Rehber Tüketicinin elektronik-bilgisayar alımlarında cayma hakkının korunması

Toygar Par

Zeptopat
Daha fazla  
Değerli arkadaşlar,
Her ne kadar satıcılar tüketici olarak cayma hakkınız düşman görseler, ihlal etmeye ve sizi yanlış yönlendirmeye çalışsalar da, elektronik-bilgisayar ürünü satın alımlarınızda sizleri cayma hakkınız hakkında kısaca bilgilendirmek istiyorum.
Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde 23.08.2022 tarihli ve 31932 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeler ile bazı hususlarda yapılan değişiklikler, 04/11/2023 tarih ve 32359 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile 1/1/2025 tarihine kadar ertelenmiş olup, yeni hükümler ile düzenlenen hususların eğer bir daha ertelenmezse veya iptal edilmezse bu tarihten sonra uygulanmaya başlanacağı dikkatinize sunulur. Eski yönetmelik halen geçerlidir.
Bu demektir ki, sorgusuz sualsiz cayma hakkınız halen devam etmektedir.
Cayma hakkı ihlali ağır bir ihlaldir. Emin olun satıcılar, tüketici hakemi tarafından veya ticaret bakanlığı yetkililerince denetimlerde cayma hakkı ihlalinin ne kadar mühim olduğu hakkında bilgilendirilmek istemezler.
Müşterilere web sitelerinde bütün bilgisayar satışları için direkt sorgusuz/sualsiz cayma hakkı olmayacağını açık olarak mesafeli sözleşmede belirtseler bile cayma hakkını otomatik olarak müşteri için yok saymaları satıcıya fayda sağlamayacaktır.
Sözleşmede tüketicinin cayma hakkını kısıtlayıcı satıcının kendi koyduğu kısıtlamalar ve ne iddia ettiği/geçerli saydığı önemli değil, kanunun ne dediği önemlidir ve kararlar ortada bir açık art niyet yoksa tüketici lehine yorumlanır.
Size tüketici olarak düşen, art niyetli olmadan, mümkün mertebe satıcıyı zarara uğratacak davranışlardan uzak durmanız, iade edeceğiniz ürüne mutat kullanım sınırları içinde itina ve özen göstermenizdir. Ürünü kontrol edin bir sorun gözlemliyorsanız veya beğenmediyseniz derhal paketleyerek iade sürecini başlatınız.
Ürün iadesi gerçekleştiğinde ödeme nasıl yapıldıysa satıcı tek seferde iade kargo bedeli veya başka bir şeye dair kesinti yapmadan aynı şekilde ürün iade bedeli yapmaktan sorumludur.
Birçok satıcının sözleşmelerinde bu tür kısıtlamalar ve bilgisayarın iade edilemeyeceği hakkında yanlış yönlendimeler bulunduğunu fark ettim ve sizleri bilgilendirmek istedim.
Tüketici olarak umarız ki, bu değiştirilen yönetmelik 1/1/25'te yürürlüğe girmez ve müşterini cayma hakkı eski haliyle korunur. Cayma hakkı aslında işletmelerin de yararınadır. Aksi halde müşteriler Amazon gibi 1 ay gönüllü iade yapan işletmeler dışında firmalardan alışveriş yapmaktan çekinecekler ve uzun vadede diğer işletmeler zarara uğrayacaklardır.

Birkaç gün önce iade ettim, adaptörde çizik var dedi yolladılar. Adaptör paketini açmadan cihazı açmam mümkün değil ki, cihazı açmadan selamlayarak mı iade etme kararı verecektim? N11 ile görüştüm tekrardan, laptop bile elime gelmedi hala. 26 Haziranda elime gelen laptop 28’de yolladım o tarihten itibaren elimde değil. Süre de geçti. Gelince resim de çekeceğim. THH’ye başvurdum umarım alırlar. Çiziğin olduğunu geç bana ait olup olmadığını bile bilmiyorum.

