Türkiye oyun sektörü öncüsü Sobee Studios ve dramı

Sobee Studios profesyonel oyun geliştirmek için kurulan Türk bir video oyun şirketidir. Ünlü oyun yapımcısı Mevlüt Dinç tarafından kurulmuştur.
Kendisi hakkında ufak bir bilgi vermek gerekirse. Mevlüt Dinç ilk Türk oyun yapımcısı olarak da bilinir ve ilk oyununu 1985 yılında çıkarmıştır. Aynı zamanda Activision ve Ubisoft gibi dünyaca ünlü oyun şirketlerinde çalışmıştır. Aynı zamanda kendisi 1986 yılında Avrupa da yılın en iyi Programcısı ödülünü de almıştır.

Sobee Studios Türkiye'nin ilk yerli MMORPG oyunu İstanbul Kıyamet Vakti(İKV)'ni ve Dünyanın ilk 11'e 11 online futbol oyunun geliştirmiştir.
Bünyesinde geliştirdiği bütün oyunlar;
  • Dual Blades (2002) - Dövüş
  • Online Football Manager (2002) - Web tabanlı strateji/spor
  • Bilardo Magic (2004) - 3B Simülasyon
  • İstanbul Kıyamet Vakti (2007) - MMORPG
  • Citroën C4 Robot (2008) - Yarış/Reklam
  • I Can Football (2008) - MMO Spor
  • Süpercan (2011) - Aksiyon/Macera/Çocuk
  • 1 Man 1 Team (2011) - Online Futbol Menajerlik
  • I Can Football 2 (2012) - MMO Spor
  • Süpercan 2 (2012) - Aksiyon/Macera/Çocuk
  • Kader Mühürleri (2016) - MMORPG/E-spor
Sobee Studios, Türkiye'de bariz oyun sektörüne büyük katkı sunan ilk şirketlerden birisidir.
Şirket 2009 yılında Mevlüt Dinç tarafından Türk Telekom'a satılmıştır.
Sobee, Türk Telekom'un ilk yıllarında büyük geliştirmelere imza atmıştır. Aynı zamanda Sobee bünyesinde ki oyunlara büyük bir oyuncu kitlesi toplamayı da başarmıştır. Ve oyun geliştirmeleri devam etmiştir.
Lakin 2013 yılından sonra şirketin oyunları geliştirmesi yavaşlamıştır. Aslında bitmiştir. Çünkü ekipten ayrılıklar başladı ve 2014 yılında Sobee artık şirket vasfını yitirmiş ve departman olarak devam etmiştir.
Çünkü Sobee, oyunlarını 2000 yılında Mevlüt Dinç tarafından geliştirilen Actor oyun motoru üzerine yapıyordu. Ve motoru geliştiren Mevlüt Dinç 2013 yılında ekipten ayrıldı. Dolayısıyla Actor oyun motoru geliştirilmemiştir.
Actor oyun motorunun eskimesi ilk darbeyi Sobee'nin ayakta kalan tek ve en büyük oyunu olan Türkiye'nin ilk MMORPG yapımı İKV'ni vurmuştur. Ve motorun artık kapasitesini doldurması üzerine İKV'de 5-6 yıl geliştirilmeye kapanmıştır. Aslında öyle olmamıştı.
Sobee
uzun yıllar sonrasında piyasaya Kader Mühürleri adında yeni bir MMORPG oyunun ile çıkmıştır.
Lakin Sobee'nin kemik kitlesini İKV'nin oluşturması ve oyuncuların İKV'ne yıllarca güncelleme beklerken Sobee'nin hiç bir açıklama yapmadan piyasaya yeni bir MMORPG ile çıkması oyuncular tarafından ve büyük tepkiye yol açmıştır. Ve 2016 yılın da hâlâ İKV büyük bir oyuncu kitlesini elinde tutarken Sobee'nin MMORPG oyuncu kitlesi Kader Mühürlerini protesto ederek oynamamıştır. Sonrasında Kader Mühürleri oyun sektöründe tutunamamış duyuru geçilmeden piyasadan kaldırılmıştır.
En son gelen büyük tepkiler üzerine departman İKV'ne 2017 yılında yeni bir genişleme paketi yayınlamıştır. Sobee uzun yıllar sonra genişleme paketinin yayınlanması ile ilk hafta İKV'ne büyük bir oyuncu kitlesini toplamış. Forum da aynı hafta 5-6 yıl sonra anlık aktiflik rekorları üst üste kırılmıştır. Ve Sobee bütün sunucuları doldurmayı başarmıştır.
Ama ömrünü dolduran oyun motoru Actor üzerine getirilen bu genişleme paketi yanında büyük eksikler ve hatalar getirmiştir. Beklentisi yüksek olan oyuncu kitlesi yine tepki göstermiş. Genişleme paketinin ilk ayında büyük oranda oyuncu kaybına uğramıştır.
Ve sonucunda Sobee 2017 yılında İstanbul Kıyamet Vakti için son güncellemesini yayınlamış ve Türk Telekom tarafından departmanı kapatılmıştır.
Sobee kitlesi bu kapanma ile ikiye bölünmüştür.

Sobee Studios dan ayrılan(2013 yılı ve sonrası) ekibin bir kısmı son yıllarda yüksek P2W olmasından dolayı düşüşte olan ama eskiden milyonların oynadığı Zula oyunun yapımcılarındandır.

Son olarak Sobee kitlesinin bir kısmı Mevlüt Dinç'in şirketi para için satması yüzünden Sobee'nin kapanmaya gittiğini söylüyor, karşı kitle de Türk Telekom'un Sobee şirketine bütçe ayırmadığını söylemektedir.

Aynı zamanda Mevlüt Dinç yaptığı bir röportaj da kendisine para için şirketi sattı diye tepki gösterenlere hitaben, "şirketi satarak kariyerini yok ettiğini ve en çok kendisinin kaybettiğini söylemiştir.".
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bizim TR insanında oyuna para vermek istemeyen çok var ama ücret olarak Zula da bunu iyi değerlendirdi bence. Adam CS'ye 24 lira ödememek için 100-200 lira Zula'ya para koyuyordu o komik. O dönemde 1000-2000 lira para basan tanıdığım vardı e-spora gireyim diye, giremedi de zaten.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Zulanin p2w olduğu dönemler benim işime geldi ama o dönemde 400-500 TL kazanmistim Facebook gruplarında bırakan insanlar çok ucuza koyuyordu en azından son bir para getirsin diye. Onları alıp Facebook ve okuldaki arkadaşlara satiyodum. Tabi ne kadar etik bilemiyorum.

Hatta o dönemde ikinci meslek olarak yapan bile vardı bu işleri.
 
Teşekkürler.
Peak Games ile ilgili yazı gelir mi?
Peak Games'in içerik olarak tek bildiğim mobil oyun geliştirdiği ve Amerika merkezli mobil oyun şirketi olan "Zynga" tarafından satın alındığı. Ve Zynga şirketi de Amerika merkezli dünyanın en büyük 10. oyun şirketi Take 2 Interactive şirketi tarafından satın alındı :d. Şuan Peak Games, 20 milyar dolarlık çok güçlü bir şirketin bünyesinde. Onun dışında öyle pek bilgim yok.
Ben daha çok "Bilgisayar" platformunda oyun geliştiren şirketleri araştırdım. Yakın zamanda belki bu alanda Türkiye de ki yerli oyun şirketlerine başlık atarım ama kısa sürer :d.
 
PC/Konsol için oyun geliştirmek hem çok masraflı hem de kitlesi mobil oyuncu(!) kitlesi ile bir değil. Önüne ne koyarsan yemiyor.
Zenginler parayı mezara götürmek yerine biraz buralara yatırım yapsaydı belki bugün bizim de Assassin's Creed gibi bir frençayzımız olurdu. Belki ileride Mound and Blade o seviyeye gelir.
 
@SeanStrickland oyuna para vermek istemiyor ama P2W oyuna para vermeye çok meraklı. Değişmez bu zihniyet.
Maalesef Wolfteam, Metin 2 zamanından beri böyle bu. Neyse ki Zula'dan sonra değişti biraz bu zihniyet.
CS:GO paralı diyorsun da 24 lira bir şeydi o zamanlar :D
İndirimde 16TL'ye almıştım. Hatta yanlış hatırlamıyorsam 2013 ya da 2014 yılında, yılbaşı indirimlerinde ücretsiz olmuştu.
 
Hayatımın en güzel anılarında hep mevlüt abimin oyunları ve sobee studiosun oyunları vardı. İKV'de abimle ve arkadaşlarıyla az mı tepegözlerden korkup bağırmadık, grup bölgelerinde boss keserken hata yapmamak için pürdikkat oyuna odaklanmam olsun, süpercan'da üst komşumla boss kesmek için keyifle uğraşlarımız mı yoksa, ICF'nin NTV'ye çıkması için o bacak kadar boyumla anlamadığım yorumcuları sırf ıcf turnuva maçlarını versinler diye dinlemem mi, ilk kutulu oyunumun İKV derindeki sır olması mı diyeyim. Say say bitmez kalbimde ki yeri başkadır bu oyunlar. Sobee ekibi ve mevlüt abi ardımda çok güzel anılar bırakmama ve iyi kalpli insanlarla tanışıp gerçekte sohbet etmeme vesile oldu. Geçenlerde yine ıkv'de 1.5 sene takılıp Sobee'yi daha derinden araştırma fırsatım oldu ve cidden olanlar içler acısı ve burukluk bıraktı üzerimde. Buradan sonrasında oyuncu olarak desteklesekte kapanmış olan sobee ve çınar ağacı İKV için ufukta bir ışık göremiyorum her şey zamanında güzeldi oldu yaşandı ve bitti. Ne kadar hüzünlensem de boş yazın için teşekkür ediyorum gece gece benim moralimi bozup geçmişe yolculuk yapmamı sağladı :)
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı