Türkiye GP

Katılım
19 Eylül 2015
Mesajlar
48.750
Makaleler
12
Çözümler
47
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
20211013_231639.jpg



Geçen sene İstanbul Park'ta 6 defa spin atan bu yıl beklenmedik şekilde yarışı kazandı. Mercedes hafta boyunca çok güçlüydü.

Mercedes: Bottas sezonun en iyi yarışını çıkardı kendi adına. Verstappen'i arkasında tutması Hamilton için önemliydi.
Hamilton için hasarı azaltma yarışıydı. Nitekim o da Perez ve Tsunoda karşısında çok zaman kaybetti podyum mümkün olabilirdi. Perez'i geçemedi zaten Perez çok iyi savundu.

Redbull: Hafta sonu boyunca ayar bulmakta zorlanan bir takım vardı. O kadar ki zorlandılar ki az kalsın Ferrari ve Alpha Tauri'ye sıralamalarda geçileceklerdi. Redbull süspansiyon sorunu yaşadı, bu da performanslarını etkiledi. Süspansiyonları yumuşak ayarlanması soruna yol açtı.

Verstappen için iyi bir sonuç. Çoğu kişi kazanmasını bekleyebilir normal olarak. Bu şartlar için kötü bir sonuç değil.
Perez iyi bir yarış çıkardı, Bakü'den sonraki en iyi yarışını çıkardı. Özellikle Hamilton'u arkasında tutması Verstappen'in için önemliydi. Yarışın ilk bölümdeki temposunu beğenmediğimi de söyleyeyim. Leclerc' e göre çok yavaştı.

Ferrari: Günün sürücüsü Sainz seçildi, sonuna kadar hak etti. Son sıradan başlayıp 8. oldu. İyi ataklar yaptı.
Leclerc günün yıldızlarından bir tanesi idi. Podyuma çıkamaması benim için hayal kırıklığı oldu. Pitten sonra topaklanma sorunu yaşamadaydı podyuma çıkardı. Topaklanma sorunu yaşayan sadece kendisi değildi. Ön bölümde pite giren Verstappen, Bottas, Hamilton da topaklanma sorunu yaşadı. Pitlerden sonra 4-5 turda pilotlar lastikleri ideal sıcaklığına getiremediler ufalanma ve neticesinde kayma sorunları yaşıyordu. Sonrasında lastiklerin ideal ısıya gelmesinden sonra tempoları düzeldi. Nitekim Verstappen ve Bottas yeni lastiklere geçmelerinin ardından ilk 4-5 turda eski lastikli Leclerc'ten daha yavaştılar. Daha sonra ise Leclerc pite girdikten sonra aynı sorunları yaşayıp Perez'e geçildi. Yoksa podyum mümkündü.

Mclaren: Kötü bir hafta sonu onlar için. Norris fena iş yapmadı yine. Ricciardo son sıradan başladı, puan almak kolay değildi.

Alpha Tauri: Gasly ilk turda Alonso'ya çarptı ve onun yarışını mahvetti. 5 saniye zaman cezası aldı. Ona rağmen yarışı 6. sırada bitirdi iyi bir iş.

Alpine: Alonso şanssızdı yarışı daha ilk turda bitti. Sonra Mick Schumacher'e de çarptı onun da yarışını mahvoldu.
Ocon baştan sona aynı lastikle devam etti ve inanılmaz bir iş yaparak son puanı aldı.

Aston Martin: Stroll iyiydi, son haftalarda istikrarlı. Vettel puan potasındaydı, performansını yeterli bulmadım. Lastik kumarı oynadı tutmadı. Bu kararı takımla beraber verdi. Denemekten bir zarar gelmezdi bence de. Pist fazla ıslaktı. Vettel lastikleri çalıştıramadı kendisi de bunu söyledi.

Alfa Romeo: Giovinazzi'nin inadı yüzünden Alfa puandan oldu. Pitlerden sonra Raikkonen, Gio'dan hızlıydı, takım Giovinazzi'ye Raikkonen senden 2 saniye daha hızlı ya ona yol ver, ya da hedef zamanı tuttur dedi Gio bunu reddetti. Raikkonen, Ocon'u geçerdi yoksa.

Mazepin'den bıktık usandık. Birinin buna dur dememesi F1'in rezilliği resmen. Ne savunma yapmasını biliyor, ne yarışmasını biliyor, ne rakibine saygısı var. Griddeki en karakter yoksunu kişi. Bugün tur bindirmeler esnasında öndekilere yaşattıkları akıl mantık işi değil.
 
Benim görüşlerim;

1- Bottas, ikinci pilot olmayı haketmediğini bir kez daha kanıtladı bana göre. Hamilton'un gölgesinde gibi görünen ancak Mercedes'e geldiği günden bugüne Hamilton'dan daha çok gelişen bir Bottas var. İnanılmaz bir tecrübesi var artık. Kesinlikle ikinci pilotluğu haketmiyor.

2- Redbull için kötü sayılabilecek bir haftasonuydu. Ancak 2 pilotuyla podyum almaları kesinlikle iyi toparladı onları. Verstappen çok yavaş bir tempoyla yarıştı. Nedeni araba mı pist mi emin değilim, beğenmedim.

3- Diğer takımlar ve pilotlar için söylenecek çok şey var ancak Schumacher ve Mazepin'e değinmek istiyorum. O kadar tecrübesizler ki kesinlikle F1'i hakettiğini düşünmüyorum ikisinin de. Her yarışta ilk 3 turda mutlaka sarı bayrağa neden oluyorlar. Biri spin atar, biri yol vermez savunma yapamaz. Gelecekleri yok bana göre bu sahnede. Yani siz berbat yarışırken, yaşıtınız sayılan Verstappen şampiyonluk kovalıyorsa sıkıntı var bana göre. Şampiyonluk kovalasınlar demiyorum ama bu kadar da kötü yarışmasınlar.
 
Verstappen çok yavaş bir tempoyla yarıştı. Nedeni araba mı pist mi emin değilim, beğenmedim.
Lastik koruyordu. Aracı zorlamayadıklarını açıkladı. Ayarlarda yanlış yöne gittiler. Süspansiyon sorunu yaşadılar.

Yani siz berbat yarışırken, yaşıtınız sayılan Verstappen şampiyonluk kovalıyorsa sıkıntı var bana göre. Şampiyonluk kovalasınlar demiyorum ama bu kadar da kötü yarışmasınlar.
Altındaki araç pistin en yavaş aracı. Mazepin neyse de Mick ne yapsın. Bu araçla da gayet iyi bir iş çıkarıyor. Performansı da gayet iyi şimdiye kadar. Bu araçla hiç kimse kendini gösteremez. Ona rağmen sıralamalarda Mick 2 defa Q2'ye kaldı. Q2'ye kalmaları onlar için pole gibi. Mick'in çaylak performansı da gayet iyi Tsunoda ve Mazepin'den daha iyi bir iş yaptı bu sene.

Verstappen'in aracı ile Haas arasında da dağlar kadar fark var. Adamlar 2 yıldır aracı geliştirmiyor, güncelleme bile getirmiyor. Araç yüzünden pilotlara yüklenmek de saçma.

Bottas hiçbir zaman birinci sınıf bir pilot olmadı, olmayacak. İkinci pilot olmayı da hak ediyor. Hamilton'un karşısında bu kadar vasat olursan ikinci koltuk görevi görürsün. Ancak şu da bir gerçek ki iyi bir takım ve ikinci pilot. Redbull'un ikinci pilotlarına göre çok daha iyi ve istikrarlı bir pilot.
 
Mick'in çaylak performansı da gayet iyi
Aynı fikirde değilim. Çaylak performansını vasat pilotlarla karşılaştırırsak olabilir ancak başarılı denemez.
Bottas hiçbir zaman birinci sınıf bir pilot olmadı
Bu konuda da ayrıyız. Kesinlikle birinci sınıf bir pilot şu an. Şu an Redbull ya da Ferrari'ye gitse ve birinci pilot olsa çok daha işler yapabilir.
 
Aynı fikirde değilim. Çaylak performansını vasat pilotlarla karşılaştırırsak olabilir ancak başarılı denemez.
Ne yapsın puan mı alsın bu araçla. Hangi pilotu bu araca koy puan alamaz. Tecrübesiz oldukları doğru, daha ilk seneleri zaten. İlk seneden kim tecrübeli olacak.

Bu konuda da ayrıyız. Kesinlikle birinci sınıf bir pilot şu an. Şu an Redbull ya da Ferrari'ye gitse ve birinci pilot olsa çok daha işler yapabilir.
Bir de şu an birinci sınıf pilotmuş. Bir yarış galibiyeti aldı diye adam iyi pilot olmuyor. Ferrari de Leclerc ve Sainz, Redbull da Verstappen varken Bottas nasıl birinci pilot olsun ya. Bottas'ın Mercedes macerasında bir habersin maalesef. Bu seneki performansı da yerlerdeydi, son 2 yarıştır iyi puanlar alması onu birinci sınıf pilot yapmaz. Leclerc, Sainz, Gasly, Ham, Verstappen, Norris, Riccardo, Alonso, Russell, Vettel, Raikkonen hiçbirinden iyi bir pilot değil Bottas.

Daha Sochi'ye kadar Norris'in bile gerisinde bu adam, bu performansa birinci sınıf demek için epey bir yanlı olmak lazım.

2017 sezonunda en hızlı araç Mercedes idi, o sezon Vettel'in gerisinde kaldı. 2018 yılında da yine Mercedes özellikle sezonun ikinci yarısında en güçlü araçtı. Ona rağmen Bottas puan durumunda Vettel, Raikkonen ve Verstappen'e geçildi. En iyi sezonu 2019 yılıydı o zamanda Mercedes ön bölümde rakipsizdi. 2020 sezonunda ise F1 tarihinin en hızlı aracı altındaydı az kalsın Verstappen'e geçiliyordu.

Bottas'ın istikrarsız performanslarının haddi hesabı yok. Gerilerden başlayınca yükselemiyor. Atak yapma ve öndeki aracı takip etmede başarısız bir pilot. Yarış temposu kötü bir pilot. Yağmurda kötü bir pilot. En önemli özelliği tek tur performansının çok iyi olması.

Birinci pilot olmayı da sadece takım belirlemez, en önemli etken sürücünün performansıdır. Takım istediği kadar bir pilotu birinci pilot yapmaya çalışsın takım arkadaşı ondan iyi oldu mu işler değişir. Bakınız 2019 Leclerc-Vettel mücadelesi.
 
Şöyle bir 10-15 tur daha olsaydı yarış bambaşka olabilirdi. Pist silik lastiklere geçecek kadar kurumadı. Bu yüzden pitler pek önemli olmadı. Pit olmayınca beraberinde pek bir geçiş olmadı. Nasıl başladıysa öyle bitti. Rusya GP'de pilotların yağış lastiklerine geçişte kararsız kalması büyük sıralar kaybettirmişti. Hamilton'da İstanbul'da benzerini yaşadı. Ufalanma sorunu da cabası tabii.

Vettel ya hep, ya hiç mantığı ile hareket etti. Onun için 1-2 puan almak ile 0 puan almak arasında bir fark yok. Denedi ağır bir şekilde tutmadı. "Okey" dedi, yoluna baktı.

Ferrari'ye üzüldüm. İddialı oldukları bir pistti. Fakat ufalanma sorunu Leclerc'i podyumdan etti. Sainz'a niye yeni motor taktılar anlamadım. Acaba yağmur gelmez, yükselir biz diye mi düşündüler? Sainz geçiş yaptı falan ama sekizinci oldu sonuçta. Koskoca Ferrari nerelere geldi.

Bottas'a tebrikler. Hatasız sürdü. DRS'in olmamasıyla birlikte rahatça Verstappen'den sıyrıldı. Bu yılda böyle geçti. Gelecek sezon umarım Türkiye GP olur ve yağmursuz olur. Bir de Haas reyiz 2022'de bir şey yap be. Kuruduk burada.
 
Sainz'a niye yeni motor taktılar anlamadım. Acaba yağmur gelmez, yükselir biz diye mi düşündüler? Sainz geçiş yaptı falan ama sekizinci oldu sonuçta. Koskoca Ferrari nerelere geldi.
Motor ömrünü doldurmuştu artık. Yeni motor takmak asıl yağmurlu zamanlarda fırsattır. Bu yarışların sonucunu kestiremezsin çünkü. Yağmur olmasaydı bu kadar yükselemeyebilirdi Sainz.
 
Aynı fikirde değilim. Çaylak performansını vasat pilotlarla karşılaştırırsak olabilir ancak başarılı denemez.
O kadar rezil bir arabayla ne yapmasını bekliyorsun? Bu sene yarıştığı araba çok uzun bir aradan sonra grid içindeki en kötü ortalamaya sahip olan araba. O arabayı Hamilton ya da Verstappen'e ver, onlar da en fazla Alfa Romeo ve Williams'ı geçmeye çalışırlar. Burada çok üst düzey 2 sürücünün düşeceği durum o, Mazepin'i zaten geçelim Mick ne yapsın? Mick babası kadar üst düzey bir sürücü olmayacak, babasının yarısı kadar bile olamayacak ve bu daha şimdiden belli ama Mick'in sahip olduğu başka bir kabiliyet var; bulunduğu klasmanın 2. senesinde tüm gidişata adapte oluyor ki aşırı yetenekli sürücüler hariç ilk sezonda çok iyi sonuçlar göremezsin.

Şu an Redbull ya da Ferrari'ye gitse ve birinci pilot olsa çok daha işler yapabilir.
Bu takımların 1. pilotu olmak için sadece hız değil aynı zamanda karakter olarak rakibini piste gömmek isteyecek kadar hırslı olman gerekiyor. F1 içinde şu anda küçük görülen Button'ın bile şampiyon olmadan 4-5 yıl önce verdiği demeçlerde şampiyon olmak için hayatındaki her şeyden vazgeçebileceğini görüyordun. Altına doğru araç verildiğinde de kazanmak için yapabileceği her şeyi yaptı. Aynı durum Rosberg için de geçerli, kendi jenerasyonunun en iyisine karşı 3 yıl verdiği mücadelenin sonunda adam 30 yıl yaşlandı ve kazandığı anda emekli oldu tekrarlayamayacağını düşündüğü için.

Bottas'ın böyle bir karakteri yok. Şampiyonluk kokusunu almış bir Vettel, kendini kanıtlamak için kazayı göze alacak Leclerc/Norris/Russell, şu anda gridin en hızlısı olan Verstappen, 7 defa şampiyon olup en iyi 3. arabaya sahipken bile galibiyet/pole kovalayan Hamilton gibi sürücülere karşı kazanamaz. Bunu takım patronları da görüyor.

Araba aynı araba, Bottas da kazanma hırsını gösterseydi de Rosberg'in 3 yıl kendini yırttığı gibi en iyi arabaya sahip olduğu 5 yılda en azından 1 şampiyonluk sahibi olarak kariyerini sonlandırsaydı. Bırak Hamilton'ı geçmeyi, birazcık rekabetçi bir Ferrari/RBR arabası olduğunda 2. bile olamıyor Bottas.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı