Türkiye’de Neden Bayıltarak Kurban Kesme Yok?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Hiçbiri boşa gitmedi. Kur'an'ın mealini herkes yorumlayamaz. Eğer bu ayetin Arapçasına bakacak olursanız. Bunun develer için söylenmiş olacağını görürsünüz. 1500 yıldır insanların yanlış yaptığına inanmaktan daha mantıklıdır araştırmak.
Bütün hayvanlar için ayrı ayrı açıklamamışlar ise bütün hepsi için geçerlidir o. Kuran'ı herkes yorumlayamaz demişsiniz mantığını anlayamadım. Tanrı eli değmiş olması mı gerekiyor? Bizim insanımızın çoğu araştırmaktan aciz herkes geleneği devam ettirmiş. Adam sureleri ezbere biliyor ama anlamını sorsan bilmez. Yani büyüklerinden öyle görmüş öyle devam ediyor. Arkadaşın attığı çeviride ayakta kesilmesi gerektiği yazıyor.
 
Kimyasal kullanarak bayiltmak Islami usullere aykiri olabilir. ( Bilmiyorum detaylarini )
Ancak elektroşok ile bayıltıp kesmenin aykırı olacağını sanmıyorum. ( Bundan da kesin emin degilim )

Elektroşok ile canlı kesebilecek seviyede modern bir toplum değiliz. Bunu zorunlu kılacak yasalarımız yok. Bu yasalar olsa, o ekipmanı düzgün kullanabilecek kasaplarımız olduğunu da sanmıyorum.

Mesele cani olmak, hayvanın acı çekmesinden zevk almak değil, yeterince medeni olup hayvanin canının acımaması için teknolojinin tüm imkanlarını seferber edebilecek bir farkındalığa sahip olmamak.

Ayrıca et tüketen birisinin, hayvanların bayıltılmadan boğazlanmasını eleştirmesinde hiç bir çelişki yok.
 
Dediğiniz çok doğru. Herkes google çevire bakıyor. Halbuki yapay zekaya ve internete bu kadar güvenmememiz lazım. İnternette çok fazla bilgi kirliliği var....
Dediğinizde çok haklısınız. İnternet orda olan boş insanlar ve verdikleri yanlış bilgiler yüzünden bu kadar kirli. Hani bir söz vardır. 'Kalem kılıçtan daha keskindir'. Bunu internet ve kitap için söyleyebiliriz bence. Şöyle ki örneğin bir bilgiyi gidip kütüphanede araştırdığımızda 2-3 kitapta günümüz biter. Fakat internette 1 saat içerisinde en 4-5 siteye bakabiliriz. Bence bu çok güzel bişey. Fakat günümüzdeki gençlerin büyük kısmının yaptığı en büyük hata ise 4-5 site yerine tek siteye güvenmeleri. Lise 1'de bilgisayar hocamızın bize öğrettiği ilk şey internette nasıl doğru bilgiye ulaşabiliriz. Öğretmenin dediğini birebir Google'a yazmak yerine onu kendimiz biraz değiştirip yazarsak daha kolay istediğimiz bilgiye ulaşabiliriz. Okulda öğretmeni araştırma ödevi veriyor. Eve geliyor bilgisayarı aç öğretmenin dediğini birebir Google'a yaz. İlk siteye gir. Ctrl+C, Ctrl+V. Bu bilgilerin doğru olup olmadığını bile bilmiyor. Sonra sınavda karşısına çıkınca boş boş kağıda bakıyor. Bunun yerine en az 10 siteye baksa hepsini birbiriyle karşılaştırsa en doğru bilgiye ulaşabilir. Sınavda çıksa bile rahat rahat yapabilir. Ama işte çoğunluk ilk gördükleri siteye inanıyor.
 
Basbayağı öyle diyor. Ayakta kesin, yan düştüğünde falan demek ne demek, tamamen çarpıtıyorsunuz, yorumlamak adı altında.

Bu güne kadar kesilen kurbanlar boşa gitti demek ki. Mideden başka bir yere gitmedi. Öyle bilseydik alırdık kasaptan yerdik ne gerek vardı. Mundar oldu şimdi.:ROFL:
Hatta illa yardım olacaksa, mantığı buysa, kasaptan alırsın, A101 kıymasından, kuşbaşından alırsın dağıtırsın fakirlere. İlla kesmek mi lazım!

Siz ayaktı mı kesiyorsunuz? Yoksa yere yatırıp, vücudunu kıbleye döndürerek mi kesiyorsunuz?
 
Affınıza sığınarak diyorum ki: Otomasyon ne?
Google'lasan hemen görürdün aslında :)

Dünyada her yıl tonlarca hayvan kesiliyor.
Özellikle büyük şirketler kesiyor ama nasıl?

Misal McDonalds bir sürü hayvan kesiyor.
Bunları makineler kesiyor yani otomasyon sistemler.
Peki burada hayvanlar neye mağruz kalıyor?
 
Ordaki ayakta olması ayık olması anlamında olabilir mi acaba?
1 - İmam İskender Ali Mihr: Bedeneleri (deve ve sığır cinsi hayvanları), sizin için Allah’ın şiarlarından (emirlerinden, farzlarından) kıldık. Onda (onların kurban edilmesinde) sizin için hayır vardır. Onların (kurbanlarının) üzerine saf dururken (ayaktayken tekbir getirin), (kurban kesilirken) Allah’ın İsmi’ni zikredin (besmele ile kesin). Yanları üzerine düşünce (kesilince), artık ondan yeyin ve isteyeni de istemeyeni de doyurun. İşte böylece onu, size musahhar kıldık (boyun eğdirdik). Umulur ki, böylece siz şükredersiniz.
2 - Diyanet İşleri: Kurbanlık büyük baş hayvanları da sizin için Allah’ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken (kurban edeceğinizde) üzerlerine Allah’ın adını anın. Yanları üzerlerine düşüp canları çıkınca onlardan siz de yiyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye onları böylece sizin hizmetinize verdik.
3 - Abdul Metin Saruhan: "Biz büyük baş hayvanlardan da sizin için Allah’ın (dininin) işaretlerinden (kurban) kıldık. Onlardan sizin için hayır vardır. Şu halde onlar, ayakları üzerine dururken üzerlerine Allah’ın ismini anınız (ve kurban ediniz). Yan üstü yere düştüklerinde ise, artık (canı çıktığında) onlardan hem kendiniz yeyin, hem de ihtiyacını gizleyen, gizlemeyen fakirlere yedirin. İşte bu hayvanları biz, şükredesiniz diye sizin istifadenize verdik."

Kaynak: HACC-36, HACC Suresi 36. ayet için Kuran Meallerini Kıyasla / Kuran-ı Kerim Meallerini Kıyasla - 40 adet Türkçe Kurân Meâli
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Geri
Yukarı