Lian Li Lancool II Mesh incelemesi

Merhaba, bugün sizlere Türkiye'ye yeni gelmiş olan Lian Li Lancool II Mesh model kasayı inceleyeceğim.

Ürünün resmi sitesi.


Önceki konum şu idi.

Kasanın kağıt üstündeki özelliklerle başlayalım.

Adsız.png


Fan

Fanların bağlantısıyla başlayalım. Fanların üçü de birbirine bağlantılı şekilde geliyor kasanın arkasında. Anakarta 1 tanesinin 3 pin güç bağlantısını bağlamanız yeterli.
Fanların ARGB bağlantısıyla devam edeyim. Eğer anakartınızda ARGB portu varsa ARGB ile bağlayabilirsiniz. Eğer anakartınızda ARGB portu yoksa -benim gibi- 3 fanı tek SATA kablosuyla bağlayıp fanları ARGB kullanabiliyorsunuz.

Kasanın ön portlarında 2 adet tuş var. C ve M adında. C tuşu yani ''Color'' tuşuna basarsanız tek renk yanıyor fanlar. M tuşu yani ''Mod'' tuşuna basarsanız 7-8 tane farklı mod var. 7-8 mod içerisinden birini seçip C tuşuyla o modların rengini değiştirebiliyorsunuz.

Temperli Cam

Kasanın iki yan kapağında da menteşeli temperli cam mevcut. Bu temperli camları pencere gibi açıp kapatabilir veya yukarı kaldırıp çıkartabilirsiniz. Mıknatıslı bir yapıya sahip.

Not: PSU Shroud'u açmadan camları açamıyorsunuz.


PSU Shroud

Kasanın iki tarafında da mıknatıslı açılabilir PSU Shroud bulunuyor. Ön taraftaki kısım mesh, arka kısım düz metal. Mıknatısla açılıp kapanıyor. Arladaki mesh olmadığından dolayı daha fazla metal var ve SSD tepsisi var 2 tane, bu sebeple biraz ağır.


Anakart Braketi

Kasanın E-ATX'e kadar desteği var. Ancak E-ATX anakart takacaksanız bu braketi yukarıda bulunan 2 vidasını sökerek ters çevirmeniz gerekmekte. Yoksa anakartınız kasaya sığmaz. Ben ATX anakart kullandım ancak 24 pin güç bağlantısını çok kırmamak için ters çevirdim.

Kırmızı dikdörtgenle işaretlediğim parça, demek istediğim parçadır.

Adsızsadsdadsadsa.png



Kablolama Kapakları

Çok güzel düşünülmüş bir detay. Kabloların dışarıdan gözükmesini engelliyor. Gerçi bunun yapılması gerekirdi çünkü kabloların bulunduğu kapak da temperli cam tasarımlı. Dışarıdan kabloları görmek istemeyiz, değil mi?

Kablolama kapakları için olumsuz bulduğum bir nokta var. Kocaman kapağı sadece 1 vida ile sabitleme fikri çok kötü bir fikir. 1 tane ortada vida olacağına 1 tanesi sol diğer 1 tanesi sağda olmak üzere 2 vida konmasını isterdim. Ortada olduğu için sol ve sağda biraz potluk duruyor.


SSD

Toplam 6 adet SSD desteği var. 2 tanesi PSU Shroud bölmesine, 2 tanesi anakartın arkasındaki yere ve 2 tanesi öndeki PSU Shroud ızgaralarının üzerine olmak üzere.

HDD

Toplam 3 adet HDD desteği var. Üç HDD için de kızak mevcut. Bu kızaklar hayatımda gördüğüm en kolay HDD montajını yaşamama vesile oldu. 3 HDD kızağını da tutan 1 tane vida var, bu vidayı söküp raylı sistem bulunduran kızağı ileri geri oynatabiliyorsunuz.


Kutu içeriği

q.png


Üstteki siyah teşekkür kartı. Soldaki kasanın detaylı kitapçığı, sağdaki ise ön portlarla alakalı bir kağıt. Lancool II Mesh yazan kutu ise kasanın vidaları, kablo kelepçeleri bulunan bir kutu.


Kablolama

Bir yere kadar çok rahattım ancak sonradan resmen daraldım. SSD, PSU ve HDD montajı inanılmaz kolaydı. Ama switch bağlantıları ve USB 3.0 bağlantıları tam bir eziyetti. Kesinlikle bir tasarım hatası olmalı. USB 3.0 kablosunu 90 derece kırmadan o boşluğa sokmanızın imkanı yok. Ama ben onu yapmak istemedim. Hem kabloya zararlı, hem de tam USB 3.0 girişinin üzerinde 1 tane kondansatör var, kablonun çok bükülmesi durumunda kondansatörün yamulma riskini göze alamadım. Kesinlikle berbat bir tasarım var anakart bağlantılarında.

Kablo kelepçeleri bolca var, güzel bir detay. Cırt cırtlı da var, plastik kelepçe de var. Seçim size kalmış.


Toz Filtresi

Kasanın alt ve üst panelinde toz filtreleri bulunuyor. Ön panelde toz filtresi yok. Ön panel ''Ultra Fine Mesh'' tasarımıyla tasarlanmış. Bu tasarımı en çok Phanteks kullanıyor. P400A, P360A, P500A gibi kasalarda da böyle. Gamers Nexus incelemesinde 1 tane yuvarlağın çapı 1.15mm'di yanlış hatırlamıyorsam.


Fan Montajı

Üst panele 2 adet 120mm fan taktım. İkisini de ortalayacak şekilde taktım. Yalnız şöyle bir problem var, ön panele yakın olan fanda hiçbir sıkıntı yok ancak 8 pin güç bağlantısı tarafındaki fan gerçekten zorladı. Soldaki fan, 8 pin güç bağlantısıyla çakıştı. Güç bağlantısını birazcık sola itmek zorunda kaldım. Bunun dışında bir sorun yaşamadım.

PSU Shroud bölmesinin üstüne sadece 1 tane fan montajlayabildim. Kasa ikinciyi de destekliyor ama USB 3.0 kablosunu çok fazla bükmek istemedim. Bu bir eksidir, resmi olarak destek veriyorsun ancak yanlış bir kablolama tüneli yüzünden fan takamıyorsun. Sinir bozucu.

Arka kısım rahatça takılabiliyor.


Radyatör

Ön panele 360mm güle oynaya takarsınız, hatta belki pull push bile yapılabilir. Oldukça geniş bir alan var. O bölmede bir metal parça var 1 adet vida ile sabitlenmiş. Bu vidayı söküp radyatör desteğini arttırabiliyorsunuz. Yalnız HDD kızağına dikkat etmeniz gerekir. HDD kızağını ittirmeniz gerekebilir.

Üst panele sıvı soğutma takacaksanız ortalamanızın imkanı yok, bunu açıkça söyleyeyim. 120mm fanı bile zar zor taktım, radyatöre pek imkan vermiyorum. Ortalama gibi bir takıntınız yoksa üst panelde 2 tane fan montaj tipi var. Biri hafif önde, biri ortada. Hafif öne radyatör sığacaktır. Yalnız RAM'lerinize çarpabilir. Bu sizin elinizdeki parçalara göre değişiklik gösterir.




Toparlayalım, kasanın artılarını yazmak yerine eksilerini yazacağım. Zaten bol bol artısı var, saymakla uğraşmayalım.


Eksileri
  • Kablo kapaklarının tek vidayla sabitlenmesi.
  • Ön panel bağlantılarının olduğu alandaki boşluğun fazla yakında olması.
  • Üst panelde fanı ortalamak istediğinizde 8 pin güç bağlantısına çarpması.
  • Elimdeki anakart ATX olmasına rağmen E-ATX aparatını çevirmem gerekti. 24 pin çok bükülüyor yoksa.
  • Mıknatıslı kapakların mıknatısı aşırı kuvvetli, yavaş kapatmazsanız tak diye çarpıyor.

Okuyan okumayan herkese teşekkürler. Buradan sonrası kasa görselleri olacak. Soğutucunun kablolarını daha güzel kablolayacağım ekran kartı takınca.


SON.png


2.png


3.png


4.png


5.png



31.png


32.png


342324.png


45.png


dsadsadsasad.png
 
Teşekkür ederim cevaplar için. DC ya da PWM seçebiliyorum BIOS üzerinden. 3 pin olmasına rağmen PWM seçip profil oluşturmama da izin veriyor. Bu fanlar için DC mi seçmek gerekir, bir fark oluşturur mu son olarak?
Anakarttan anakarta değişiyor sanırım isimlendirme. MSI BIOS'unda Smart Fan Mode aktif ettiğimde direkt kontrol edebilmemi sağlıyor. Ben Auto bıraktım.

Screenshot_20210817-112612.png
 
Peki bu kasayı Cooler Master TD500 mesh ile kıyaslarsak, hangisi daha iyi soğutma performansı olarak sizce?
 
Peki bu kasayı Cooler Master TD500 mesh ile kıyaslarsak, hangisi daha iyi soğutma performansı olarak sizce?

Ben de Lian Li lancool almadan TD500 düşünmüştüm, mağazadan TD500 inceledikten sonra Lancool aldım hemen. Lancool'da alt açılan yan kapaklardan dahi hava girişi oluyor, şu ana kadar hikayeli oyunlarda tam yükte dahi işlemci 50 dereceyi, ekran kartı da 60 dereceyi geçmedi. Sanki süpürge gibi havayı çekiyor ve tahliyesi süper, ön kapak her zaman buz gibi. Ve sadece yazın kullandım kasayı kışın çok daha soğuk olacaktır. Bu yüzden Lancool derim şahsen.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben de Lian Li lancool almadan TD500 düşünmüştüm, mağazadan TD500 inceledikten sonra Lancool aldım hemen. Lancool'da alt açılan yan kapaklardan dahi hava girişi oluyor, şu ana kadar hikayeli oyunlarda tam yükte dahi işlemci 50 dereceyi, ekran kartı da 60 dereceyi geçmedi. Sanki süpürge gibi havayı çekiyor ve tahliyesi süper, ön kapak her zaman buz gibi. Ve sadece yazın kullandım kasayı kışın çok daha soğuk olacaktır. Bu yüzden Lancool derim şahsen.
Anladım peki işlemcinin ısısına etkisi oldu mu? Şu an benim kasam Cooler Master HAF912 Plus bayağı eski bir kasa 12 senelik olmuştur. Sıvı soğutma gayet iyi fakat yeni bir kasa alıp işlemcinin ısısını 5-7 derece düşürürsem fena olmaz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Lancool II mesh alip ayni gun kutusuna kaldiran biri olarak bu kasayi tavsiye etmiyorum. En buyuk nedeni de kontrolcu yok, fanlari sesli ve hepsi 3 pin. Daha da acisi fanlar paralel birbirine bile bagli degil tek tek anakarta takiyorsun hem kablo kirliligi hem de herkesin 3 tane fan girisi olmayabiliyor. 4000X aldim gecenlerde 4 tane SP120 RGB Elite fan ile geldi hepsi paralel bagli tek bir 4 pini anakarta takiyorsun tum fanlar calisiyor ve anakart uzerinden voltajina kadar kontrol edebiliyorsun. Lancool II mesh yerine 4000X oneririm, cok cok daha iyi bir kasa.

Not: ama 4000X cam panel hava akisi olmaz diyenler icin fazlasiyla hava akisi saglayan bosluk mevcut, ayrica bir cok kez test ettim hem cpu hem gpu cam panelden sadece 2 derece etkileniyor.
 
LANCOOL II mesh alip ayni gun kutusuna kaldiran biri olarak bu kasayi tavsiye etmiyorum. En buyuk nedeni de kontrolcu yok, fanlari sesli ve hepsi 3 pin. Daha da acisi fanlar paralel birbirine bile bagli degil tek tek anakarta takiyorsun hem kablo kirliligi hem de herkesin 3 tane fan girisi olmayabiliyor. 4000X aldim gecenlerde 4 tane SP120 RGB Elite fan ile geldi hepsi paralel bagli tek bir 4 pini anakarta takiyorsun tum fanlar calisiyor ve anakart uzerinden voltajina kadar kontrol edebiliyorsun. LANCOOL II mesh yerine 4000X oneririm, cok cok daha iyi bir kasa.

Not: Ama 4000X cam panel hava akisi olmaz diyenler için fazlasiyla hava akisi saglayan bosluk mevcut, ayrica birçok kez test ettim hem CPU hem GPU cam panelden sadece 2 derece etkileniyor.

Yok ağa kasa dediğin mesh olacak, overclock yaptığında parçalara, hava akışı çok iyi olması lazım. CM TD500 mesh alayım o zaman fanları ayarlanmıyorsa dediğin gibi rahatsız eder.
 
Lancool II mesh alip ayni gun kutusuna kaldiran biri olarak bu kasayi tavsiye etmiyorum. En buyuk nedeni de kontrolcu yok, fanlari sesli ve hepsi 3 pin. Daha da acisi fanlar paralel birbirine bile bagli degil tek tek anakarta takiyorsun hem kablo kirliligi hem de herkesin 3 tane fan girisi olmayabiliyor. 4000X aldim gecenlerde 4 tane SP120 RGB Elite fan ile geldi hepsi paralel bagli tek bir 4 pini anakarta takiyorsun tum fanlar calisiyor ve anakart uzerinden voltajina kadar kontrol edebiliyorsun. Lancool II mesh yerine 4000X oneririm, cok cok daha iyi bir kasa.

Not: ama 4000X cam panel hava akisi olmaz diyenler icin fazlasiyla hava akisi saglayan bosluk mevcut, ayrica bir cok kez test ettim hem cpu hem gpu cam panelden sadece 2 derece etkileniyor.
3 pin fanlar tam kapasitede dönünce ses olması gayet normal. 3 pin fanları kendinizin temin edeceği uygun fiyatlı bir çoklayıcı ile anakarta bağlarsanız rahatlıkla fan ayarı yapabilirsiniz. Onun dışında şahane bir kasa bence. İkili kanatlı ve menteşeli bir yapı, alt kısımların da vidasız mıknatıslı ve menteşeli yapıda olması çok kolay erişilebilirlik sağlıyor. Ayrıca her tarafı mesh olan, hava akışı müthiş bir kasa. Bence görsel olarak da oldukça yakışıklı. Ben çok memnunum Lancool 2 Mesh'i satın aldığım için.
 
@Braymm 3 pinli fanlar da anakarttan kontrol edilebiliyor. O kadar önemli bir şey değil bana kalırsa. 3 tane DRGB 50 CFM fan ile gelmesi de hoş bir detay. Ben maksimum devirde kullanıyorum ses çıkardığını söyleyemem. Tabii sessizlik kişiseldir. Bana kalırsa bu kasanın eksileri bambaşka. Yeni bir konu açıp bunlara değineceğim. 1000 liraya kadar alınır ancak 1000 lira ve üstü için P500A gibi bir tercih varken tavsiye etmem.
 
Merhaba, 8 Nisan'da inceleme paylaşmıştım kasayı aldığımda.

Şimdi o zamandan bu zamana kadar kasa hakkında olumlu, olumsuz yorumlarımı sizlerle paylaşacağım.


Kırmızı renkli başlıklar beğenmediğim özellikler.
Yeşil renkli başlıklar beğendiğim özellikler.
Mavi renkli başlıklar yarı yarıya beğendiğim özellikler.


Radyatör Aparatı
Bu aparatı beğenmedim. Öne PF360 takmaya çalıştım bu radyatörün 4 farklı montaj şekli var. 4 şekliyle de denedim dördünde de ''tubes down'' şeklinde 360mm radyatör takmak istediğiniz zaman pompa işlemciye yetişmiyordu. ''Tubes up'' şeklinde montaj yapınca rahatlıkla yetişiyor o yönden sıkıntı yok.

Tubes Down;

1632559414266.jpeg


Tubes Up;

1632559475697.png


Kablo Gizleyen Metal Plakalar ve Arka Temperli Cam
İlk aldığınızda çok güzel ya kablolarımı saklıyor hem de temperli menteşeli cam oo falan diyorsunuz ama kasayı kullandıktan sonra aklınıza şu soru geliyor. Kablo gizleme metallerini görmek için mi temperli cam tasarımı yapıldı? Evet, çok saçma değil mi :D Yan panelin temperli cam olması bana saçma geldi. Kasayı gereksiz ağırlaştırıyor neticede kocaman 4mm kalınlığında bir temperli cam. Metal koysalar ince saclı, daha hafif olurdu. Ne de olsa kasanın arkasıyla işimiz yok. Metal plakalar güzel kablolama yapmazsanız pot duruyor ve yan paneli kapatamıyorsunuz. Güzel kablolama yapsanız bile 1 tane vidayla tutturuluyor o metal parçalar. 1 tane vidayla tutturduğunuz için de sallanıyor. Dengelenmesi açısından 2 vidayla tutturulması gerekirdi. Kontrolcü için bir metal parça var onun üstüne kontrolcü koymanızı düşünmüş Lian Li, güzel düşünmüş. Ancak sıkıntı şurada, kabarık bir kontrolcüye sahipseniz sığmıyor. Kemik gibi kontrolcü koymanız gerekiyor.

Örneğin şöyle kontrolcüler sığıyor;

1632559350300.png


Şunlar sığmıyor;

1632559376778.png



Fanlar
3 adet fan ile geliyor. Maalesef fan çoklayıcı yok yani anakartınızda 3 adet SYS FAN portu olmalı veya fan kontrolcü tarzında bir şeye sahip olmanız gerekli. Bu bayağı saçma bir şey. 20 liralık çoklayıcıyı neden kutu içerisine koymazlar şaşırıyorum açıkçası. Dahili gelen fanlar 49.25 CFM gücünde güzel fanlar. Maksimum devirde çok az ses yapıyor ama kulaklık takılıyken duymazsınız. Fanların uçları normal 3 pin 5V ARGB başlığından değil, DRGB başlığı var. Yani fanları tek tek ARGB kontrolcü alayım ona takayım yapamıyorsunuz. Aynı şekilde daisy chain kontrolcüyü de ARGB kontrolcüye takınca algılamıyor. Anakarta takmanız gerekiyor yoksa görmüyor. SATA ile bağlarsanız kasanın üstündeki C ve M tuşlarıyla renk ayarı yapılabiliyor ama öyle olunca da 7-8 tane mod ile sınırlı kalıyorsunuz.

Lancool II Mesh'ten çıkan fanların LED'lerinin başlığı bu şekilde;

1632559786317.png



HDD Kızağı
3 adet HDD kızağı bulunuyor. HDD montajı aşırı basit hatta hayatımda gördüğüm en kolay HDD montajlanabilen kasalardan birisiydi. Tamam çok güzel ama HDD kızağı kullanmayacaksanız sökmesi aşırı dert. Kasanın ön panelini söküyorsunuz sonra öndeki o 3 fanı tutan plakayı söküyorsunuz sonra HDD kızağını tutan 2 vidayı söküyorsunuz sonra HDD kızağını PSU tarafından düz çeviriyorsunuz sonra ön panelden HDD kızağını çekip çıkartıyorsunuz. Bu işlemi yaparken PSU'yu sökmem gerekti inanılmaz saçma bir montaj mekanizması.

SSD Montajı
Elinizdeki SATA veri kablosu veya SATA güç kablosu 90 derece ise yandınız. Kasadaki bütün SSD slotları düz SATA veri kablosu veya SATA güç kablosuna göre tasarlanmış. 90 derecelik bir kablo taktığınızda SSD havada kalıyor vidalayamıyorsunuz vidalasanız da 1 tane ile vidalayabiliyorsunuz bu da sallanıyor.

Üst Panel Sıvı Soğutma Desteği
Resmi olarak üst panele 240mm'ye kadar desteği var ancak bazı 280mm'lik sıvı soğutmalar da sığabiliyor. RAM boyutunuz, anakartınızın VRM heatsink tasarımının boyutu, aldığınız sıvı soğutmanın boyutu gibi etkenler var. Benim bu kısımda şansım yaver gitti. Üste 240mm resmi desteği olan kasaya 360mm sıvı soğutma taktım 😁

Resim bırakayım oradan anlarsınız.

1631084597164-png.1160816


Vida delikleri tutmadığı için üste 2 adet fan taktım radyatörü de o fanlara tutturdum böylece 8 tane vidayla radyatörüm sabit ve sağlam bir şekilde duruyor. Üste neden 2 tane fan taktığım kısmına gelirsek şöyle açıklayayım. Önde biliyorsunuz USB bağlantıları kulaklık bağlantıları falan var. Onların olduğu yerde metal bir parça var. Bu metal parça 240'lık sıvı soğutmaları düşünülerek tasarlandığı için 360'lık radyatör takmak istediğinizde engelliyor. Bu sebeple üste 2 adet fan taktım böyle yaptığımda metal çubuğa çarpmamış oldu ve 360'lık radyatörüm resimde gördüğünüz gibi montajlanabildi.

Dahili Gelen Kontrolcü
Anakartınızda ARGB portu yoksa SATA ile bağlayıp kullanmanız güzel bir detay. Bazı kontrolcüler Reset Switch tuşunu işgal ediyor o tuşu kullanamıyorsunuz bu kasada C ve M isminde 2 adet tuş var limitli de olsa fanlarınıza ayar yapabiliyorsunuz. ''C'' harfi sabit renk ayarı yapmanıza yarıyor, ''M'' harfi mod ayarı yapmanıza yarıyor. Renk geçişi, rainbow efekti, yanıp sönme efekti gibi güzel efektler var. Çok detaylı değil ama ARGB portu olmayanlar için yine de güzel bir özellik ayrıca reset tuşunu işgal etmiyor.

Kablolama
Kablolama yönünden oldukça başarılı fazla bir şey söylemeye gerek yok.

Mesh PSU Shroud Panel
Düşünce güzel, performans güzel, görüntü berbat :D Alttaki fan oraya ışık yansıttığı için kablolar gözüküyor. Güzel kablolama yapmazsanız karmakarışık kablolar size bakıyor. Renkli kabloları olan bir güç kaynağı kullanıyorsanız daha kötü bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz.

Malzeme Kalitesi
Çok ağır. Gerçekten ağır. Sadece alttaki toz filtresi plastik onun dışında tamamen metal bir kasa. Hiçbir yerinde plastik parça yok. Kaliteli bir ürün aldığınızı iliklerine kadar hissediyorsunuz.

Ön Portlar
C ve M isminde 2 adet tuş olması çok güzel olsa da 2 adet USB 3.0 ve 1 adet 3.5mm jak girişiyle sınırlı olması kötü. 1 tane de Type-C girişi var ama onu ayrı satın almanız gerekiyor delik var ama port yok şaka gibi :D Bir de ucuz da değil 150 TL falandı. Tamam çoğu anakartta Type-C yok bile ama neden port deliği açıp da port koymamışlar bayağı saçma.

1632561266214.png




Ben yaşadığım tecrübeleri aktardım, bu kasayı kullanıp farklı sorunlar yaşayanlar veya benim yazdıklarımı daha kolay yapanlar vs. vardır illa ki. Ben böyle bir konu açarak kullanıcı deneyimi paylaşmak istedim. Kasanın şu anki fiyatı ortalama 1200 TL. 1200 TL'ye bu kasayı almak yerine Phanteks P500A Eclipse Mesh almanız daha mantıklı bir tercih. Bu kasa için tavsiye ettiğim maksimum fiyat 1000 TL'dir. Daha üstü verilmez.

Okuyan okumayan herkese teşekkürler, şimdilik bu kadar.
 
Merhaba ben de bu kasayı almayı düşünüyorum. Arctic Liquid Freezer II bu kasaya sığar mı? Bir de şu anki fiyatı 2700 TL bandında bu fiyat eder mi? Anakartım MSI B550 Tomahawk - RAM'lerim Corsair Vengeance RGB RT - Ekran kartım XFX 6750XT. Bu sisteme önereceğiniz hava sirkülasyonu iyi olan kasaların önerisini de açığım.

Not: MSİ MPG GUNGNIR 111R önerir misiniz ? pek bi incelemesini bulamadım inventusda 2100 TL.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı