Türkiye'deki sağcılık ve solculuk

Makiff

Femtopat
Katılım
2 Haziran 2023
Mesajlar
28
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Türkiye'deki sağ sol çatışmaları hakkında bilgim yok araştırmaya çalışıyorum fakat kimse bu konuyu yapmamış.
Mesela 1980 darbesi hakkında bir video izliyorum solcuların amacı ne ya da sağcıların amacı ne gibi şeyleri anlatmıyorlar.
Bilen birisi bana Türkiye'deki sağcılar ne yapmak istemekte solcular ne yapmak istemekte bunları bana açıklayabilirse çok mutlu olurum.
 
Ne sağdan ne soldan, Atatürk'ün yolundan. Solcular bildiğimiz gibi, emekçi, eşitlikçi, sosyalist diyebiliriz. Sağcılar ise milliyetçi. Artık hiçbirinin etkisi bence yok. 1980'de ülke bölünecekti neredeyse. Sağcı Türkiye ve Solcu Türkiye gibi düşünebiliriz. Çatışmalar çıkıyordu, sonra darbe oldu. Amaçları birbirlerini bitirmekti öyle düşünebilirsiniz.
 
Türkiye'deki sağ sol çatışmaları hakkında bilgim yok. Araştırmaya çalışıyorum fakat kimse bu konuyu yapmamış.
Mesela 1980 darbesi hakkında bir video izliyorum. Solcuların amacı ne ya da sağcıların amacı ne gibi şeyleri anlatmıyorlar.
Bilen birisi bana Türkiye'deki sağcılar ne yapmak istemekte, solcular ne yapmak istemekte bunları bana açıklayabilirse çok mutlu olurum.

Kenan Evren'den sonra bunların önemi kalmadı. Reis iç savaşı durdurdu.
 
Sağcıların amacı genellikle şeyhülislamı getirme veya milliyetçilik düşüncesine dini de katmaktır.

Solcuların amacı ise genellikle rahat ve herkesin eşit yönetildiği bir monarşi veya demokrasidir, örnek verecek olursak komunizm, şu anda bunlardan yüksek gelen hiçbiri yok.

Yorumunuzu random olarak editlemenizden konuyu ciddiye almadığınız belli oluyor raporlafım.

Liderimiz olan Atatürk solcuydu ancak komunist mi bilinmiyor.
 
Ne sağdan ne soldan, Atatürk'ün yolundan. Solcular bildiğimiz gibi, emekçi, eşitlikçi, sosyalist diyebiliriz. Sağcılar ise milliyetçi. Artık hiçbirinin etkisi bence yok. 1980'de ülke bölünecekti neredeyse. Sağcı Türkiye ve Solcu Türkiye gibi düşünebiliriz. Çatışmalar çıkıyordu, sonra darbe oldu. Amaçları birbirlerini bitirmekti öyle düşünebilirsiniz.
Sağ olun.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sağcılar toplumsal düzeni dini yola sokmaya ve mümkünse bu yolda da çok ileri mesafeler katetmek istiyorlar. Muhafazakarlar diye düşünebilirsin.

Solcular ise dini reddetmeksizin toplumsal düzenin modern ve etiğe uygun olmasını isterler. Milliyetçi, kemalist sınıf buna girer denebilir.

Bazı ileri sağcılar şeriat dileğindeler. İleri solcular ise dini reddetmeksizin daha esnek din kurallarıyla milliyetçiliğine bağlanmak ister. Solculuk dinsizlik diye düşünülmemeli. Ben tamam dayatılan dine bağlı olmayan bir solcuyum ama herkes öyle olmak zorunda değil.
 
Kenan Evren'in "o anayasa bize bol geldi" dedigi 61 Anayasası sonrası Türkiye'nin tam özgürlük döneminde solcu fikirler basında rahatça yer buldu, bu düşünceler kendini ülkeye iyice tanıtmaya başladı. İşçi kesimleri sol ile tanıştı ve benimsedi. DİSK gibi sendikalar kuruldu, işçiler haklarını özgürce savundu. Sokaklara çıkıldı, yürüyüşler ve grevler cumhuriyet tarihinin en yüksek katılımlarıyla gerçekleştirildi. TİP gibi solcu partiler meclise 10'un üzerinde vekil soktu, işçiler kendini temsil hakkı buldu ve değerlendirdi.

Lakin dönemin ABD politikası anti-komünizm olduğu için ABD uydusu olan Türkiye özelinde de farklı bir şey yoktu. ABD durumdan rahatsız olacak ki kontrgerilla olarak bilinen örgüt, yine ABD tarafından fonlanarak sayısız masum sivil öldürüldü. Aynı örgüt İtalya'da da Gladyo olarak adlandırılır. NATO ülkelerine bakılırsa çoğunda bu tip ABD destekli örgütler görülebilir. Kontrgerilla tam olarak Menderes döneminde kuruldu, büyütüldü. Sonradan çok daha aktif olarak cinayetlerin altına imzasını attı. Abdullah Çatlı'yı kontrgerilla militanı olarak örnek verebiliriz.

Sol kesim ise tamamen barışçıl yürütülen protestoların ölümle sonuçlanmasını izlemek yerine silahlandı. Devletten beklenen tepki gelmemişti. Zira polis de ülkücülerin tarafındaydı. 80 darbesine kadar süreç devam etti.

80 darbesi amaç, iç savaş amaca giden yoldu. Ülkede 80 darbesi sonrası neoliberal politikalar güdülüp sol tasfiye edildi. Denizler, Mahirler katledildi. Elde kalan Türkiye'de ise ülkücü hareket güç kaybetmeden yoluna devam etti. MHP vekilleri "sağdan ve soldan ölüm oldu, doğrudur; ama bizim fikirlerimiz yaşamaya devam etti" diyerek durumu tescillenmiş oldu. Solun kökü ABD parmağıyla kurutuldu. Mesele budur.
 
Bilen birisi bana Türkiye'deki sağcılar ne yapmak istemekte solcular ne yapmak istemekte bunları bana açıklayabilirse çok mutlu olurum.
Birbirlerini yok etmek ve mutlak bir güç elde etmek istediler. Bana göre bazı mertebeli kişilerin halkı ayırması, kin ve düşmanlığa düşürmesiyle oldu. Sadece sağcı solcu ayrımları değil Alevi-Sunni ayrımları olmaya, Alevilerin/Sunnilerin mahalleleri kurşunlanmaya da başlandı. Her iki taraf da masum değildi. Solcular ne kadar masum görülse de veyahut sağcılar, masum insanları öldürerek, kanlı eylemler yaparak, bombalı protestolar düzenleyerek haklılık tarafı kalmadı.

Tabii bundan sonra 80 Darbesi oldu. Darbelere ve askeri yönetime her ne kadar karşı olsam da 80 Darbesi gerekliydi. Ha bir de 80 Darbesinden sonra ülke düzeldi mi? Hayır. Öyle ki 90'larda; Hizbullah, DEV-SOL, İslami Örgütler, JİTEM, PKK ve şehir içlerindeki bağımsız yapılanmalar/ çeteler ortaya çıktı.

Maalesef ki şu an bile sağcı solcu kavgası sürüyor. İslami örgütler ve tarikatlar devam ediyor. Alevi-Sunni kavgaları görmesek de var (Erzincan-Tercan). Bir şeyler hala düzelmiş değil.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı