Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Rehberi

Bildiğiniz üzre internet üzerinden alışveriş sürecinde mağduriyet yaşayan birçok insan var ve birçoğu "Başımızın gözümüzün sadakası olsun" mantığı ile hareket ettiği için, "Uğraşmak istemedikleri için" haklarının peşine düşmüyorlar.
Bilinçsiz tüketiciyi fırsat bilen satıcılar ise müşteri memnuniyetine önem vermemeye devam ediyor. Oysa tüketici hakem heyetine başvuru işlemleri eskisi gibi değil, oturduğunuz yerden başvuru oluşturup oturduğunuz yerden sonuçlanmasını bekleyebiliyorsunuz, üstelik eskisi kadar uzun sürmüyor. Dilekçe vermek için bir kurumun kapısına kadar gidip sıra beklemenize gerek yok. Aslında E-Devlet ile birlikte gelen ve hayatı kolaylaştıran birçok hizmet; bizler fark etmesek de sisteme dahil ediliyor.
  • E-Devlet sayfasına giriş yapıyoruz, sol üst köşeden URL kısmına dikkat ediyoruz. Bilgilerinizi hangi adrese yazdığınızdan emin olun; e-Devlet Kapısı
aa.jpg

a.jpg


Giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden "Tüketici Hakem" kelimesini aratıyoruz, resimde görünen "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına" bağlı hizmeti seçiyoruz.

aaa.jpg


"Uygulamaya Git" butonuna tıklıyor ve "tuketicisikayeti.gtb.gov.tr" adresinin sayfasına "Giriş yapılmış şekilde" aktarılıyoruz.
aaaa.jpg


"Tüketici Başvuruları" butonuna tıklıyor ve şikayet yapacağımız sayfaya geliyoruz.

aaaaa.jpg


Aşağıdaki sayfadan ise şikayetimizi ve fatura bilgilerinin girişini sağlıyoruz. Vergi - Mersis numaraları fatura üzerinde yazar.

aaaaaa.jpg


2. adımda faturanın kesildiği tarih - Fatura No - Tutar gibi bilgileri giriyoruz. Talep kısmında ise isteğiniz neyse onu seçiyoruz. Ürün ise değişim hizmet ise tekrarı - ücretsiz tamir - ayıp oranında para iadesi gibi gibi.
Eğer talebiniz farklı ise "DİĞER" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

1.jpg


3. bölümde Resim - Dosya yükleme kısmına geliyoruz. Faturanın net bir resmini - ilgili üründeki kusur veya talep ney ise; eğer fotoğraflanabilir bir unsur ise bunun fotoğrafını eklemekten çekinmeyin.

2.jpg


Şikayetin ön izlemesini kontrol ediyoruz, temel bilgiler burada görünecektir.

3.jpg


Son adımda ise bağlı bulunan hakem heyetini seçiyoruz. Otomatik olarak nüfusunuza kayıtlı olduğunu ilçe seçiliyor anladığım kadarıyla. "BAŞVURUYU TAMAMLA" dediğimiz taktirde ise şikayetimiz ilgili heyete ulaşmış oluyor.

4.jpg

  • İlgili süreç, heyetteki açık dosya sayısına da bağlı olmak kaydıyla kısa bir süre içerisinde ilgilenir. Genelde 1 ay içerisinde ilk geri dönüş sağlanır. Bu yüzden "Telefon numaranızı hatasız girmeye büyük önem gösterin". Eğer hak talep ettiğiniz ürün veya hizmetin faturası yoksa hak talep edemezsiniz. Eğer fatura sizin adınıza değilse, başka bir değimle ikinci el bir ürün alıp "Satın alma esnasında satış sözleşmesi düzenlemediyseniz hak talep edemezsiniz."
 
Son düzenleme:
Yakınlık sensörü mevzusu ise kalibre etmene yarayan ayarlar mevcut. Xiaomi genelde sağ tarafa yerleştirdiğinden, kulak memesinin arkası yani boyun hizasına denk gelince uzaklaşmış gibi algılıyor cihazlar. Kalibrasyon ayarından yakın gösterip, uzağa tutacaksın elini.

Veya arama ekranında güç tuşunun; çağrıyı sonlandırma özelliğini devre dışı bırakacaksın. Ben bu ayarı her telefonda istisnasız yaparım. Bir telefonda yaptığım ilk ayar budur. Bu ayarı yaparsan telefon görüşmelerinde hiçbir problem yaşamazsın, kafan rahat olur.

Yok, ilk paragraftaki önerini denedim ancak sensör tamamen bozuk dersen orası başka. Ancak diğer türlü, herkesin yaşadığı genel bir kalibrasyon sorununa sahipsen çözümü mevcut. Güzel bir telefon 8 Pro, hemen vazgeçme derim.

Benim de Note 7'de kapanma sorunları vardı, güncelleme ile tamamen ortadan kalktı. Üründe problem varsa elbette iadesi mümkündür. Ancak amacın sorunu ortadan kaldırmak ise değişim talebi ile gönder. Yok ben paramı geri alacağım dersen; sensörün gerçekten bozuk olması şartı ile iade talebi eşliğinde gönderebilirsin. Haricen bir işlem yapılmamasını da belirtirsin, talebin dışında yani.
Tamam hocam, çok sağolun. İlk dediğinizi bir deneyeyim. İstanbul Anadolu da yaşıyorsunuz sanırım. Anadolu da önerdiğiniz Xiaomi servisi var mı ?
 
Merhaba arkadaşlar, bir konu hakkında soru sormak istiyorum. Yaklaşık 2 ay önce sıfır binaya internet altyapısı getirttim, apartmanda hiç kimsenin aboneliği yokken TT'nin 35 Mbps sınırsız tarifesine taahhüt verdim. Hat değerlerim 35 Mbps hıza göre iyi gibiydi, ama sonra binada 1 kişi abonelik aldı ve hat değerlerim inanılmaz derecede düştü. 2, 3 kişi daha abonelik alsa 20 Mbps bile alamayacağım gibi görünüyor.

Malum xDSL tarifelerinde "e kadar" ibaresi var, fakat BTK'nın sitesinde ISS'lerin tarife hızının %75 ve üzerini vermekle yükümlü olduğu yazmakta. Bu oran 35 Mbps için 26.5 Mbps yapmakta, yani alabileceğim hız 26.5 Mbps'nin altına düştüğünde THH'ye başvurarak taahhüt iptali talep edebilir miyim?

Bu arada monitör iadesi için THH'ye başvurmuştum, son durum hakkında bilgilendireyim. Başvurum 21 gündür savunması istendi aşamasında.
 
@BilgisayarKurdu Hocam bir cihaz aldınız ve cihaz özelliklerinde çalışmıyor, yani para verdiğin özelliklerini tam kullanamıyorsun ve kısıtlamış oluyorlar. Bu durumu ileri ki zamanlarda ve tecrübe etmeden hataya düşünce anlaşılınca, garanti olduğu halde ve süre fark etmeksizin bu durumlarda THH başvurup(gizli ayıp...vs.) durumuna girer mi? Sen özelliklerini inanarak alıyorsun normal kullanımda fark etmiyorsun ama kullandığın uygulamalarda o gücü alamıyorsun, yani neredeyse 3 te 1 performans kaybı yaşamış oluyorsun. Ben o özelliklere yüksek para verip alıyorum ama cihaz kendisinden uygun paraya sahip cihazlarla ve düşük donanımlarla aynı performans almış oluyorsun. Bunu kullanıcı bilmiyor ve sonra ki zamanda öğreniyor. Bilmemesi dediğim gibi 14 günlük sürede anlamadıysa ve ilerde tecrübe edip anladığında... Firmanın savunması oyuncu bilgisayarı değil ya da cihazın özellikleri bu donanımlara uygun olmaması ve ancak bundan bu kadar performans olması demesi. Benim tek şikayetim işlemci 2 dakika sonra yükte frenlemesi ve harici ekran kartımın ise yine yükte yarı yarıya çekirdek hızlarını düşürmesi. Böyle olunca uygulamalarda performans sorunu ve işimin geç tamamlaması.(Çizim falan yaparken çıktı alırken yarıdan fazla beklemek gibi)
 
Son düzenleme:
@BilgisayarKurdu hocam, kullanım ömrü boyunca servis elinde parça bulundurmak zorundadır di mi? Bugün 5 yılı doldurmamış Samsung telefonumun ücretli batarya değişimi için Samsung Tr ye mail attım. Yetkili servislerimizle görüşün dedi. Bulunduğum ildeki Samsung yetkili servisine mail attım ve şu anda elimizde yok dedi. Ne yapmam lazım? Ürünü servise teslim edip servis azami sürede bana vermezse mi bir hak doğar?
 
Akşam dönüş yapacağım arkadaşlar tüm sorularınıza.
Merhabalar;
Benim şöyle bir sorum olacak. Ocak ayının başında bir İş sağlığı ve Güvenliği kursuna kayıt oldum ve o esnada bir iş sahibi değildim. Kursa kayıt olduğumda bana Ocak ayının son haftası kursun başlayacağını sözlü olarak beyan ettiler. Bende kabul edip sözleşmeyi onayladım. Kurs süresi çok fazla uzadı bir türlü başlamadı. Aradan vakit geçince bende bir iş imkanı buldum ve çalışmaya başladım. Şubat 23 pazar günü kursun başlayacağı mesajını atmışlar ve ben iş buldum gelemeyeceğim dediğimde sözleşmeniz var iptal edemezsiniz diye söylendi. Çalışma bakanlığına verilen öğrenci listesinde ismimin yazıldığı için iptalin söz konusu olmadığı bildirildi. Sözleşmede cayma hakkı olarak noterden karşılıklı belge imzalandığı taktirde sözleşme fesih edileceği ve yarısını ödeme imkanı olduğu sözleşmede yazıyor. Lakin bunun içinde başvurduğumda "isminiz bakanlık listesine verildi cayma bedelini de kullanamazsınız" diye bir cevap aldım. Kursa herhangi bir ücret ödemedim ve herhangi bir ders almadım. Gitmediğim, dersini görmediğim bir kurs için benden 1200 TL para istiyorlar. Bunun için bir yardımınızı alabilir miyim? Bu konuda fikirleriniz görüşleriniz benim için önemlidir. Teşekkürler.
 
Tamam hocam, çok sağolun. İlk dediğinizi bir deneyeyim. İstanbul Anadolu da yaşıyorsunuz sanırım. Anadolu da önerdiğiniz Xiaomi servisi var mı ?
Özellikle önerebileceğim bir servis yok, ben de daha önceden telefonumu göndermedim.
Ufak tefek sorunlara kendim çözüm ürettim, kimisine de update sonrası çözüm üretildi.
@BilgisayarKurdu Hocam bir cihaz aldınız ve cihaz özelliklerinde çalışmıyor, yani para verdiğin özelliklerini tam kullanamıyorsun ve kısıtlamış oluyorlar. Bu durumu ileri ki zamanlarda ve tecrübe etmeden hataya düşünce anlaşılınca, garanti olduğu halde ve süre fark etmeksizin bu durumlarda THH başvurup (gizli ayıp...vs.) durumuna girer mi? Sen özelliklerini inanarak alıyorsun normal kullanımda fark etmiyorsun ama kullandığın uygulamalarda o gücü alamıyorsun, yani neredeyse 3 / 1 performans kaybı yaşamış oluyorsun. Ben o özelliklere yüksek para verip alıyorum ama cihaz kendisinden uygun paraya sahip cihazlarla ve düşük donanımlarla aynı performans almış oluyorsun. Bunu kullanıcı bilmiyor ve sonra ki zamanda öğreniyor. Bilmemesi dediğim gibi 14 günlük sürede anlamadıysa ve ilerde tecrübe edip anladığında... Firmanın savunması oyuncu bilgisayarı değil ya da cihazın özellikleri bu donanımlara uygun olmaması ve ancak bundan bu kadar performans olması demesi. Benim tek şikayetim işlemci 2 dakika sonra yükte frenlemesi ve harici ekran kartımın ise yine yükte yarı yarıya çekirdek hızlarını düşürmesi. Böyle olunca uygulamalarda performans sorunu ve işimin geç tamamlaması.(Çizim falan yaparken çıktı alırken yarıdan fazla beklemek gibi)

Başlangıçta ifade ettiğin durumu göz ardı ederek direkt olarak gerçek dünyada yaşadığın probleme yönelik cevap vereyim. Aldığın bir işlemci, kasanda yeterli hava sirkülasyonu varsa ve kasanın bulunduğu ortam oda sıcaklığının yukarısında değilse; bunun yanı sıra termal macun veya soğutucunun montaj tarafında bir sıkıntı yoksa yani işlemci tarafında normalin üzerinde verimsizlik varsa bu bir problem olarak kabul edilebilir. Ancak bu tip durumlarda problem yaşamamak için iyi bir hava soğutma sistemi tercih etmeniz her zaman daha mantıklı bir çözümdür.

Termal macun durumuna bağlı olarak 2 sene sonra da ısınma problemleri baş göstermeye başlayabillir; burada önemli olan üründe yani işlemcide anormal bir ısı üretimi olup olmadığıdır.

Yok, ısınma ile alakası olmadığı halde frekans düşürüyorsa veya stabilitesini yitirip birkaç çekirdeği kullanıma kapatıyorsa önce vakit kaybetmeden servise başvurmalısın. Servisten alacağın yanıta göre THH'ye başvurabilirsin. 6 aya kadar problem yaşarsan cayma hakkın mevcut ancak bu hakkı iade hakkına dönüştürebilmen için servis ile iletişime geçip bir yanıt alman, akabinde THH'ye başvurman gerekli. Belki THH'ye gerek kalmadan servis gerekli aksiyonu alabilir hem.

Geç fark edebilir, bu problem yaratmaz anlayacağın o ki; derhal servise bildirip olumsuz bir dönüş aldığında servis raporu ile THH'ye başvurulmalı böyle durumlarda.
@BilgisayarKurdu hocam, kullanım ömrü boyunca servis elinde parça bulundurmak zorundadır değil mi? Bugün 5 yılı doldurmamış Samsung telefonumun ücretli batarya değişimi için Samsung TR'ye mail attım. Yetkili servislerimizle görüşün dedi. Bulunduğum ildeki Samsung yetkili servisine mail attım ve şu anda elimizde yok dedi. Ne yapmam lazım? Ürünü servise teslim edip servis azami sürede bana vermezse mi bir hak doğar?
5 yılı doldurmadı ise yedek parça talebinize karşılık vermek zorunda. Bunu 20 iş günü içerisinde gerçekleştirmesi gerekiyor. Fiyat konusuna geleceksek resmi sayfası gibi herkes tarafından erişilebilir bir alandan bu fiyat listesini paylaşıyor olması gerekir. Bu fiyat önceden belli olmalı yani.
Merhabalar;
Benim şöyle bir sorum olacak. Ocak ayının başında bir iş sağlığı ve güvenliği kursuna kayıt oldum ve o esnada bir iş sahibi değildim. Kursa kayıt olduğumda bana Ocak ayının son haftası kursun başlayacağını sözlü olarak beyan ettiler. Bende kabul edip sözleşmeyi onayladım. Kurs süresi çok fazla uzadı bir türlü başlamadı. Aradan vakit geçince bende bir iş imkanı buldum ve çalışmaya başladım. Şubat 23 pazar günü kursun başlayacağı mesajını atmışlar ve ben iş buldum gelemeyeceğim dediğimde sözleşmeniz var iptal edemezsiniz diye söylendi. Çalışma bakanlığına verilen öğrenci listesinde ismimin yazıldığı için iptalin söz konusu olmadığı bildirildi. Sözleşmede cayma hakkı olarak noterden karşılıklı belge imzalandığı taktirde sözleşme fesih edileceği ve yarısını ödeme imkanı olduğu sözleşmede yazıyor. Lakin bunun içinde başvurduğumda "isminiz bakanlık listesine verildi cayma bedelini de kullanamazsınız" diye bir cevap aldım. Kursa herhangi bir ücret ödemedim ve herhangi bir ders almadım. Gitmediğim, dersini görmediğim bir kurs için benden 1200 TL para istiyorlar. Bunun için bir yardımınızı alabilir miyim? Bu konuda fikirleriniz görüşleriniz benim için önemlidir. Teşekkürler.

Merhaba, kayıt olduğunuz bu kurs MEB veya bir şekilde Devlet destekli bir kurs mu?
 
Son düzenleme:
Yok, ısınma ile alakası olmadığı halde frekans düşürüyorsa veya stabilitesini yitirip birkaç çekirdeği kullanıma kapatıyorsa önce vakit kaybetmeden servise başvurmalısın. Servisten alacağın yanıta göre THH'ye başvurabilirsin. 6 aya kadar problem yaşarsan cayma hakkın mevcut ancak bu hakkı iade hakkına dönüştürebilmen için servis ile iletişime geçip bir yanıt alman, akabinde THH'ye başvurman gerekli. Belki THH'ye gerek kalmadan servis gerekli aksiyonu alabilir hem.

Geç fark edebilir, bu problem yaratmaz anlayacağın o ki; derhal servise bildirip olumsuz bir dönüş aldığında servis raporu ile THH'ye başvurulmalı böyle durumlarda.
Aynen bu cevapla doğru anlattınız. Isınmadan değil, direk işlemcimi ve harici GPU çekirdekleri mi yüke girince kısıtlamışlar. Normalde anlaşılmıyor, ancak işin içine girince rahat performans yetersizliği anlaşıyor. Ben sikayetvar sitesine yazdım bilerek geri dönüş yapsınlar diye. Bugün geri dönüş aldım, servis bize gönderip bize dedikleriniz sorunları anlatıp ve içine de not düşürüp yollayın gerekli testleri yapalım dedi. Ben birde şikayetim bu olduğunu, iade veya üst model değişimi yapılmasını istediğimi yazdım gizli ayıp olduğu için. Bana dediği "üzgün olduklarını ve sizi iyi anlıyorum, ancak üst model isteğini biz değil satıcı ile halledeceğini" dedi. Yani iade ile ilgili bir şey demedi işte, sadece üst model teklifi ettim mesajımda. Murat hocam "servise durumu anlatıp iade veya üst model istediği söyle" demişti. Ben işte sikayetvar anlattım dediğim şekilde. Şimdi servise bu dediğim şekilde ve görüntülerle yollarsam bir şey yok deyip geri gönderirlerse başvurayım mı hocam? Cihaz 10. ayını doldurdu ve ben problemi 6 ay sonra öğrendim. Baktım devamlı istediğim performansı alamıyorum, darlandım ne yapacağımı bilemedim. Diğer Acer'da kronik sorun vardı yine size danışarak hakkımı aldım. Yine başvursam alır mıyım? Cihaz işlemci maksimum 65 ve ekran kartım 60 derece çalışıyor. Cihazım kısıtlama olunca ısınmıyor zaten cihazım. Bundan sonra 14 günlük sürede CPU, GPU ve RAM gibi donanımları test yapacağım.
 
Detaylı ve net şekilde bilgilendirdiğin için teşekkür ederim. Öncelikle ürününüz bozulunca "Hadi bana üst modeli verin" şeklinde bir talepte bulunamıyoruz ne yazık ki :( Bunun bazı şartları var.

Şu an vakit kaybetmeden ürünü servise gönderin ve problemi kabul edip etmeyeceklerine bakalım. Problemi kabul ederler ise ürünün aynısını, kapalı kutuda size tekrar gönderirler.

Bu performans problemi ikinci el ürünlerde de karşıma gelmiş bir durum daha önceden. Durumu fark edip GPU'yu satın almaktan vazgeçmiştim.
Servis çok yüksek ihtimalle çok kısa süre içerisinde değişimi onaylar. Bildiğim kadarıyla şu durumda üst modeli talep edebilmen için birebir değişimi yapamıyor olmaları gerekiyor ki konu işlemci olunca temin edilmemesi pek olası değil.

Sen değişim talebine yoğunlaş, bu hakkı THH'ye gerek kalmadan sunarlar zaten sana; bahsettiğin gibiyse.
 
Hocam değişim talebi yapsam fark etse keşke. Bu aldığımda kronik problem ve herkeste bu modelde kısıtlama var. Cihazın yabancı forum sitesinde bu modelin CPU and GPU Underperformance konusu bile açılmış. Bu cihazı kullanan kişiye sordum, o arkadaşa da test yaptırdım ve aynı kısıtlama problem var. Bende mi problem var anlamış değilim. Daha fazla para verdim sorun yaşamayayım diye başka cihaz markasına onda da bu problem çıktı. 2018'te konu açmışlar BIOS güncellemesi beklemişler, halen daha bir değişiklik olmamış ve çoğu yabancılar iade etmiş cihazı. Ben aldım ve 3 kere BIOS güncellemesi geldi, güvenlik güncelleştirmeden başka bir şey gelmedi. Ben cihazdan zaten oyun performansı veya çok güçlü performans beklemiyorum. Ben bu donanımı kullanacağım performansı bekliyordum, fakat bana verdikleri donanıma bak hepside güncel ve düşük performans sorunu yaşıyorum. U serisi diye işlemci 2 dakika sonra 2GHz'e frenlemesi veya ekran kartım %100 yüke girdiğinde çekirdek hızı %55 düşük çalışması normal değil. Dediğiniz gibi cihaz ısınsa anlarım ama yok direk kısmışlar frekanslarını.

Cihazım bu: Lenovo IdeaPad IP330 AMD Ryzen 5 2500U 8GB 1TB Radeon 540 Fiyatı

Yeni güncelleme gelmiş siteye, Error Page - Lenovo Community konu gözükmüyor veya silmişler mi bilemiyorum. :)

Benimde vardı konular onlarda yok olmuş sitesinde :D

Direk buradaki konumu atayım sizlere, GPU kullanımı %100 olunca, GPU çekirdek hızı düşük çalışması - Technopat Sosyal

Konuma da sağlık bilgi gelmeyince en son tüm araştırmalar sonucu ve bu cihazı kullanan başka cihazları test ettirdiğimde kısıtlama olduğunu öğrenmiş oldum.

Hocam işlemci testin de bakın 2 dakika sonra 2GHz bandında çalışıyor. İlk teste 2 dk içerisinde sorunsuz 3.0GHz ve 3.6GHz hızları arasında 65 derece sorunsuz çalışıyor.
dds.jpg ss.jpg
Lenovo bu durumda ne yapabilir? Donanımsal problem yok diye geride gönderirler. Ben şimdi cihazımı servise yollarken sorunumu anlatıp iade raporu mu istemeliyim?
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı