"Türk ve Türkçülük aleyhinde bulunanları ezeceğiz!" sözünün Atatürk tarafından söylendiği doğru mudur?

Katılım
2 Şubat 2020
Mesajlar
4.698
Makaleler
4
Çözümler
24
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
@Ulunay hocamın imza kısmında gördüm.

Bu laf doğru mu?
Kaynak Yanık Yurt Gazetesi, İzmir, 28 Nisan 1341 (1925). Sayı: 96, s. 2, sütun: 4-5 sanırım.
Her yerde görüyorum bu sözü.
Bazısı yalan diyor, bazısı doğru.
 
Hiçbir söz veya hiçbir laf kalıcı değildir, hiçbir laf sonsuza dek geçerliliğini sürdüremez. Bu sözleri söyleyenler Atatürk gibi çok okumuş ve çok görmüş insanlar dahi olsa belli bir yere kadar tahmin edebilirler, sözlerinin geçerliliği sonsuza dek sürmez. Bu nedenle bütün sözler dönemine göre değerlendirilmeli ve o sözlere taparcasına bağlanmamalıdır. Yüz sene önce doğru olabilir bu söz ancak günümüzde tamamen boşluğa söylemiş bir laftan öteye geçmiyor.

Dünya değişiyor ve teknoloji hızla gelişiyor. Türklük ve Türkçülük anlayışları bir süre sonra yok olacak. Sadece bu Türkiye ile sınırlandırılmamalı; Bütün insanlar, bütün milletler için vatan, millet, milliyet kavramları tamamen yok olacak. Bireysellik ön planda olacak. Bundan daha sonra "Metaverse" gibi fikirler gerçekleştiğinde Dünya'daki toprağın anlamı kalmayacak. Uzaya gidildikçe ve ulaşılan alan genişledikçe bu fikirler daha fazla değişecek. Hiçbir şey aynı kalmayacak.
 
Gazete arşivini bulamadım; sözün gerçek olması olası, gerçek olmasa bile Atam'ın fikirleri sözden farklı değil.

Yüz sene önce doğru olabilir bu söz ancak günümüzde tamamen boşluğa söylemiş bir laftan öteye geçmiyor.
Eğer insanlık olarak modernleşe bilseydik bu söze artık ihtiyacımız kalmazdı ama bu söze ve sözü uygulamaya hala fazlasıyla ihtiyacımız var.
 
@EKAloji, Türkiye'de yaşayan çoğu Türk için artık bu geçerli değil. "Doğduğun yer değil, doyduğun yer vatanındır." ilkesi insanlar için geçerli artık. İnsanlar karnının doyacağı ve rahat yaşayacağı yerlerde yaşamaya çalışıyor, başarırlarsa bu bölgeleri kendi vatanları olarak görüyor.
 
Türkiye'de yaşayan çoğu Türk için artık bu geçerli değil. "Doğduğun yer değil, doyduğun yer vatanındır." ilkesi insanlar için geçerli artık. İnsanlar karnının doyacağı ve rahat yaşayacağı yerlerde yaşamaya çalışıyor, başarırlarsa bu bölgeleri kendi vatanları olarak görüyor.
İnsanlar konforlu bir hayat yaşamak isteyebilirler, kendi tercihleri ama herkes bu kafada değil.

Üstelik bu sözdeki Türkçülük, Türk ırkçılığı değil Türk milliyetçiliğidir -çünkü Atatürk milliyetçidir-. Milletinin yararına çalışmak için illa belirli sınırlar içerisinde yaşamana gerek yok.
 
Biraz acele yazdım ve haliyle yanlış anlaşılmış.

Sormak istediğim Atatürk'ün bu sözü söylemiş olup olmadığı idi.
 
Doğru bir sözdür hatta konuyu 2010'da ele alan bir makale buldum yazarı 9 Eylül Üniversitesi dahilinde, İzmir'de yani yazarı. Arşive Online erişim için de öğrenci olmanız lazım. İzmir'de yaşayan varsa 9 Eylül'de okuyan bir tanıdığından benim için kopyasını çıkartabilir mi, karşılığını dm gelirseniz veririm.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı