Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Rehberi

Bildiğiniz üzre internet üzerinden alışveriş sürecinde mağduriyet yaşayan birçok insan var ve birçoğu "Başımızın gözümüzün sadakası olsun" mantığı ile hareket ettiği için, "Uğraşmak istemedikleri için" haklarının peşine düşmüyorlar.
Bilinçsiz tüketiciyi fırsat bilen satıcılar ise müşteri memnuniyetine önem vermemeye devam ediyor. Oysa tüketici hakem heyetine başvuru işlemleri eskisi gibi değil, oturduğunuz yerden başvuru oluşturup oturduğunuz yerden sonuçlanmasını bekleyebiliyorsunuz, üstelik eskisi kadar uzun sürmüyor. Dilekçe vermek için bir kurumun kapısına kadar gidip sıra beklemenize gerek yok. Aslında E-Devlet ile birlikte gelen ve hayatı kolaylaştıran birçok hizmet; bizler fark etmesek de sisteme dahil ediliyor.
  • E-Devlet sayfasına giriş yapıyoruz, sol üst köşeden URL kısmına dikkat ediyoruz. Bilgilerinizi hangi adrese yazdığınızdan emin olun; e-Devlet Kapısı
aa.jpg

a.jpg


Giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden "Tüketici Hakem" kelimesini aratıyoruz, resimde görünen "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına" bağlı hizmeti seçiyoruz.

aaa.jpg


"Uygulamaya Git" butonuna tıklıyor ve "tuketicisikayeti.gtb.gov.tr" adresinin sayfasına "Giriş yapılmış şekilde" aktarılıyoruz.
aaaa.jpg


"Tüketici Başvuruları" butonuna tıklıyor ve şikayet yapacağımız sayfaya geliyoruz.

aaaaa.jpg


Aşağıdaki sayfadan ise şikayetimizi ve fatura bilgilerinin girişini sağlıyoruz. Vergi - Mersis numaraları fatura üzerinde yazar.

aaaaaa.jpg


2. adımda faturanın kesildiği tarih - Fatura No - Tutar gibi bilgileri giriyoruz. Talep kısmında ise isteğiniz neyse onu seçiyoruz. Ürün ise değişim hizmet ise tekrarı - ücretsiz tamir - ayıp oranında para iadesi gibi gibi.
Eğer talebiniz farklı ise "DİĞER" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

1.jpg


3. bölümde Resim - Dosya yükleme kısmına geliyoruz. Faturanın net bir resmini - ilgili üründeki kusur veya talep ney ise; eğer fotoğraflanabilir bir unsur ise bunun fotoğrafını eklemekten çekinmeyin.

2.jpg


Şikayetin ön izlemesini kontrol ediyoruz, temel bilgiler burada görünecektir.

3.jpg


Son adımda ise bağlı bulunan hakem heyetini seçiyoruz. Otomatik olarak nüfusunuza kayıtlı olduğunu ilçe seçiliyor anladığım kadarıyla. "BAŞVURUYU TAMAMLA" dediğimiz taktirde ise şikayetimiz ilgili heyete ulaşmış oluyor.

4.jpg

  • İlgili süreç, heyetteki açık dosya sayısına da bağlı olmak kaydıyla kısa bir süre içerisinde ilgilenir. Genelde 1 ay içerisinde ilk geri dönüş sağlanır. Bu yüzden "Telefon numaranızı hatasız girmeye büyük önem gösterin". Eğer hak talep ettiğiniz ürün veya hizmetin faturası yoksa hak talep edemezsiniz. Eğer fatura sizin adınıza değilse, başka bir değimle ikinci el bir ürün alıp "Satın alma esnasında satış sözleşmesi düzenlemediyseniz hak talep edemezsiniz."
 
Son düzenleme:
Garantisi bitmiş ürünlerde parça bazında, kısmi tamir işlemi yapılmışsa eğer; değişimi veya tamiri yapılan parça için "Genelde 6 ay" garanti süresi verilir. Size verilen garanti süresi içerisinde başvuru yaptıysanız kanunen hakkınızı savunabilirsiniz kesinlikle. Size verilen fiş ve belge yeterlidir.

Buradaki asıl önemli detay; ekran bozulup da servise başvuru yaptığınız - kargo ile veya elle gönderim sağladığınız tarih. Bu tarih, garanti süresi içerisinde kalıyorsa problem yok sizin açınızdan.
 
Garantisi bitmiş ürünlerde parça bazında, kısmi tamir işlemi yapılmışsa eğer; değişimi veya tamiri yapılan parça için "Genelde 6 ay" garanti süresi verilir. Size verilen garanti süresi içerisinde başvuru yaptıysanız kanunen hakkınızı savunabilirsiniz kesinlikle. Size verilen fiş ve belge yeterlidir.

Buradaki asıl önemli detay; ekran bozulup da servise başvuru yaptığınız - kargo ile veya elle gönderim sağladığınız tarih. Bu tarih, garanti süresi içerisinde kalıyorsa problem yok sizin açınızdan.
Cok iyi oldu bu haber benim icin. Urunun ucretli onarimi 20/09/2018 e tamamlanmis. 24/09/2018 de servisten aldigim urun calismiyor diye tekrar servise vermisim ve anakart degismis. 02/10/2018 de tekrar almisim. 08/10/2018 tarihinde mavi ekran sikayeti ile tekrar servise vermisim. 23/10/2018 de bana degisim urunu verilmis. Toplam serviste gecen sure 23 gun. Ekran tamiri 20/09/2018 de tamamlandiginj varsayarsak hala garanti icinde. Eger degisim tarihini varsayarsak 23/10/2018 yine garanti dahilinde. Yanlisim yok degil mi hocam?
 
Parayı verip ekran değişimi yaptırdığın zamanı hatırla. Cihazı teslim aldığın veya kargo ile eline ulaştığı tarihi not et. O tarihten itibaren 6 ay geçmemişse başvuru yapabilirsin. 6 ay içerisinde servise başvurdun ancak olumlu cevap alamadıysan yine THH başvurusu yapabilirsin. Ancak 6 ay içerisinde bozulmadıysa - bozuldu ancak servise başvuruda bulunmadıysan hak talep edemezsin.

6 aylık rakamı standart olarak biliyorum. Her parça için farklı garanti süresi verebiliyor da olabilirler. Araştırabilirsin ne kadar garanti verdiklerini, arayıp sormak da bir yöntem.

Ekran tamiri 9. ayda yapıldıysa ve 6 aylık garanti verdilerse sürecin dışında kalıyorsun, yanlış anlamadıysam şayet.
 
Ekran tamiri 9. Ayda yapildi ama serviste cihaz 2 kez bozuldu. 10. Ayda bana yeni cihaz verdiler. Ben 20 sinde aldim cihazi 24 unde tekrar servise verdim o sekilde hep yani dogru duzgun kullanamadim .
 
Tamam, garanti süresi geçmiş olsa bile sürekli olarak arıza yaşadığın için ve serviste de zarar gördüğü için mağdur olmuşsun.
THH'ye "Tamir olan parçanın sonradan tekrar bozulduğu ve tamir olmayan parçaların da servis içerisinde bozulduğunu" belirt. Günün sonunda, en başta para vererek satın aldığın parçanın yenisi ile değişimi kararını elde edebilirsin. Şuan ekranın bozul yalnızca, anladığım kadarıyla.

Biraz karışık da bir olay nereden bakarsan bak, ama şuan bozuk olan parçanın yenisi ile değiştirilmesi kararını alabilirsin diye düşünüyorum.
 
açtığım tüketici hakem heyetini kazandım. Talep kısmında malın yenisi ile değiştirilmesi/ hizmetin yeniden görülmesini seçmiştim. karar ücretin iadesi yazıyor ama ben ürünü yenisi ile değiştirmek istiyorum. Ücreti almasam yeni ürün talep edebilirmiyim? Firma ücreti iade edelim diyor.
 
açtığım tüketici hakem heyetini kazandım. Talep kısmında malın yenisi ile değiştirilmesi/ hizmetin yeniden görülmesini seçmiştim. karar ücretin iadesi yazıyor ama ben ürünü yenisi ile değiştirmek istiyorum. Ücreti almasam yeni ürün talep edebilir miyim? Firma ücreti iade edelim diyor.
Firmaya talepte bulunabilirsin elbette ancak bazen fiyat farkı gibi durumlar yüzünden pek fazla yanaşmak istemeyebiliyorlar. İade kararı çıktıysa paranı al - yeni faturan ile tekrardan garantin başlasın. Arada çok bariz bir fiyat farkı oluşmadıysa iadeden yana kullan tercihini.
 
Firmaya talepte bulunabilirsin elbette ancak bazen fiyat farkı gibi durumlar yüzünden pek fazla yanaşmak istemeyebiliyorlar. İade kararı çıktıysa paranı al - yeni faturan ile tekrardan garantin başlasın. Arada çok bariz bir fiyat farkı oluşmadıysa iadeden yana kullan tercihini.

Hocam 200 tl ücret iade edilcek. Şuan cihazın 2. eli 350 tl 0 fiyatı 600 tl. Size sormak isteğim illa kararda yazılanmı yapılmak zorunda? mesela ben ürünün tamir edilmesini istesem firmadan bu mümkün olurmu sizce? ürün samsung gear fit 2
 
Arkadaşlar son olarak konum hakkında bilgi veriyim.

Yurtiçi kargo 2 hafta içinde kazandığım THH kararını ödemedi ve itiraz edip bana karşı dava açtı. 2 Hafta süresi dolunca icraya başvurdum paramı söke söke aldım 3.340 TL birde utanmadan 10 TL havale masrafını düşmüşler. (Icraya vermek içinde para verdim) Dava dosyasına da THH kararı geçersizdir, yanlış karar verilmiştir şöyle böyle denilerek THH'yi suçlayan savunma yazmışlar.

Sonuna da şöyle bir şey eklemişler; Davanın kaybedilmesi durumunda laptopun değerinin yüksek belirlenmiş olması düşürülmesini talep ediyoruz v.s.

Sonuç olarak 6 ay gibi sürede sonuçlandı daha doğrusu paramı söke söke, işlemleri de ittire ittire hallettim. Tabii bana karşı açtıkları davayı kazanmaları durumunda başıma daha büyük masraflar açılacaktır.

Bu işler gerçekten çok uğraştırıcı, devletimiz THH diye bir kurum kurmuş adamlar bu kurumun verdiği karara uymuyorlar, takmıyorlar birde üst mahkemeye THH işini düzgün yapmamış diyerek suçluyorlar.

Bundan sonra vereceğim tek akıl, 200-300 TL için uğraşmaya değmez olacaktır :).
 
Evet THH kararına uyulmaması durumunda icra yoluyla söke söke alınabiliyor para, daha önceden de belirtmiştim. @Fatih Göktaş yaşadığın şey gerçekten yıpratmıştır seni. Ben de karbon bisiklet kadrom için 1 sene mücadele vermiştim; kanunen hak talep edebilecek noktada olmadığım halde firmayı köşeye sıkıştırmıştım internet mecralarında. İnsan o kadar soğuyor ki hakkını almışsın veya alamamışsın, umursamamaya başlıyorsun. Hatta komik gelmeye başlıyor bir süreden sonra.

Gördüğün gibi torbacının teki kargo firmasında işe giriyor ve milletin malına zarar veriyor. Kargo firması da hatasını kabul edeceği yerde verdiği 3 kuruş paranın peşine düşüyor.
Merak etme paranı falan alamazlar, haklı olduğun gün gibi açık. Adam gibi teslim etseler zaten problem olmayacaktı.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı