Transistör base'ine direnç nasıl bağlanır?

Redblow

Hectopat
Katılım
13 Haziran 2015
Mesajlar
62
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
İyi akşamlar, 12 Volt'luk ampulu TIP41C transistör ile anahtarlamak istiyorum fakat transistörün base bacağına direnç bağladığımda ampul çok düşük miktarda ışık veriyor. Girişi MSP430 mikrodenetleyici ile tetikleyeceğim. Çıkışı 3.3 Volt ve yanlış bilmiyorsam 6ma değerinde. Çıkış akımı çok düşük olduğu için mi dirence gerek kalmıyor? Ya da yanlış yaptığım bir işlem mi var acaba?
 
Devre şemasını paylaşma imkanınız var mı?
Şu an elimde şema yok fakat durum şu ki base'e direnç bağlamadan tetiklediğimde ampul gayet iyi çalışıyor fakat 1k bağlayıp çalıştırdığımda çok düşük miktarda ışık veriyor. Bu durumda transistör karakteristiğini bilmek lazım sanırım ama transistörün hangi parametrelerine bakmam gerek onu bilmiyorum. MCU'nun çıkış akımı çok düşük olduğu için base'e direnç bağlamaya gerek yok diye düşünüyorum ben açıkçası.
 

Merhaba. Hocam, datasheet'de "kollektör current" akımını ampulün yanmasında baz alıp onu göz önüne alın. Örneğin eski ateşleme bobinli transistörlü oto araç ateşleme sistemlerinde bobine net 5 A giderken base' e bağlanan direnç omajı oldukça da düşüktü şeklinde kendi motor derslerimden hatırlıyorum. Ampül far ampulü ise en az 5 A'yı çeker, dirençsiz TIP41C ile böylece transistörün içinden 5 A' o anda geçirerek onu o şekilde dirençsiz anahtarlayarak yakmışsınızdır.

Normal kollektör akımı 6 A, peak (aşırı) current kollektör akımı ise 10 A olarak datashhet'inden görülüyor. Normal kollektör akımı 6 A olduğundan 5 A olarak sürekli akım TIP41C, TIP 42C ile çekilebilir, bu güç transistörleriyle. Ampulü parlak olarak yakabilmek için omajı 1 k'dan daha düşük dirençlerle (100 ohm gibi) ama dirençsiz olarak test amaçlı olsa da pek çalıştırmayın.

MCU akımı çok düşükse dirence gerek kalmadan TIP42C'ye bağlanabilir. Ama bu MCU çıkış akımını avometredeki ampermetre ile dikkatli ölçüp base'den direk verilip verilmeyeceğini çok iyi kontrol etmeniz gereklidir. Kolay gelsin.
Transistörlü olan DELCO (klasik bobin-platin-akü) oto elektronik ateşlemeyi şu anda hatırladım; 0.5 A emitter- base (platin akımı) için, 5 A emitter-kollektör akımı (indüksiyon bobini primeri) için giriş amper değerleri bulunuyordu. 12 volta göre bu direnç değeri R=V/I'dan R=12/5 R=24 ohm 'luk bir direnç transistörün base 'ine bağlanıp indüksiyon bobini primerine bu platin kapandığında kollektör akımı 5 A olarak giderek sekonderden 18-30 kV'lık buji voltajının dağıtım için distribütöre transistörünün bozulmadan çalışmasıyla gönderilmesi sağlanmış oluyordu. Ama bu direnç değeri sadece 5 A ampul değeri için hesaplanmış emitter-base direncidir. Kolay gelsin.
Düzeltme: R=12/0.5= 24 ohm'luk direnç olacaktı. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı