Türkiye dışındaki tüm Türk devletlerinin Ruslaşmış olması

Bir şeyleri eleştirmek, gerçekleri görüp bunları söylemek ne zamandan beri aşağılamak oldu? Şu saçma kafa yapısından çık, her şey eleştirilebilir. Her şeyi mükemmel yaptığımız için bu durumdayız değil mi? Otur da biraz düşün, nerelerde hata yapıyoruz? Neden bu kadar kişi başka ülkelere kaçmaya çalışıyor? Neden her geçen yıl daha da dibe batıyoruz?

Yıllardır bu ülkeden gidecek maddi güce de, birlikte çalıştığım ve beni orada isteyen bir şirket iş birliğine de sahibim. Bu ülkede "inadına" kalıyorum bir şeyleri kendi çevremde düzeltmek için. Sonra biri geliyor ülkede olanları, şahit olduklarımı anlatıyorum ve eleştiriyorum diye bunu aşağılamak olarak görüyor. Bu kafa yapısının sonucunu 1950'lerden beri görüyoruz ve hâlâ inatla eleştirmeme tabusuna devam ediyorsunuz.

Sen bana, park cebinde nizami park halindeyken bana çarpan resmi plakalı aracın ve sonucunda benim haksız çıkarılmamın açıklamasını yap. Sen bana özlük haklarına sahip olup erkek çocuğun mirasın %75'ini ve annesinin de %25'ini alması gerekirken yemlenen hakim yüzünden mirasın yarısı çalınan ve kız kardeşe verilen davanın açıklamasını yap. Sen bana bu ülke kahramanlarının hak ettikleri mevkilere gelmemesi için bir cemaate yem edilmesinin açıklamasını yap. Sen bana sırf parası var diye böbrek nakli sırasında rüşvetle kendisinden öncekilerin hakkının çalınıp ölümüne neden olunan insanların açıklamasını yap.

Bu ülkede demokrasi son birkaç yıldır hiç yok, seçimle kaybedilen yerler kayyumla geri alınıyor. Bu ülkede rüşvet almayı kabul eden onursuz insanlar yüzünden sayısız insanın hakkı gasp ediliyor. Bu ülkede saçma sapan şeylere milyarlar harcandığı için insanların gelecekleri çalınıyor. Bu ülkede 3-4 tane camisi olup 1 tane düzgün okul yapılmadığı için köylerde bir sürü genç cahil bırakılıp cemaatlere yem ediliyor.

Bu gerçekleri eleştirmek aşağılamak değil, bazı şeylerin farkına varıp bir grup insanın en azından kendi çevresinde bu saçmalıkları düzeltmesi için atması gereken ilk adımdır.
Haklısın, bunlar yaşanıyor ancak her ülkede var. Dediklerinin hepsi doğru ama sadece Türkiye'de yaşanmıyor bunlar. Dünyanın her döneminde olan ve devam eden şeyler.
 
Dediklerinin hepsi doğru ama sadece Türkiye'de yaşanmıyor bunlar. Dünyanın her döneminde olan ve devam eden şeyler.
Başka yerlerde yaşanıyor olması burada yaşandığında başkaları fişlemesin diye susmak gerektiği anlamına gelmez.

Neyse bunun farkına varman sevindirici, o zaman konuya geri dönelim. Açtığın konuya göre dediklerindeki yanlışları söyledik sanırım. Onlar kendi dillerini konuşuyorlar, konuştukları diller de eski Türkçeye daha yakın diller. Sovyetler döneminde yerleştirilen azınlıklardan dolayı öyle sanıyor olabilirsin ama bir bölgede bir "azınlık" varsa hemen kümeleşme yoluna giderler. O bölgelerde bulunmuş olan kişiler de senin dediğin şeyin gerçek olduğunu sanabilir. En basit örnek, aynı ülke içinde bir şehirli grubu başka şehre göç ettiğinde bile aynı yerde kümeleşirler.

Diğer hatan ise dediğinin tam tersine onlar kendilerini Türk olarak görüyorlar, bizi Türk olarak kabul etmiyorlar. Gerçeklik payıyla ilgili yorum da yukarıda. Büyük kısmımızın gen havuzu onlara göre daha fazla başkalarıyla karıştı. Kültürel olarak biz çok fazla farklı kültürlerden dilden tut sanata kadar çok şeyleri sahiplendik, onlar kültürel olarak Sovyetlerden rüşvet gibi şeyleri sahiplenmişler. Daha kapalı bir yapıya sahipler bize göre.

Konu siyasi yapı ise onu da buradan eleştirmek yersiz, gittiğimiz yer belli...
 
Arkadaşlar ya siz yaşadığınız ülke gerçeklerinin farkında değilsiniz ya da şaka yapıyorsunuz.

Arkadaşım, benim orada yaşadıklarım neden şaka oluyor? Dayak yiyip hastanelik olan arkadaşlarımın fotoğrafı olsa da keşke atabilsem. Bir kişiye sekiz kişi dalıp iki bacağını da kırana dek dövmek şaka mı kardeşim? Çocuğun ağzında diş kalmamış, babası geldi uçağa sedyeyle bindirdiler, şaka mı sence bu? Sen şimdi o ne yapmış da dayak yemiş dersin. Yılbaşı arefesi otobüs durağında bekliyorken с новым годом deyip dalıyorlar, bu kadar.

Burda başlık orta asya ülkeleri, ben de kendi gördüğümü yazdım. Türkiyede durumun iyi yada kötü olması o ülkelerdeki hayatı düzeltmiyor. Bu nasıl şaka oluyor ben anlamadım. Kısas neden Türkiye oluyor, yanlış her yerde yanlış değil mi?
 
Arkadaşım, benim orada yaşadıklarım neden şaka oluyor? Dayak yiyip hastanelik olan arkadaşlarımın fotoğrafı olsa da keşke atabilsem.
Şaka olan şey senin orada yaşadıkların değil. Bu ülkede de durum çok farklı değilken orasını eleştirmek. O yazdıklarının hangisi burada yapılmıyor da orayı eleştiriyoruz onu anlamadım.

Bak sana bir örnek vereyim, çok basit olacak. Kitap okuyan birinin kitap okumayan insanları eleştirip olaylara olan bakış açısının darlığını söylemesinde sorun var mı? Yok. Kitap okumayan biri, kitap okumayan başkalarını bu şekilde eleştiriyorsa sorun var mı? Var. :D Biz bu ülkeyi özenilen ülkeler kadar yaşanabilir hale getirmemişken başkasını eleştirmek yerine önce kendimize bakmamız lazım.

Yoksa dediklerinin doğruluğu konusunda anlaşılamayan bir durum yok ortada.
 
Şaka olan şey senin orada yaşadıkların değil. Bu ülkede de durum çok farklı değilken orasını eleştirmek. O yazdıklarının hangisi burada yapılmıyor da orayı eleştiriyoruz onu anlamadım.

Bak sana bir örnek vereyim, çok basit olacak. Kitap okuyan birinin kitap okumayan insanları eleştirip olaylara olan bakış açısının darlığını söylemesinde sorun var mı? Yok. Kitap okumayan biri, kitap okumayan başkalarını bu şekilde eleştiriyorsa sorun var mı? Var. :D Biz bu ülkeyi özenilen ülkeler kadar yaşanabilir hale getirmemişken başkasını eleştirmek yerine önce kendimize bakmamız lazım.

Yoksa dediklerinin doğruluğu konusunda anlaşılamayan bir durum yok ortada.

Çok doğru demişsin. Senin oradaki hayat hakkında zerre kadar fikrin yok. Aynı şey deyip basitleştiriyorsun. Kendin tecrübe etmeden de anlayabilecek gibi görünmüyorsun.
 
Aynı şey deyip basitleştiriyorsun. Kendin tecrübe etmeden de anlayabilecek gibi görünmüyorsun.
Sen nüansı tamamen kaçırmışsın. Ben aynı şeyi mi yaşıyoruz demişim yoksa "gidişatımız o yönde" şu anda mı demişim diye bir bak istersen önceki mesajlara. Önyargıyla tek taraflı baktığın için bu farkları kaçırmışsın. Demokrasi konusunda da eğitim konusunda da özgürlük ve basın konusunda da gittiğimiz yolun sonu belli, onlardan farkımız olacak mı sence?

Ayrıca Dünyayı gelinlikle gezip başına bir şey gelmeyen gezginin tecavüz edildiği, gözü çekik diye Çinli sanılıp önüne gelenin bir dönem dövüldüğü, turistlerin soyulmadık yerinin bırakılmadığı ülkede bir şeyleri eleştirirken insanın kendi yaşadığı yere de bakması gerekiyor.
 
Son düzenleme:
Konuyu açan kişinin yaşı küçük galiba. Bende sizin yaşınızda böyle pembe hayallere kapılırdım. Orta Asya Türkleri bilmem ne diye kaç sene hikayeler dinledim. Bırakın zaten bu insanlar Türk olsa ne olur olmasa ne olur. Oralara gidip yaşasanız veya biraz bilgi edinseniz nefret edip dönersiniz. Bugün benim için Türk-Müslüman(kültürel olarak diyorum dini inanç üzerinden değil) kültürü Anadolu, Kafkaslar, Balkanlar ve bu civarlardan gelen hem Türki hem de Türk olmayan ama bizle yaşamış halklardan oluşuyor gerisi hikaye.
 
Konuyu açan kişinin yaşı küçük galiba. Bende sizin yaşınızda böyle pembe hayallere kapılırdım. Orta Asya Türkleri bilmem ne diye kaç sene hikayeler dinledim. Bırakın zaten bu insanlar Türk olsa ne olur olmasa ne olur. Oralara gidip yaşasanız veya biraz bilgi edinseniz nefret edip dönersiniz. Bugün benim için Türk-Müslüman(kültürel olarak diyorum dini inanç üzerinden değil) kültürü Anadolu, Kafkaslar, Balkanlar ve bu civarlardan gelen hem Türki hem de Türk olmayan ama bizle yaşamış halklardan oluşuyor, gerisi hikaye.
Profesörüm, sizin gibi uzman bir etnolog olmadığım için özür dilerim. İnsanların hangi ırka sahip olduğunu görme özelliğimi kullanmayı unutmuşum. Onu nasıl kaçırdım ya! Haritayı açıp bakınca, Kırgızistan'ın üstünde aslında Türk değiller yazmıyor muydu?
 
Türkiye ve Azerbaycan dışındaki neredeyse tüm Türk devletleri Orta Asya'da. Bu devletlerin de neredeyse tamamı, Azerbaycan dahil olarak Sovyetler Birliğine dahildi. Zaten Azerbaycanlıların dilinde de Rusça'dan esintiler var. Orta Asya'daki herhangi bir Türk devletine gittiğinizde sokaktaki insanların, Sadece Rusça konuştuğunu göreceksiniz. Çoğunluğu da Türk olmadığını iddia ediyor zaten. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Rusya'nın bunları asimile etmesi ve başarmasına nasıl bakıyorsunuz?
Kim diyor bunları? Bir Türk devletini örnek verecek olursak: Özbekistan'da Rusça değil, Özbekçe konuşulur(bilmelerine rağmen). Etnik kökenlerini korumuşlardır(Azerbaycanlılar kadar olmasa da). Pek çoğu Türk olarak görür kendini. Ayrıca Özbekistan'da çoğu kişi ya Türkçe bilir ya da Türkçeyle uzaktan yakından ilgilidir. Bu yüzden Türkçeyle kimileriyle zar zor anlaşırsınız. Ama çoğunlukla Türkçe bu ülkede anlaşabileceğiniz bir dildir. Şunu da söylemeliyim ki Kazakistan'da nüfusun %20'den fazlası Rus. Bunlar ülkenin Kuzeyinde toplanmıştır genellikle. Güney ve Batı kesimlerde Türklüğe ait eserler görmek çok mümkündür. Yaşlılar kesinlikle Türklük bilincindedir. Yani her yerde aynı durumu görmeniz mümkün değildir. Kimisi Rus yanlısıdır, kimisi bilgisizdir, kimisi ise Türklük bilincindedir. Zaman geçtikçe tüm Türk halklarının özlerine döneceğini biliyorum, en yakın zamanda olur İnşallah.
 

Geri
Yukarı