Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Rehberi

Bildiğiniz üzre internet üzerinden alışveriş sürecinde mağduriyet yaşayan birçok insan var ve birçoğu "Başımızın gözümüzün sadakası olsun" mantığı ile hareket ettiği için, "Uğraşmak istemedikleri için" haklarının peşine düşmüyorlar.
Bilinçsiz tüketiciyi fırsat bilen satıcılar ise müşteri memnuniyetine önem vermemeye devam ediyor. Oysa tüketici hakem heyetine başvuru işlemleri eskisi gibi değil, oturduğunuz yerden başvuru oluşturup oturduğunuz yerden sonuçlanmasını bekleyebiliyorsunuz, üstelik eskisi kadar uzun sürmüyor. Dilekçe vermek için bir kurumun kapısına kadar gidip sıra beklemenize gerek yok. Aslında E-Devlet ile birlikte gelen ve hayatı kolaylaştıran birçok hizmet; bizler fark etmesek de sisteme dahil ediliyor.
  • E-Devlet sayfasına giriş yapıyoruz, sol üst köşeden URL kısmına dikkat ediyoruz. Bilgilerinizi hangi adrese yazdığınızdan emin olun; e-Devlet Kapısı
aa.jpg

a.jpg


Giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden "Tüketici Hakem" kelimesini aratıyoruz, resimde görünen "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına" bağlı hizmeti seçiyoruz.

aaa.jpg


"Uygulamaya Git" butonuna tıklıyor ve "tuketicisikayeti.gtb.gov.tr" adresinin sayfasına "Giriş yapılmış şekilde" aktarılıyoruz.
aaaa.jpg


"Tüketici Başvuruları" butonuna tıklıyor ve şikayet yapacağımız sayfaya geliyoruz.

aaaaa.jpg


Aşağıdaki sayfadan ise şikayetimizi ve fatura bilgilerinin girişini sağlıyoruz. Vergi - Mersis numaraları fatura üzerinde yazar.

aaaaaa.jpg


2. adımda faturanın kesildiği tarih - Fatura No - Tutar gibi bilgileri giriyoruz. Talep kısmında ise isteğiniz neyse onu seçiyoruz. Ürün ise değişim hizmet ise tekrarı - ücretsiz tamir - ayıp oranında para iadesi gibi gibi.
Eğer talebiniz farklı ise "DİĞER" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

1.jpg


3. bölümde Resim - Dosya yükleme kısmına geliyoruz. Faturanın net bir resmini - ilgili üründeki kusur veya talep ney ise; eğer fotoğraflanabilir bir unsur ise bunun fotoğrafını eklemekten çekinmeyin.

2.jpg


Şikayetin ön izlemesini kontrol ediyoruz, temel bilgiler burada görünecektir.

3.jpg


Son adımda ise bağlı bulunan hakem heyetini seçiyoruz. Otomatik olarak nüfusunuza kayıtlı olduğunu ilçe seçiliyor anladığım kadarıyla. "BAŞVURUYU TAMAMLA" dediğimiz taktirde ise şikayetimiz ilgili heyete ulaşmış oluyor.

4.jpg

  • İlgili süreç, heyetteki açık dosya sayısına da bağlı olmak kaydıyla kısa bir süre içerisinde ilgilenir. Genelde 1 ay içerisinde ilk geri dönüş sağlanır. Bu yüzden "Telefon numaranızı hatasız girmeye büyük önem gösterin". Eğer hak talep ettiğiniz ürün veya hizmetin faturası yoksa hak talep edemezsiniz. Eğer fatura sizin adınıza değilse, başka bir değimle ikinci el bir ürün alıp "Satın alma esnasında satış sözleşmesi düzenlemediyseniz hak talep edemezsiniz."
 
Son düzenleme:
İnsan bekledikçe hakkını alıp alamayacağı konusunda paranoyalara kapılıyor anlıyorum seni :) Yalnızca; kullanıcı yeni bir ürün almış, para vermiş ancak o üründen yeterli faydayı sağlayamamışsa; arıza durumlarında servis gerekli onarımı yapamamışsa ve kullanıcının mağduriyetinin devam etmesi üzerine dosya açılmışsa; üründeki hasar net bir şekilde kullanıcıdan kaynaklanmadığı müddetçe dosya davacının lehine sonuçlanır.

Sonuçlanan dosyanın posta yoluyla evinize gelmesi bile fazladan 3-4 gününüzü alıyor, süreci uzatıyor ancak kanunlar bunu gerektiriyor belli ki.
 
İnsan bekledikçe hakkını alıp alamayacağı konusunda paranoyalara kapılıyor anlıyorum seni :) Yalnızca; kullanıcı yeni bir ürün almış, para vermiş ancak o üründen yeterli faydayı sağlayamamışsa; arıza durumlarında servis gerekli onarımı yapamamışsa ve kullanıcının mağduriyetinin devam etmesi üzerine dosya açılmışsa; üründeki hasar net bir şekilde kullanıcıdan kaynaklanmadığı müddetçe dosya davacının lehine sonuçlanır.

Sonuçlanan dosyanın posta yoluyla evinize gelmesi bile fazladan 3-4 gününüzü alıyor, süreci uzatıyor ancak kanunlar bunu gerektiriyor belli ki.
Oluşturduğun rehberi kullanarak başvurumu yaptım ve dediğin gibi servise gönderdim ve memnuniyetsizliğim devam etti ve bunu şikayetimde belirttim. Tek eksiğim, bana servisten verilen raporu dosyaya eklemeyi unutmam. 7247 TL gibi bir para olduğu için, bana 60 km. uzaklıkta olan, İl Tüketici Hakem Heyeti'ne taşındı, konu. Servis raporunu yollamamam bir sorun oluşturur mu sizce? Fatura, laptopun sorun olarak gördüğüm fotoğraflarını pdf. olarak attım. Sorunumu net bir şekilde yazdım. Belki bilirkişiye dahi gerek kalmadan halledecekler. Aradığımda, onuncu ayın ilk haftası benim konunun görüşüleceğini belirttiler. Beklemekten başka çarem yok. Kazanırsam, Vatan Bilgisayar da anlayışlı davranırsa, icra takibi -nedir onu da bilmiyorum pek- başlatmadan konuyu çözeceğim. Allah kimseyi bu firmaların eline bırakmasın. Tüketici, bizim ülkede, firmalar için sadece satış yapılan insancıklar olarak görülüyor. Bu çok acı.
 
Daha önceden icraya vermemi gerektirecek bir durum yaşamadım ancak bu konuyla alakalı yardımcı olacağım sana; ufak bir araştırmanın ardından.

Öncelikle etiketlediğinde, mesajımı alıntıladığında veya bana bir şey sorduğunu algıladığımda zaten yanıt veriyorum müsait olduğumda :)
Senin konu neydi unutmakla beraber THH kararını önceden tahmin etmek gibi bir şansım yok. Süreç bu şekilde ilerliyor ve bu sürecin maxsimum 6 ay sürebileceği kuralını ben belirlemiyorum. Bazen 2 ayda açıklanacak sonuç 4 ayda açıklanabiliyor, beklemek dışında bir çözüm sunamıyorum.

Karara gelecek olursak haklılığın herkes tarafından sabit ise er ya da geç kazanırsın; ama bu demek değildir ki kesin olarak kazanacaksın. THH hatalı karar çıkarabilir neticede. Yine de benim haklı olup da kaybettiğim hiçbir dosya olmadı.
çok teşekkür ederim. beklemedeyim.
 
@BilgisayarKurdu Dostum, 2 ay sonunda güncelleme girildi. Fotoğraf olarak bırakıyorum. Ne olacak sence? Savunması geldi denilmeden, bilirkişi raporu istenmiş. Nedendir acaba? Ne yapmam gerekiyor? Kaybedersem ağlarım, inanın. Bilirkişilerin, tabiri caizse "yavşak" olduğunu söylemişti bir arkadaşım. Şüpheliyim.
1568923279618.png

15 gün içinde beni arayacakmış, bilirkişi. Gebze'de yaşıyormuş. Ben de oralardayım zaten. İkna edebilirsem, ben kazanacağım. Vatan sorun çıkarmazsa yeni bilgisayarıma kavuşacağım. Umarım onda bir sorun çıkmaz. Cidden çok sıkıntılı bu işler.
 
Son düzenleme:
Yaklaşık yarım saat önce MNG adlı sözde kargo şirketi ardrese gelip orada olmadığımı, not bıraktığını istersek şubeden alabileceğimi internetteki kargo takip sitesinden ve SMS olarak belirtti. Yine belirtilen adresteydim ne biri geldi ne de not kağıdı bıraktı. Bina girişi kamera kayıtları da var. Tüketici hakem heyetine başvursam ne olabilir?
 
@BilgisayarKurdu 7 gün oldu, bilirkişi görüşü isteneli. Kendisi benim belgeyi teslim alacakmış. 15 gün süre içinde bize raporunu yollamak zorunda, dediler. Teslim aldığı gün mü başlıyor bu süre yoksa bana bildirildiği gün mü başlıyor? Bir bilgin varsa, yardımcı olursan sevinirim. Heyetteki arkadaşlardan net bir bilgi alamıyorum genellikle.
 
Bu konuda net bir bilgim yok ancak mantıken "Teslim aldığı gün" olsa gerek. İnşallah haklılığın doğrulanır.
Yaklaşık yarım saat önce MNG adlı sözde kargo şirketi adrese gelip orada olmadığımı, not bıraktığını istersek şubeden alabileceğimi internetteki kargo takip sitesinden ve SMS olarak belirtti. Yine belirtilen adresteydim ne biri geldi ne de not kağıdı bıraktı. Bina girişi kamera kayıtları da var. Tüketici hakem heyetine başvursam ne olabilir?
Bu tip durumlarda kargo şirketini değiştirmeniz önerilir. Alışveriş yaptığın sayfa MNG ile çalışıyorsa ve evde olduğun halde getirmediyse iade işlemi başlatabilirsin.

THH mağduriyetleri giderir, senin mağduriyetin ise "kargonun eve gelmemesi". Bu mağduriyeti gidermek için onca saatlik kamera görüntüsünü aktarıp aylarca beklemek yerine şubeye gidip ürünü almak daha kolay bir çözüm olabilir :)

Ben hiç yaşamadım böyle bir durum, gerçekten evdeysem kargom her daim gelmiştir.
 
Son düzenleme:
Bu konuda net bir bilgim yok ancak mantıken "Teslim aldığı gün" olsa gerek. İnşallah haklılığın doğrulanır.
İnsaflı bir bilirkişi ise benim haklı olduğumu anlar. Neredeyse her konuda bilirkişiye danışıyormuş zaten bu heyet. Bu kadar para verip bu kadar komik duruma düşeceğimi hiç düşünmezdim. Beklediğimle kalmak istemiyorum. Teşekkür ederim.
 
Peki başvuru ne zaman yapılmalı?
Mesela ben TT aboneliğimi kapattım, 2 yıl taahhütüm olduğu için ay başında 600 TL gibi bir cayma bedeli gelecek. Baya araştırdım kanunsuz bir cezaymış bu nedenle hakem heyetine başvuracağım.

Faturanın gelmesini mi beklemem lazım yoksa hemen başvurayım mı?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı