Tüketici Hakem Heyetine Başvuru Rehberi

Bildiğiniz üzre internet üzerinden alışveriş sürecinde mağduriyet yaşayan birçok insan var ve birçoğu "Başımızın gözümüzün sadakası olsun" mantığı ile hareket ettiği için, "Uğraşmak istemedikleri için" haklarının peşine düşmüyorlar.
Bilinçsiz tüketiciyi fırsat bilen satıcılar ise müşteri memnuniyetine önem vermemeye devam ediyor. Oysa tüketici hakem heyetine başvuru işlemleri eskisi gibi değil, oturduğunuz yerden başvuru oluşturup oturduğunuz yerden sonuçlanmasını bekleyebiliyorsunuz, üstelik eskisi kadar uzun sürmüyor. Dilekçe vermek için bir kurumun kapısına kadar gidip sıra beklemenize gerek yok. Aslında E-Devlet ile birlikte gelen ve hayatı kolaylaştıran birçok hizmet; bizler fark etmesek de sisteme dahil ediliyor.
  • E-Devlet sayfasına giriş yapıyoruz, sol üst köşeden URL kısmına dikkat ediyoruz. Bilgilerinizi hangi adrese yazdığınızdan emin olun; e-Devlet Kapısı
aa.jpg

a.jpg


Giriş yaptıktan sonra sol üst köşeden "Tüketici Hakem" kelimesini aratıyoruz, resimde görünen "Gümrük ve Ticaret Bakanlığına" bağlı hizmeti seçiyoruz.

aaa.jpg


"Uygulamaya Git" butonuna tıklıyor ve "tuketicisikayeti.gtb.gov.tr" adresinin sayfasına "Giriş yapılmış şekilde" aktarılıyoruz.
aaaa.jpg


"Tüketici Başvuruları" butonuna tıklıyor ve şikayet yapacağımız sayfaya geliyoruz.

aaaaa.jpg


Aşağıdaki sayfadan ise şikayetimizi ve fatura bilgilerinin girişini sağlıyoruz. Vergi - Mersis numaraları fatura üzerinde yazar.

aaaaaa.jpg


2. adımda faturanın kesildiği tarih - Fatura No - Tutar gibi bilgileri giriyoruz. Talep kısmında ise isteğiniz neyse onu seçiyoruz. Ürün ise değişim hizmet ise tekrarı - ücretsiz tamir - ayıp oranında para iadesi gibi gibi.
Eğer talebiniz farklı ise "DİĞER" seçeneğine tıklayabilirsiniz.

1.jpg


3. bölümde Resim - Dosya yükleme kısmına geliyoruz. Faturanın net bir resmini - ilgili üründeki kusur veya talep ney ise; eğer fotoğraflanabilir bir unsur ise bunun fotoğrafını eklemekten çekinmeyin.

2.jpg


Şikayetin ön izlemesini kontrol ediyoruz, temel bilgiler burada görünecektir.

3.jpg


Son adımda ise bağlı bulunan hakem heyetini seçiyoruz. Otomatik olarak nüfusunuza kayıtlı olduğunu ilçe seçiliyor anladığım kadarıyla. "BAŞVURUYU TAMAMLA" dediğimiz taktirde ise şikayetimiz ilgili heyete ulaşmış oluyor.

4.jpg

  • İlgili süreç, heyetteki açık dosya sayısına da bağlı olmak kaydıyla kısa bir süre içerisinde ilgilenir. Genelde 1 ay içerisinde ilk geri dönüş sağlanır. Bu yüzden "Telefon numaranızı hatasız girmeye büyük önem gösterin". Eğer hak talep ettiğiniz ürün veya hizmetin faturası yoksa hak talep edemezsiniz. Eğer fatura sizin adınıza değilse, başka bir değimle ikinci el bir ürün alıp "Satın alma esnasında satış sözleşmesi düzenlemediyseniz hak talep edemezsiniz."
 
Son düzenleme:
Bugün itibariyle tam 1 ay geçti ve halen "savunması istendi" yazıyor arayüz ekranında. Şikayet ettiğim firma büyük kurumsal bir firma değildi zaten. Yazılanlara falan cevap vermiyorlardı bazen. Anlaşılan buna da cevap vermeye tenezzül etmemişler.

