Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Rehberi

Bildiğiniz üzre internet üzerinden alışveriş sürecinde mağduriyet yaşayan birçok insan var ve birçoğu "Başımızın gözümüzün sadakası olsun" mantığı ile hareket ettiği için, "Uğraşmak istemedikleri için" haklarının peşine düşmüyorlar.
Bilinçsiz tüketiciyi fırsat bilen satıcılar ise müşteri memnuniyetine önem vermemeye devam ediyor. Oysa tüketici hakem heyetine başvuru işlemleri eskisi gibi değil, oturduğunuz yerden başvuru oluşturup oturduğunuz yerden sonuçlanmasını bekleyebiliyorsunuz, üstelik eskisi kadar uzun sürmüyor. Dilekçe vermek için bir kurumun kapısına kadar gidip sıra beklemenize gerek yok. Aslında E-Devlet ile birlikte gelen ve hayatı kolaylaştıran birçok hizmet; bizler fark etmesek de sisteme dahil ediliyor.
  • E-Devlet sayfasına giriş yapıyoruz, sol üst köşeden URL kısmına dikkat ediyoruz. Bilgilerinizi hangi adrese yazdığınızdan emin olun; e-Devlet Kapısı
aa.jpg

a.jpg


Giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden "Tüketici Hakem" kelimesini aratıyoruz, resimde görünen "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına" bağlı hizmeti seçiyoruz.

aaa.jpg


"Uygulamaya Git" butonuna tıklıyor ve "tuketicisikayeti.gtb.gov.tr" adresinin sayfasına "Giriş yapılmış şekilde" aktarılıyoruz.
aaaa.jpg


"Tüketici Başvuruları" butonuna tıklıyor ve şikayet yapacağımız sayfaya geliyoruz.

aaaaa.jpg


Aşağıdaki sayfadan ise şikayetimizi ve fatura bilgilerinin girişini sağlıyoruz. Vergi - Mersis numaraları fatura üzerinde yazar.

aaaaaa.jpg


2. adımda faturanın kesildiği tarih - Fatura No - Tutar gibi bilgileri giriyoruz. Talep kısmında ise isteğiniz neyse onu seçiyoruz. Ürün ise değişim hizmet ise tekrarı - ücretsiz tamir - ayıp oranında para iadesi gibi gibi.
Eğer talebiniz farklı ise "DİĞER" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

1.jpg


3. bölümde Resim - Dosya yükleme kısmına geliyoruz. Faturanın net bir resmini - ilgili üründeki kusur veya talep ney ise; eğer fotoğraflanabilir bir unsur ise bunun fotoğrafını eklemekten çekinmeyin.

2.jpg


Şikayetin ön izlemesini kontrol ediyoruz, temel bilgiler burada görünecektir.

3.jpg


Son adımda ise bağlı bulunan hakem heyetini seçiyoruz. Otomatik olarak nüfusunuza kayıtlı olduğunu ilçe seçiliyor anladığım kadarıyla. "BAŞVURUYU TAMAMLA" dediğimiz taktirde ise şikayetimiz ilgili heyete ulaşmış oluyor.

4.jpg

  • İlgili süreç, heyetteki açık dosya sayısına da bağlı olmak kaydıyla kısa bir süre içerisinde ilgilenir. Genelde 1 ay içerisinde ilk geri dönüş sağlanır. Bu yüzden "Telefon numaranızı hatasız girmeye büyük önem gösterin". Eğer hak talep ettiğiniz ürün veya hizmetin faturası yoksa hak talep edemezsiniz. Eğer fatura sizin adınıza değilse, başka bir değimle ikinci el bir ürün alıp "Satın alma esnasında satış sözleşmesi düzenlemediyseniz hak talep edemezsiniz."
 
Son düzenleme:
Savunması istendi yazısını gördükten sonra 20 gün sayıp; 5 gün daha bekleyin ve 25. günde "Savunma için tanınan süre çoktan geçti, bir dönüş yoksa savunma alınmadan karara gidilmesini rica ederim" şeklinde bilgi aktarın İlçe Tüketici Hakem Heyeti'ne.

Savunma geldikten sonra bilir kişi görevlendirilirse de kağıt ile bilgileri ulaştırılır. Bilgiler ulaşmasa bile 2 hafta içerisinde bilir kişi mutlaka arar ve iletişime geçer sizinle.

Çok alengirli olmayan durumlarda genel olarak 2. ayda karar bağlanmış olur.
Şimdi tekrar baktım tam bugün 1 ay olmuş. Yarın o zaman ilçe hakemini arayıp sizin dediğinizi demeliyim.
 
Merhaba, 24.5.2019 tarihinden beri "Savunması Geldi" yazıyor ve tarafıma hiçbir telefon araması vb. gelmedi. Bir şey yapmalı mıyım ?
 
6502 çerçevesindeki başvuruların sonuca ulaştırılması için verilen kanuni tepe değer 6 aydır. Başvuru tarihinden itibaren 6 ay süresince "Savunması alınsa bile" dosya sonuca ulaştırılmayabilir.
Veya adres bilgilerinde bir yanlışlık varsa sonuç eline ulaşmamış da olabilir.

Sen de bağlı bulunduğun İlçe THH'yi arayıp bilgi almalısın.
 
Merhaba. Dün sizin sayenizde başvuru yaptım. Servise gidip, bir tarafı düzelip diğer tarafını bozmalarından ötürü başvurmuştum. Vatan'dan aldım ben bu bilgisayarı. KoçSistem bana belli forumlar vermişti, onların fotoğrafını atmadım. Şikayet edilen yer olarak Vatan'ı yazdım. Bir sorun olur mu? Daha dün başvuruda bulunmama rağmen "savunması istendi" yazıyor. Bu ne anlama geliyor? Bu kadar hızlı işler mi işlemler? İzmit'te görülüyor davam.
 
Vatan'ı şikayet etmende yanlış bir durum yok. Faturada kim yazıyorsa o şikayet edilir. Bu kadar hızlı savunma istendiğine şahit olmadım ancak bu bir sorun teşkil etmez :)

Ortalama 1 ay sonra açıklanmış olur.
 
6502 çerçevesindeki başvuruların sonuca ulaştırılması için verilen kanuni tepe değer 6 aydır. Başvuru tarihinden itibaren 6 ay süresince "Savunması alınsa bile" dosya sonuca ulaştırılmayabilir.
Veya adres bilgilerinde bir yanlışlık varsa sonuç eline ulaşmamış da olabilir.

Sen de bağlı bulunduğun İlçe THH'yi arayıp bilgi almalısın.

Şimdi tekrar aradım ben ilçe hakemini. 26.05.2019 da başvuru yaptığımı, 10.06.2019'da savunması istendi durumuna geçtiğini belirttim. Yasal süre 6 ay 1 ay değil diye bir cevap aldım. Yani demesine göre 6 ay içinde savunmasını verebilirmiş.
 
Merhabalar, N11'de bir satıcı ürünü iade almıyordu THH'ye başvurdum, 1 ay oldu ve vazgeçmek istiyorum bu THH başvurusundan. nasıl yaparım bunu yardımcı olur musunuz.
 
Merhabalar, N11'de bir satıcı ürünü iade almıyordu THH'ye başvurdum, 1 ay oldu ve vazgeçmek istiyorum bu THH başvurusundan. Nasıl yaparım bunu? Yardımcı olur musunuz?
İlçe Hakem Heyetini arayıp ilgili şikayeti kaldırmak istediğinizi belirtmeniz yeterli. Benim de karardan önce çözülen bir şikayetim olmuştu, şikayeti kaldırmak için zahmet etmedim açıkçası :)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı