Tunçmatik Lite II 850VA UPS İncelemesi

Merhaba.
Sistemim için birkaç gün önce Tunçmatik Lite II 850VA model UPS'i aldım.

Uzun uzun yazmadan önce UPS'e neden ihtiyacınız olduğunu yazayım, sonra da anlatıma geçerim. UPS Uninterrupted Power Supply ya da kesintisiz güç kaynağıdır. Kesinlikle jeneratör değildir, yine de oldukça karıştırılırlar. Jeneratör güç üretir, UPS güç saklar.

Bilgisayarlar da elektrik kesintisini pek sevmezler bildiğiniz üzere. Düzensiz elektriği de sevdiklerini söyleyemeyiz. Yani elektrik kesintisinde bilgisayarı düzgün kapatmak için olanak sağlaması zaten UPS'in alınması için yeterli bence. Ayrıca, önemli bir iş yapıyorsunuz, yazı yazıyorsunuz, projede çalışıyorsunuz diyelim. Elektrik kesildiğinde kaydetmediyseniz bütün işiniz gitti, ama UPS kullanan biri iseniz kaydedip kapatma hatta yüksek VA değerinde kaliteli bir model alırsanız işinizi bitirip kapatma şansına sahipsiniz.

Sıradan bir i3-i5-R3-R5 ve giriş- orta sınıf kartlı bir sisteme 850-1000VA yeterli gelecektir ama.

Şimdi UPS'imin incelemesine geçelim;

Öncelikle, UPS'in hafif olduğunu söyleyemesem de görünüş ve boyut olarak vaatlerini karşılıyorlar. Ağırlık olarak da UPS'e göre hafif kaçıyor olabilir ama ele hafif gelmiyor. :)

Oldukça basitleştirilmiş bir kullanıma sahip. Kutudan çıkar, cihaz bağlamadan 4-6 saat sarj et. Cihazları tak, UPS'i gözden uzak bir yere koy ve unut.

Duvardan gücü çekerken yeşil, gücü kendi bataryasından karşılarken turuncu ve bir sıkıntısı olduğunda kırmızı yanan bir ledi var ana düğmesinin etrafında. Aynı zamanda duvardan güç alamadığında kendi bataryasından karşılamaya başladığında seni bir bip sesi ile uyarıyor. Uyarılmak istemiyorsan ana düğmeye bir kere basman yeterli. Sonra tekrar basarak açıyorsun.
ef107545-3830-4f5d-b3da-044dcb8a5024.jpg


Ben şarj etme olayını sonradan kitapçığı okuyarak öğrendiğim için bana geldiğinde fişe takarım, bilgisayar çalışırken o da şarj olur sanıyordum. Fişten çektim, 12dk bilgisayarı besledi, sonra korktum ve kapattım. Ama şarjı bitmeye yaklaştığında da bip sesi ile uyarıyormuş, o yüzden sıkıntı yapmaya gerek yok.

Oldukça sade bir tasarım yapmışlar, önde bir düğme, led arkada ise 2 priz ve reset tuş var.
76834622-d9b4-4a17-8c5f-409992bc6ba6.jpg


Reset tuşunda hiç güç yok, sanki bozuk gibi. Bunu benimle aynı UPS'i kullandığını sandığım @ProBurak 'a sormak istedim. Çünkü reset tuşunda ne bir direnç ne de basma hissi var. Bastığımda da hiçbir şey olmuyor.

Bataryası bitmeye yaklaştığında cızırtı sesi duydum, endişe verici bir ses. Aynı şekilde şarj olurken de biraz daha yüksek bir cızırtı sesi geliyor. Yine endişe verici. Ama bütün gece şarj oldu ve bir şeyi yok.

Şarj etmek için önce bütün takılı cihazların çıkması gerekiyor. Sonra UPS'i kapatıyorsunuz ve tekrar açıyorsunuz. Şarj olurken yeşil led yanıp sönüyor şarj olduğu sürece. Tekrar kullanmak için de yine kapatıyorsunuz, cihazları takıp tekrar açıyorsunuz.

Bu UPS line interactive yani cihazlara gücü sürekli kendi bataryasından sağlamıyor. Sadece yüksek ve düşük voltaj durumunda müdahale ediyor. Ama elektrik kesintisi durumunda siz bir şey hissetmeden devreye giriyor. Ve bilgisayarı kapatmak için yeteri kadar zamanı fazlasıyla sağlıyor.

NOT: UPS'i ters koyup çekmişim arka tarafını, farkındayım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
850VA, 480W elektrik vermekte. Ben bilgisayar ve monitör takılı kullanıyorum. 451W+30W=481W gibi bir kullanım mevcut. Toplamda kaç kere elektrik kesildi hatırlamıyorum ama her defasında da UPS devreye girmedi ve sistem kapandı. Müşteri hizmetlerine sordum, fazla yükü kaldıramazsa verimli çalışmaz denildi ama dünkü kesintide bu sefer devreye girdi ve sistem kapanmadı, şaşırdım.

Öncelikle cihazların tüketimlerine bak ve ona göre hareket et. Maddi açıdan problem değilse 1000VA al. Hem çift akü hem de 4 çıkışlı.
Cihaz tüketimlerine nereden bakabilirim?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Tamam, teşekkür ederim. Siz ama 1000 VA'lık öneriyorsunuz değil mi?
Dediğim gibi, ücreti problem olmayacaksa; 1000VA tavsiye ederim. 600W güç veriyor. PC, monitör yanında modem de takılabilir. Çevrimiçi oyunda kesinti durumunda, karşı tarafa haber vermeye fırsatın olur. 850VA'ya nazaran daha uzun süre açık tutar cihazları.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Dediğim gibi, ücreti problem olmayacaksa; 1000VA tavsiye ederim. 600W güç veriyor. PC, monitör yanında modem de takılabilir. Çevrimiçi oyunda kesinti durumunda, karşı tarafa haber vermeye fırsatın olur. 850VA'ya nazaran daha uzun süre açık tutar cihazları.
Tamamdır dostum. Yardımın için çok teşekkür ederim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Mühtemel ömrü 1 yıl Tunçmatik akülerinin. Daha önce 2 tane kullanmıştım. Aküler tamamen bitince Yuasa aküler aldım. Orjinali 30 dk dayanırken bunlar 1 saate yakın dayanıyorlar. TV ve modem bağlı. Aklınızda bulunsun aküler bitince kaliteli aküler takın.
 
Mühtemel ömrü 1 yıl Tunçmatıik akülerinin. Daha önce 2 tane kullanmıştım. Aküler tamamen bitince Yuasa aküler aldım. Orjinali 30 dk dayanırken bunlar 1 saate yakın dayanıyorlar. TV ve modem bağlı. Aklınızda bulunsun aküler bitince kaliteli aküler takın.
Hangi marka akü önerirsiniz?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hiç farketmez, hiçbiri kaliteli akü koymuyor zaten. İyi akü UPS fiyatında zaten. Tunçmatik alabilirsin. Dedigim gibi, ilerde aküsünü değiştirirsin. Online UPS'ler daha iyi teknolojiye sahip ama içindeki aküler ömrü belirliyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı