Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Rehberi

Bildiğiniz üzre internet üzerinden alışveriş sürecinde mağduriyet yaşayan birçok insan var ve birçoğu "Başımızın gözümüzün sadakası olsun" mantığı ile hareket ettiği için, "Uğraşmak istemedikleri için" haklarının peşine düşmüyorlar.
Bilinçsiz tüketiciyi fırsat bilen satıcılar ise müşteri memnuniyetine önem vermemeye devam ediyor. Oysa tüketici hakem heyetine başvuru işlemleri eskisi gibi değil, oturduğunuz yerden başvuru oluşturup oturduğunuz yerden sonuçlanmasını bekleyebiliyorsunuz, üstelik eskisi kadar uzun sürmüyor. Dilekçe vermek için bir kurumun kapısına kadar gidip sıra beklemenize gerek yok. Aslında E-Devlet ile birlikte gelen ve hayatı kolaylaştıran birçok hizmet; bizler fark etmesek de sisteme dahil ediliyor.
  • E-Devlet sayfasına giriş yapıyoruz, sol üst köşeden URL kısmına dikkat ediyoruz. Bilgilerinizi hangi adrese yazdığınızdan emin olun; e-Devlet Kapısı
aa.jpg

a.jpg


Giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden "Tüketici Hakem" kelimesini aratıyoruz, resimde görünen "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına" bağlı hizmeti seçiyoruz.

aaa.jpg


"Uygulamaya Git" butonuna tıklıyor ve "tuketicisikayeti.gtb.gov.tr" adresinin sayfasına "Giriş yapılmış şekilde" aktarılıyoruz.
aaaa.jpg


"Tüketici Başvuruları" butonuna tıklıyor ve şikayet yapacağımız sayfaya geliyoruz.

aaaaa.jpg


Aşağıdaki sayfadan ise şikayetimizi ve fatura bilgilerinin girişini sağlıyoruz. Vergi - Mersis numaraları fatura üzerinde yazar.

aaaaaa.jpg


2. adımda faturanın kesildiği tarih - Fatura No - Tutar gibi bilgileri giriyoruz. Talep kısmında ise isteğiniz neyse onu seçiyoruz. Ürün ise değişim hizmet ise tekrarı - ücretsiz tamir - ayıp oranında para iadesi gibi gibi.
Eğer talebiniz farklı ise "DİĞER" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

1.jpg


3. bölümde Resim - Dosya yükleme kısmına geliyoruz. Faturanın net bir resmini - ilgili üründeki kusur veya talep ney ise; eğer fotoğraflanabilir bir unsur ise bunun fotoğrafını eklemekten çekinmeyin.

2.jpg


Şikayetin ön izlemesini kontrol ediyoruz, temel bilgiler burada görünecektir.

3.jpg


Son adımda ise bağlı bulunan hakem heyetini seçiyoruz. Otomatik olarak nüfusunuza kayıtlı olduğunu ilçe seçiliyor anladığım kadarıyla. "BAŞVURUYU TAMAMLA" dediğimiz taktirde ise şikayetimiz ilgili heyete ulaşmış oluyor.

4.jpg

  • İlgili süreç, heyetteki açık dosya sayısına da bağlı olmak kaydıyla kısa bir süre içerisinde ilgilenir. Genelde 1 ay içerisinde ilk geri dönüş sağlanır. Bu yüzden "Telefon numaranızı hatasız girmeye büyük önem gösterin". Eğer hak talep ettiğiniz ürün veya hizmetin faturası yoksa hak talep edemezsiniz. Eğer fatura sizin adınıza değilse, başka bir değimle ikinci el bir ürün alıp "Satın alma esnasında satış sözleşmesi düzenlemediyseniz hak talep edemezsiniz."
 
Son düzenleme:
Bu rehberin ilk sayfasında da CW problemi yaşayıp aynı sizin gibi olumsuz dönüş alan biri olmuş. Zaten hiçbir satıcı, servis zinciri bu kusuru onaylamaz; sorun yok deyip geri gönderir. Çoğu zaman fan ve eğer sabit disk kullanılıyor ise araya kaynayan bir ses olduğu için kullanıcısını rahatsız etmez ancak bazısına da hayatı dar edebiliyor.

İlk sayfadaki arkadaş uğraşmak istemediği için vazgeçmiş, ben de azarı çekmişim tabi madem niyetin bu neden insanları yoruyorsun şeklinde :) O arkadaş başvuru yapsa şuan bir fikrimiz olabilirdi. Zaten servisin test ortamı ev kadar sessiz olmuyor, CW şikayetini önemsemeyecekleri beklenen bir durumdu.

Sen X tarihinde aldığım ve bu zamana kadar sorunsuz kullandığım ürün şu tarihten itibaren inleme şeklinde ses yapmaya başladı ve bu beni çok rahatsız ediyor diyeceksin. Konu bilirkişi tarafından incelenecek ona göre karar verilecek.

Bu konuda hep arada kalmışımdır. Ancak kart üreticileri de bir türlü kaliteli indüktör kullanmıyor şu kartlarda. 23. ay iade kararı verilse hak etmiyor değiller yani. Başvurunu yap sen, hiçbir şey kaybetmezsin.
 
@BilgisayarKurdu Hocam demek istediğim daha önce hiç bir kuruma bir yazı yazmadım nasıl bir uslüp ile yazılır bilmiyorum o yüzden bana tam olarak ne yazıcağımı yazarsanız başvurumu o şekilde yapayım. Bu arada zaten satın aldığımdan beri cv sorunu var sadece son zamanlarda çok fazla arttı ve çok net duyuluyor aynı zamanda farklı bir bilgisayarda da denedim ama onda da aynı sorun oldu.
 
Resmi bir dille yazmana gerek yok aslında, heyetler müşterinin veya satıcının haklılık veya haksızlık durumu ile ilgilenir. Önemli olan yaşanan durumu anlaşılır bir dille, eksiksiz, net ve sade bir diller aktarmak.

Ek olarak ürünün tamiri veya değişimini talep ettiğini belirtmen adil olacaktır. İndüktörleri yenileyebiliyorlarsa yenilesinler, daha önceden hiç şahit olmadım ancak böyle bir duruma. Dilersen direkt olarak değişim de isteyebilirsin, tamirin hiç konusunu açmayabilirsin. Rehberde de gösterildiği üzre talep kısmına "Değişim" seçeneğini işaretle.
X tarihinde X sitesinden X fiyata almış olduğum ve fatura detayları ekte mevcut olan X model ürünüm teknik olarak CoilWhine adı verilen bir gürültü yaratmaktadır. Bu sorun ilk satın aldığım tarihte yokken sonradan ortaya çıktı ve beni rahatsız etmeye başladı.
İlerleyen süreçte ürünü X servisine X tarihinde gönderdim ve X tarihinde ekte olan rapor ile tarafıma geri gönderildi.

Ses problemim halen devam ediyor. Ürünün tamiri veya değişimini talep ediyorum.
 
@BilgisayarKurdu Hocam ben değişim yada tamir değil para iadesi almak istiyorum bir de yazıda ilk satın aldığımda yokken demişsiniz ama ilk satın aldığımda da vardı sadece şuanki kadar yüksek sesde değildi.
 
Madem vardı neden 14 ay bekledin sorusunun muhatabı olmaman için o :)
İade istiyorsan bedel iadesini işaretlersin ve iade talep ettiğini yazarsın.

Ancak bu tip durumlarda ne karar çıkar kestiremiyorum, tamamen bilirkişinin inisiyatifinde.
Gerçekten rahatsız edici bir durum söz konusu değilse lehine açıklanmayabilir. Bilmiyorum tabi ne denli problem yaşadığını.
 
Çok özür dileyerek reddetmek durumundayım. Burada forumun iyiliğini güttüğümüz için varız. Forum üzerinden tüm sorularına en kısa sürede yanıt veriyoruz zaten müsait olduğumuz saatler çerçevesinde. Ek olarak özelden irtibat kurulduğunda diğer insanlar arama motorundan ulaşamıyor ve bilgi tek kullanımlık oluyor. Ancak asıl sebep Technopat.net için burada olmamız, gündelik hayatta kimseye yardımcı olma gibi ekstra bir çabamız söz konusu değil yani :) Umarım anlayışla karşılarsın.
 
Konuyu oradan devam ettirmeyeceğim hocam görmeniz gereken bir ss atıcam ama buradan atamam bu yüzden istiyorum siz gördükten sonra yine buradan konuşmaya devam edebiliriz.
 

Geri
Yukarı