Yollamadıkları ürün için 126 TL ödedim. İademi yapmamışlardı kartıma. Şimdi göz göre göre adamlar benim parama kondu mu yani? Düpedüz hırsızlık yaptılar yasal yolla ve ben hiç bir şey yapamıyorum.
 
Teknik Meslek Lisesi ama ne yaptığını bilemem. Biraz yaşı vardı adam tiz sesleri duymuyorum dedi, oturduğum yerden duyuyodum o kulağının dibinde duymuyordu :D Içini açıp bakma yetkisi var daha somut bir şey bulabilmek için. Bakalım Coil Whine nerelere gidecek...
Hallolur umarım.
 
Bugün itibariyle tam 1 ay geçti ve halen "savunması istendi" yazıyor arayüz ekranında. Şikayet ettiğim firma büyük kurumsal bir firma değildi zaten. Yazılanlara falan cevap vermiyorlardı bazen. Anlaşılan buna da cevap vermeye tenezzül etmemişler.

Yollamadıkları ürün için 126 TL ödedim. İademi yapmamışlardı kartıma. Şimdi göz göre göre adamlar benim parama kondu mu yani? Düpedüz hırsızlık yaptılar yasal yolla ve ben hiç bir şey yapamıyorum.

Savunması istendi yazıyor yani bu ne anlama geliyor? Satıcıdan savunma yapması istenmiş.
Hiçbir şey yapamıyorum gibi bir durum yok. Bekleyeceksiniz arkadaşlar hepsi bu.
Ürünü yollamadıysa elbet paranı alırsın hiç merak etme.
Hallolur umarım.
Dostum senden ricam problem yaşayan kişiye fayda sağlamayacak yorumlar yapmaman. Çünkü hep denk geliyorum; bir soru soruyorsun ancak sorduğun soru ile bağlantılı hiçbir yanıt dönmüyorsun. Yani fayda sağlamaya yönelik net cevapların varsa elbette buyur paylaş ancak diğer türlü konuda mesaj kalabalığı oluyor ve problem yaşayan kişi ve problemi ile alakalı asıl detaylar arka planda kalıyor.
 
Bugün bilgisayarı bilirkişi incelemiş. Arızayı tespit edebildiniz mi diye sordum, "Evet ısınmaya bağlı" dedi sustu. Peki değişim olacak mı ona göre verilerimi yedekleyeyim diye sordum, "Heyet karar verecek, ama yüksek ihtimalle karar lehinize çıkacak hazırlıklı olun" cevabını aldım. Adaptörden de ses geliyordu bunu incelememiş sadece ısındığını görmüş. Ne kadar yetkin kişiler inceliyor cihazı açıkçası bilmiyorum. En azından cihazımı sağlam geri aldım sıra kararı beklemekte :D Coil whine diye başvurdum kim bilir neler yazmıştır...
 
Bilirkişinin aşırı yetkin olmasını gerektirecek bir durum yok aslında. Bilişim sektörü 40'a bölünüyor. 40 daldan biri de kendi içerisinde 40'a ayrılıyor. Haliyle heyet, şikayete özel tamamen o alanda uzman birini atayamaz. Genel olarak o konularda bilgi sahibi olduğu düşünülen biri atanır.

Bu daha çok; gerçek dışı şikayet veya arızalar için satıcının mağdur olmasını önlemek adına, alıcının gerçekten problem yaşamadığının veya ne derece mağdur olduğunun tespitini de sağlıyor.

Bilirkişi senin lehine karar açıklamış anlayacağın o ki; heyet de aynı doğrultuda karar çıkaracaktır. Aksi taktirde sana ümit vermezdi. Hukuken sana ümit vermesi de yasal değil bu arada. Kararı ile alakalı bir kopya vermemeli aslında.
 
Son düzenleme:
Sen yine kendi local'inde bulunan ve DHCP'nin IP dağıttığı farklı bir dizüstü cihaza vs de ping denemeleri yap. Kendi local'ine yönlendirme yaparken de aynı sıkıntıyı yaratıyor mu bir bakalım.
Akabinde hiç gecikmeden, 6 aylık sürenin dışına çıkmadan THH başvurunu yapmalısın.

Dostum ben senin yaşadığın problemin çok net bilincindeyim. Parmaklarını yorma açıklamak için. Yalnızca doğru ekran görüntüleri ile bir şeyleri ispatlamanı sağlamanın derdindeyim. Attığın fotoğraflar güzel, teşekkürler. Ancak voltajın veya frekansın düştüğünü gösterdiğin istatistiki veriler bir anlam ifade etmez; o an belki benchmark testini durdurun?

Senin işine yarayacak görseller aşağıdaki ekran görüntüsünün tam ekran alınmış halidir;

Eki Görüntüle 508298

Ayrıca bu testin durmuş vaziyette değil, çalışıyor anında alınmış ekran görüntüsüdür. Test durmuş, olay bitmiş bu saatten sonra frekans değerlerini görsen de bir anlam ifade etmez. Bellek frekansı 300MHz, düşmüş; aynı zamanda GPU frekansı da tabi.

Sen benchmark çalışırken bu frekansların düştüğünü; aynı zamanda sıcaklık değerlerinde bir anormallik olmadığını ispatlayacaksın. Aşağıdaki testi tekrarla, aynı zamanda sol üst köşeye işlemci sıcaklık değerini de ekle. Ve ekran görüntüsünü, test çalışır vaziyetteyken al. Senin ihtiyacın olan budur.

Eki Görüntüle 508299

Sen savunmanı bu şekilde yaparsan inanıyorum hakkını sonuna kadar alırsın. Vakit kaybetmeden başvurunu yapalım dilersen THH'ye.
Bilir kişinin görüşü istenirse de mutlaka bana haber et, danış; akabinde öyle irtibata geç. Bana attığın onca resim arasında yalnızca 1 tanesi ifade ediyor o da tam ekran alınmamış. 1. resmin tam ekran halini ve 2. resmin bahsettiğim anda ve CPU sıcaklık değeri eklenmiş hali ile ekran görüntüsünü al.
İmkanın varsa Action gibi bir yazılım kur 5 dakika kayıt al, yükle Youtube'a herkes görsün daha güzel olur.


Normalde bir posta ile sizlere konunun bilir kişiye aktarıldığı bilgisi iletilir. Henüz herhangi bir posta almadıysanız başvuru yaptığınız THH'yi arayarak bilgi almadan kimseye ürünü teslim etmeyiniz.

Yapman gereken başvurduğun ilçenin THH numarasını bulup hafta içi mesai saatleri içerisinde aramak ve kendisine atanan bilir kişinin bilgilerini edinmek. Yük ihtimalle sizi arayan kişidir bilir kişiniz.

Yalnızca kontrolden zarar gelmez.
Modemi tekrardan servise yolladım. Dün sabah ellerine ulaştı. Beklemedeyim. Olumsuz dönüş yaparlarsa THH'ye başvuracağım.
 
@BilgisayarKurdu Savunma istendi yazıyor. Bilirkişi gelen savunmaya göre mi çağırıyor? Lenovo, şikayetvar sitesinde önceden yazdığım konuya tekrar cevap verdi geri dönüş yapılacak diye.
 
@BilgisayarKurdu Savunma istendi yazıyor. Bilirkişi gelen savunmaya göre mi çağırıyor? Lenovo, şikayetvar sitesinde önceden yazdığım konuya tekrar cevap verdi geri dönüş yapılacak diye.
Gerek duyulursa o tarihçeye "Bilirkişi Görüşü İstendi" ekleniyor. Bilirkişi senin numaranı alıp seninle iletişime geçiyor, bir yerde buluşup cihazı incelettiriyorsunuz. Benim cihazımı 1 günlüğüne teslim ettim inceledi, ve geri aldım. Mail vs. atılmıyormuş bu arada bilirkişinin kim olduğuna dair ben telefonla aradığımda böyle döndüler İstanbul İl Hakem Heyeti'nden. Biraz endişeli gittim lakin adam direkt benim gönderdiğim şikayet belgelerini çıkararak başladı incelemeye. O yüzden rahat olabilirsin eğer sıkıntı edersen.
 
Garanti kişileri değil ürünü takip ediyorsa ikinci el aldığımız garantili urun hakkinda THH'de neden hakkımız yok peki?
 
@BilgisayarKurdu Savunma istendi yazıyor. Bilirkişi gelen savunmaya göre mi çağırıyor? Lenovo, şikayetvar sitesinde önceden yazdığım konuya tekrar cevap verdi geri dönüş yapılacak diye.
Firmayı bilgilendir şikayet ettiğine dair. Bakarsın erkenden çözüm sağlarlar.
 

Geri
Yukarı