kolay gelsin.

Son düzenleme:

Merhaba. Evet, satın aldığınız bu ürünler çok uygundurlar hocam. Far rölesi bağlantısı için üst linkteki gibi bir devre bağlantısı şeklinde kırmızı renkteki "akü +" yazan yerle sis farının "+"nın önünde (o bağlantıdan önce) bıçaklı oto sigortalarını röle girişi (86-85) ve kontak çıkışları (30-87, 30-87) için kullanırsınız. Bu çizimde sigortalar gösterilmemiş sadece ON/OFF anahtar bağlantısı ve sis farları bağlantısı gösterilmiştir. Kolay gelsin.

Teşekkürler hocam bazıları 87a yı boş bırakıyor 87'ye iki farı bağlıyor o şekilde yapsam sorun olur mu?

Merhaba. Evet, satın aldığınız bu ürünler çok uygundurlar hocam. Far rölesi bağlantısı için üst linkteki gibi bir devre bağlantısı şeklinde kırmızı renkteki "akü +" yazan yerle sis farının "+"nın önünde (o bağlantıdan önce) bıçaklı oto sigortalarını röle girişi (86-85) ve kontak çıkışları (30-87, 30-87) için kullanırsınız. Bu çizimde sigortalar gösterilmemiş sadece ON/OFF anahtar bağlantısı ve sis farları bağlantısı gösterilmiştir. Kolay gelsin.

Hocam dediğiniz gibi yaptım rölenin 30 çıkışından araya 15 amper sigorta koyup akünün artı kutbuna bağladım 85 çıkışınan eksiye 86'yı akünün artısına 87'yi de LED'lere bağladım LED'lerin eksi ucunu da akünün eksi ucuna taktım yanmıyor röleyi kontrol ettim röle sağlam çalışıyor LED'leri tek başına aküye taktığımda çalışıyor sigortayı da kontrol ettim sorun sizce ne olabilir?

Son düzenleme:
Merhaba. Hocam; LED farlar far rölesiz olarak çalıştığına göre far rölesinin primer elektrik besleme bağlantılarını, anahtarın ve özellikle şase bağlantısının üst linkteki röle elektrik şemasına göre kontrolünü yapın. Far rölesi anahtardan elektrik aldığında "tık" şeklinde röle sesini kulağınız röleye çok yakın olduğunda duyabilmeniz lazımdır. Bu sesi duymuyorsanız far rölesine "akünün + ucu - sigorta - anahtar - röle - şase bağlantıları" arasındaki bir bağlantı noktasında primer bağlantı sıkıntıları bulunabilir. Arada kablo pabuçları kullandığınızdan dolayı bunların elektrik iletiminde özellikle yapılan pabuç-kablo montajında veya far rölesinin giriş uçlarına iletim sıkıntıları bulunabilir. Bu açılardan yapılan bağlantıları tekrar gözden geçirin. Kolay gelsin.

Merhaba. Hocam; LED farlar far rölesiz olarak çalıştığına göre far rölesinin primer elektrik besleme bağlantılarını, anahtarın ve özellikle şase bağlantısının üst linkteki röle elektrik şemasına göre kontrolünü yapın. Far rölesi anahtardan elektrik aldığında "tık" şeklinde röle sesini kulağınız röleye çok yakın olduğunda duyabilmeniz lazımdır. Bu sesi duymuyorsanız far rölesine "akünün + ucu - sigorta - anahtar - röle - şase bağlantıları" arasındaki bir bağlantı noktasında primer bağlantı sıkıntıları bulunabilir. Arada kablo pabuçları kullandığınızdan dolayı bunların elektrik iletiminde özellikle yapılan pabuç-kablo montajında veya far rölesinin giriş uçlarına iletim sıkıntıları bulunabilir. Bu açılardan yapılan bağlantıları tekrar gözden geçirin. Kolay gelsin.

Hocam tık sesi geliyor sıkıntı yok kabloları da kontrol ettim onlarda da problem yok sigortayı değiştirdim yine olmadı farklı bir LED taktım o da aynı anlamadım ben de bağlantıları da şemaya uygun yaptım vallahi çözemedim problem neden kaynaklanıyor.

Sanırım röleyle alakalı benim aldığım röle normal röleden daha farklı bir sistemi var iki tane 87 ucu var birbirine kısa devre yapılmış
Şu ürünü aldım bir de bununla deneyeyim.

86 ucunu anahtara bağladım anahtardan aküye bağlarken araya bir tane daha sigorta koysam olur mu olursa kaç amper koyayım elimde fazladan sigorta var.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı