Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Rehberi

Bildiğiniz üzre internet üzerinden alışveriş sürecinde mağduriyet yaşayan birçok insan var ve birçoğu "Başımızın gözümüzün sadakası olsun" mantığı ile hareket ettiği için, "Uğraşmak istemedikleri için" haklarının peşine düşmüyorlar.
Bilinçsiz tüketiciyi fırsat bilen satıcılar ise müşteri memnuniyetine önem vermemeye devam ediyor. Oysa tüketici hakem heyetine başvuru işlemleri eskisi gibi değil, oturduğunuz yerden başvuru oluşturup oturduğunuz yerden sonuçlanmasını bekleyebiliyorsunuz, üstelik eskisi kadar uzun sürmüyor. Dilekçe vermek için bir kurumun kapısına kadar gidip sıra beklemenize gerek yok. Aslında E-Devlet ile birlikte gelen ve hayatı kolaylaştıran birçok hizmet; bizler fark etmesek de sisteme dahil ediliyor.
  • E-Devlet sayfasına giriş yapıyoruz, sol üst köşeden URL kısmına dikkat ediyoruz. Bilgilerinizi hangi adrese yazdığınızdan emin olun; e-Devlet Kapısı
aa.jpg

a.jpg


Giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden "Tüketici Hakem" kelimesini aratıyoruz, resimde görünen "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına" bağlı hizmeti seçiyoruz.

aaa.jpg


"Uygulamaya Git" butonuna tıklıyor ve "tuketicisikayeti.gtb.gov.tr" adresinin sayfasına "Giriş yapılmış şekilde" aktarılıyoruz.
aaaa.jpg


"Tüketici Başvuruları" butonuna tıklıyor ve şikayet yapacağımız sayfaya geliyoruz.

aaaaa.jpg


Aşağıdaki sayfadan ise şikayetimizi ve fatura bilgilerinin girişini sağlıyoruz. Vergi - Mersis numaraları fatura üzerinde yazar.

aaaaaa.jpg


2. adımda faturanın kesildiği tarih - Fatura No - Tutar gibi bilgileri giriyoruz. Talep kısmında ise isteğiniz neyse onu seçiyoruz. Ürün ise değişim hizmet ise tekrarı - ücretsiz tamir - ayıp oranında para iadesi gibi gibi.
Eğer talebiniz farklı ise "DİĞER" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

1.jpg


3. bölümde Resim - Dosya yükleme kısmına geliyoruz. Faturanın net bir resmini - ilgili üründeki kusur veya talep ney ise; eğer fotoğraflanabilir bir unsur ise bunun fotoğrafını eklemekten çekinmeyin.

2.jpg


Şikayetin ön izlemesini kontrol ediyoruz, temel bilgiler burada görünecektir.

3.jpg


Son adımda ise bağlı bulunan hakem heyetini seçiyoruz. Otomatik olarak nüfusunuza kayıtlı olduğunu ilçe seçiliyor anladığım kadarıyla. "BAŞVURUYU TAMAMLA" dediğimiz taktirde ise şikayetimiz ilgili heyete ulaşmış oluyor.

4.jpg

  • İlgili süreç, heyetteki açık dosya sayısına da bağlı olmak kaydıyla kısa bir süre içerisinde ilgilenir. Genelde 1 ay içerisinde ilk geri dönüş sağlanır. Bu yüzden "Telefon numaranızı hatasız girmeye büyük önem gösterin". Eğer hak talep ettiğiniz ürün veya hizmetin faturası yoksa hak talep edemezsiniz. Eğer fatura sizin adınıza değilse, başka bir değimle ikinci el bir ürün alıp "Satın alma esnasında satış sözleşmesi düzenlemediyseniz hak talep edemezsiniz."
 
Son düzenleme:
Şikayet metninde talep ettiğin şeyi net bir dille ifade etmemişsin. Talep kısmında yan haklardan dem vurulmuş ancak şikayet metninde net bir istek yok.

Ben heyet görevlisi olsam bu kişi iade istiyor diye düşünürdüm. Nitekim karar kısmında 1088TL'lik ürünün iadesine karar verilmiş görünüyor. Seçimlik haklarını kullanıp kullanamayacağına dair Gemlik THH'yi arayıp bilgi almanı tavsiye ederim.

İadesi kısa süre içerisinde, hediye çekler ile birlikte yapıldı tabi öbür taraftan.
Ben direkt olarak, şikayetin söz konusu olduğu gün itibariyle indirimsiz fiyat üzerinden iadenin gerçekleştirilmesi veya hizmetin görülmesi talebinde bulunmuştum, hala sürüyor :)

Sen THH'yi arayıp seçimlik hakkı kullanabilir miyim şeklinde sormalısın. Müsait olup da ararsan, cevabı bana da iletmenden mutluluk duyarım. Son olarak iadeni ve hediye kuponlarını almıştın değil mi?
 
Son düzenleme:
@BilgisayarKurdu Gökhan hocam merhabalar, başta emekleriniz adına çok teşekkür ederim. Yakın zamanda yaşadığım bir problemden ötürü THH başvurusu yapmak istiyordum. Başvuru metni ve detaylarını size mail olarak attım. Zahmet olmazsa kontrol edip, gerekliyse eğer düzeltmem açısından yardımcı olabilir misiniz? Sağolun 🙂
 
@BilgisayarKurdu Gökhan hocam merhabalar, başta emekleriniz adına çok teşekkür ederim. Yakın zamanda yaşadığım bir problemden ötürü THH başvurusu yapmak istiyordum. Başvuru metni ve detaylarını size mail olarak attım. Zahmet olmazsa kontrol edip, gerekliyse eğer düzeltmem açısından yardımcı olabilir misiniz? Sağ olun 🙂
Ölü pixel ayıplı ürün kapsamına girmektedir. 1 pixel veya 10 pixel hiç fark etmez.
Ürünü satın aldıktan 5 buçuk ay sonra bile ölü pixel kusuru ortaya çıkarsa iade hakkına kavuşabilirsin.
Seçimlik hakları tanınır bu durumda, ister hizmetin yeniden karşılanmasını ister para iadesini tercih edersin. Hem satıcı hem de tüketici açısından ürünün yeniden temin edilmesi ortak en iyi seçenek olur.

Şikayet metninde "X günlük kullanım sonra karartı meydana geldi" şeklinde ifade belirtme. Ölü piksel olduğunu fark ettim şeklinde belirt.
Hemen fark edilmiyor zaten bu detaylar, bir iki gün sonra gözünüze denk geliyor hele ki köşede kıyıdaysa.

Ek olarak metnini buraya çekiyorum, yalnızca forum üzerinden destek sağlayabilirim. Diğer arkadaş ile aynı zamanda satın aldığımız bir üründen ötürü topluca mağdur olduk :) O sebeple THH kararını aktarmış, kişisel bilgileri bulunduğundan ötürü yani.

Ek olarak mail üzerinden yazarken de Türkçe kurallarına dikkat ettiğin için tebrik ederim :)
03.01.2020 tarihinde 4 bin liraya LG 27GL850-B Gaming monitörü vatan bilgisayar şubesinden kontrol ederek satın aldım. Takibinde 9. günde 4-5 piksellik alan kararma oldu. Monitör 2K olduğu için pikseller küçük, gördüğüm kadarıyla 4-5 piksellik alan diyebilirim. Siyah dahil, özellikle açık renklerin hepside rahatsız edici şekilde görünüyor. Bununla ilgili sıkıntılı bir sürece dahil oldum. Bildiğiniz gibi yeni düzenlemelerle 1 pikselde dahi ayıplı mal kapsamında ürün değişimi yapmaları gerekirken klasik olarak yokuşa sürdüler. THH başvuru metnimde olay akışını ve detayları belirttim. Birincil amacım birebir aynı ürünün değişimini alabilmek. Bu arada her biri 1-1.5MB. olmak üzere fatura, servis raporu ve iki resmi totalde 4 ayrı PDF olarak eklemem sıkıntı yaratmaz değil mi? Sıkıntılı kısmın fotoğraflarını da maile ekledim. Zamanınızı aldım, şimdiden çok teşekkür ederim :)

Başvuru metnim:

''Sayın yetkili,

03.01.2020 tarihinde Vatan Bilgisayar Söğütözü Ankara şubesinden LG 27GL850-B model kodlu monitörü satın aldım. 12.01.2020 tarihinde 9 günlük kullanım sonrasında sol üst köşesine doğru 4-5 pikselde karartı meydana geldi. Her renkte kendini belli eden siyah ölü pikseller mevcut.

Aynı gün Vatan Bilgisayara gidip; Yargıtay 13'ncü Hukuk Dairesi'nin verdiği ölü piksellerde sayı sınırının olmadığı ve kaç adet olursa olsun ölü piksellerin ayıplı mal sayılacağı emsal kararına dayanarak, 6502 numaralı kanunda 6 ay içerisinde bana tanılan süre kapsamında birebir değişim hakkımı kullanmak istedim. Servis raporu olmadan değişim yapmayacaklarını belirttiler. Servise de benim götürmemin daha hızlı olacağını belirterek yönlendirdiler.

14.01.2020 tarihinde ürünü bütün aksesuarları ile eksiksiz ve hasarsız olarak LG Ankara Güneş elektronik servisine götürdüm. Ayıplı mal kapsamında birebir değişim istediğimi belirttim. Ürünü teslim almalarına gerek olmadığını belirtip hatalı bölgenin fotoğrafını çekip, servis raporu oluşturup merkezle iletişime geçip sonucu ileteceklerini söylediler. 27.01.2020 tarihinde yasal haklarım hiçe sayılarak ''Merkez tarafından değişimi uygun değildir kararı verildi'' bilgisini paylaştılar.

Ürünün problemlerinin başladığı 14.01.2020 tarihinden beri piksel probleminin yayılabileceği, sorunun daha da büyüyebileceği korkusuyla ne kutusundan çıkarabiliyor ne de kullanabiliyorum. Yasal hakkımı kullandırtmayan, beni bu süreçte mağdur eden Vatan Bilgisayar ve LG firmalarından şikayetçiyim. Gereğinin yapılmasını arz ederim.

Probleme dair fotoğraf, fatura ve servis raporu ektedir.''
 
@BilgisayarKurdu Piksel kısmını hemen düzeltiyorum, yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermeyelim. 🙂 4 tane ayrı pdf hazırladım, sistem onları ayrı ayrı yüklememe izin veriyor mu yoksa birleştirmem mi gerekiyor?

Böyle bir problemi hayatımda ilk defa yaşıyorum. 1 yıldır araştırdığım, onca para verip uzun yıllarca kullanmak istediğim ürünü burnumdan getirdiler. Kutudan çıkarmaya korkar oldum. Göz göre göre yasal hakkımızı kullanamıyoruz. Gönül isterdi ki forumdaki ilk mesajım yasal haklarımızı kullandırtmayan firmalar üzerinden olmasın ama ne yaparsın. Gökhan hocam senin de zamanını aldım, zahmet verdiysem affola. Umut ediyorum bu süreç stressiz ve olabildiğince kısa sürede çözülür.
 
Birleştirip yollaman güzel olur. Offfice Word dosyasının içerisine koy ekleri, sonra PDF dönüştür tek seferde. Ek olarak servis raporunu, özel bilgilerin varsa kapatarak burada da paylaşır mısın? Servis raporunda tam olarak ne yazıyor görmek lazım.

Sen 14 gün içerisinde mağazaya konu hakkında başvurmuşsun, 14 gün dolmadan servise bile danışmışsın. En hızlı şekilde aksiyon almışsın, bu daha da kuvvetlendirir elini.

Başvurunu yap bir an evvel, belki bilir kişi görevlendirilerek belki görevlendirilmeyerek para iade edilir ortalama maxsimum 4 ay içerisinde. Bu süreçte ürünün yenisi ile değişim teklifine açık olmak veya yalnızca iade talep etmen tamamen senin seçimlik hakların. Yine de değişimi kabul etmen her iki tarafın da yararına olur.
 
Müşteri şikayeti bölümünde "Ölü" kelimesini bile eklememişler :) Tamamdır bahsettiğim detaya dikkat ederek başvurunu oluşturabilirsin.

Servisin, müşterinin şikayetinden veya talebinden bile haberi olmadığını da ilet. Müşteri şikayeti bölümüne "Piksel var" yazmışlar, şaka gibi.
 
@BilgisayarKurdu Piksel kısmını hemen düzeltiyorum, yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermeyelim. 🙂 4 tane ayrı pdf hazırladım, sistem onları ayrı ayrı yüklememe izin veriyor mu yoksa birleştirmem mi gerekiyor?

Böyle bir problemi hayatımda ilk defa yaşıyorum. 1 yıldır araştırdığım, onca para verip uzun yıllarca kullanmak istediğim ürünü burnumdan getirdiler. Kutudan çıkarmaya korkar oldum. Göz göre göre yasal hakkımızı kullanamıyoruz. Gönül isterdi ki forumdaki ilk mesajım yasal haklarımızı kullandırtmayan firmalar üzerinden olmasın ama ne yaparsın. Gökhan hocam senin de zamanını aldım, zahmet verdiysem affola. Umut ediyorum bu süreç stressiz ve olabildiğince kısa sürede çözülür.
Türkiyede ki firmaların çoğu kanunu bilmeyen, hakkını aramayan tüketicilere ne kadar red verirsek iyi olur kafasında çalışıyor. Hakkınız olduğu bariz ama uğraştırıyorlar.
@BilgisayarKurdu hocam, Thh sürecinde firma savunma yapmazsa Thh bilirkişiye hiç başvurmadan direkt tüketici lehine karar veriyor mu?
 
Şikayet metninde talep ettiğin şeyi net bir dille ifade etmemişsin. Talep kısmında yan haklardan dem vurulmuş ancak şikayet metninde net bir istek yok.

Ben heyet görevlisi olsam bu kişi iade istiyor diye düşünürdüm. Nitekim karar kısmında 1088TL'lik ürünün iadesine karar verilmiş görünüyor. Seçimlik haklarını kullanıp kullanamayacağına dair Gemlik THH'yi arayıp bilgi almanı tavsiye ederim.

İadesi kısa süre içerisinde, hediye çekler ile birlikte yapıldı tabi öbür taraftan.
Ben direkt olarak, şikayetin söz konusu olduğu gün itibariyle indirimsiz fiyat üzerinden iadenin gerçekleştirilmesi veya hizmetin görülmesi talebinde bulunmuştum, hala sürüyor :)

Sen THH'yi arayıp seçimlik hakkı kullanabilir miyim şeklinde sormalısın. Müsait olup da ararsan, cevabı bana da iletmenden mutluluk duyarım. Son olarak iadeni ve hediye kuponlarını almıştın değil mi?
Hocam çok teşekkürler cevaplarınız için. İleriye taşımayı düşünmüyorum çünkü DAICO firması yeterince olumsuz eleştiri aldı ve sanırım Trendyol'da dükkanı kapattı. İade ve hediye kuponu da aldım zaten. Zorlamam artık :)
 
@BilgisayarKurdu Gökhan hocam bugün başvuruyu yapacağım ama bir hususta emin olamadım. Firma bilgilerini girerken Vatan bilgisayarın genel merkez bilgilerini mi, ürünü aldığım şubenin bilgilerini mi girmeliyim? Her şey eksiksiz ve hatasız olsun istiyorum, riske etmek istemedim 🙂
 

Yeni konular

Geri
Yukarı