Cayma hakkı kullanımı bildirim günü ve iade sürecinin başlaması önemli. Ürünlerde maalesef hiçbir zarar olmamalı, paketler, ambalaj müstesna. O yüzden çok itina ve özen göstermek gerekiyor. Ben n11'den kesinlikle alışveriş yapmıyorum, satıcı kalitesi sıfırın altın ve çirkef, iade politikası hakkında da bir bilgim yok. Süreci baştan sona detaylı resimlemek ve iletişimi yazılı yapmanız önem ihtiva ediyor. Tüketici Hakemine başvurmakla çok iyi yapmışsınız. Cimer'den de Ticaret Bakanlığına cayma hakkınızı ihlalden şikayette bulunun derim.

Umarım keyfi iade kalkar. Bir satıcı değilim ama bu keyfi iade olayına gıcık kapıyorum. Ben satıcı değilken bu duruma gıcık kapıyorsam kim bilir satıcılar ne yapıyordur?

Keyfi iadeler o kadar abartıldı ki geçen Steam bölümünde adam 1 sene önce aldığım oyunları iade edebilir miyim diye konu açmış. Artık bu keyfi iadelerin bildiğin suyunu çıkardılar.

Bu duruma gıcık kapmamın esas sebebi mesela adam Laptop alıyor ve 3-5 gün kullanıp memnun olmuyor ve keyfi iade yapıyor. Bu 3-5 gün boyunca artık o Laptop'da kim bilir neler yaptı, anlarsınız ya!
Sonra ben Laptop almak istesem bana bu adamın keyfi iade ettiği Laptopu göndermeyeceklerinin garantisi nedir? Elbette ben kendimce önlem alıyorum, SSD tarihi, en başta güvenlik bandı falan dikkat ediyorum ama etmeyenler ne yapacak?

Adam mouse alıyor, kullanıp 2. el yapıyor sonra beğenmedim diye yolluyor. Ürün 2. el oluyor sonra bu ürünü bir başkasına yollarlarsa bu bir başkası da 2. el mouse mu kullanacak? Ama adam 0 ürün parası veriyor yani fabrikadan çıkmış şekilde açılmamış istiyor belki?

Bence ürünlerde sorun yoksa, elektronik cihazlar sonuçta yani belki bir sıkıntısı olabilir. Herhangi bir sıkıntısı yoksa artık bu 'Keyfi İade' olayı kalkması lazım.

Mutat kullanım öyle sizin zannettiğiniz gibi keyfine göre kullanıp(örnek:3-5 gün, 1 hafta) sonra iade etmeyi içermiyor zaten. Ürünü fiziksel olarak göremeden ve deneyemeden satın alım yaptığından ürünü makul bir zaman diliminde deneme imkanı veriyor. Burada amaç satıcıya zarar vermek değil, Tüketiciyi korumak. O yüzden özen ve itina göstermeden yapılan keyfi uzun kullanımlar kötü niyetle davranmaktır. Hem Tüketicinin, hem de Satıcının hakkaniyetli ve vicdani davranması gerekiyor. Müşterinin de velinimet olduğunun unutulmaması gerekiyor. Anayasal hakların bile tecavüze uğradığı ülkede bırakın da Tüketiciyi bari koruyacak bir kaç madde yasal dayanak olsun, bir de Tüketici kendi parasıyla rezil rüsva olmasın. Yolsuzluğun tavan yaptığı topraklarda Satıcıyı nasıl kontrol altında tutacaksınız? Allah Tüketici Hakemlerinden razı olsun.
Türkiye'de elektronik ürün satan her satıcı ayrıca Sanayi Bakanlığının Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliğine de uymak zorundadır ve iki sene boyunca sorumluluk almaktadır.
Türkiye'nin Anayasası halen ülkenin bir hukuk devleti olduğunu söylüyor. Herkes o zaman kanunlara, mevzuatlara ve yönetmeliklere uyacak. Kanun Tüketici için şu an için on dört gün boyunca sorgusuz sualsiz cayma hakkı kullanabilir diyor. Kanun değişsin, ben küçük işletmelerin yanından bile geçmem. Amazon gibi bir ay gönüllü iade politikası uygulayan firmalara yönelirim. Daha önce dediğim gibi cayma hakkı Satıcı içinde aslında çok faydalı. Kısa vadede az biraz kazanırlar, uzun vadede çok büyük kaybederler.
dipnot: satıcı tekrar yeni ambalaj temin edip size kolaylıkla bahsettiğiniz türde açılmış ürünü yeni diye zaten rahatlıkla verebiliyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı