Yazıları okumuş olup birkaç fikrimi söylemek isterim.
Öncelikle sorun yaşayan arkadaş, hat kalitesi kaynaklı bir kopma yaşamıyor.
Bina içi ankastre ile evin içindeki jak prizine gelen kabloda büyük ihtimal bir yerden etkilenip bağlantıyı koparıyor.
Bu sorunu önceden bende yaşamıştım, saha ekibi gelip yeni kablo çekip gitti 1 yıldır internet kopmadı.
Diğer konu hat değerleri olarak, insanlar tam yorumlayamıyor sanırım SNR margin değerleri evrensel değildir. Yani kullanılan cihazın modeli, converterin hangi hat türü için kurulduğu ve bağlantı şekline göre değişir.
Örnek olarak fiberde SNR margin pek bir şey ifade etmez. Ben kirada otururken 2 FTTB 2 FTTC 1 ADSL2+ hat türlerini kullanan evlerde yaşadım.
Fiberde (FTTB) 100 Mbps interneti ben, SNR margin -10 olarak kullandım ve modemleri değiştirdiğim halde bu değer değişmedi.
Hiper'de (FTTC) olarak 35 Mbps kullandım, SNR margin 40 değer veriyordu ve kopmalar yaşıyordum. Bu bulunduğum saha dolabına bağlı olan, portlar için atanan kartın verimi sonuna kadar kullanıp yeterli gelmemesinden kopuyordu.
Son örnek ise 4 sene ADSL kullanırken 3 SNR margin ile bağlantı kurdum, tek sıkıntısı hatta yüklendiğimde veriyi yeterince zamanında taşıyamaması ve hata vermesi olmuştur. Standart olarak çok hata biriktiği için, haftada 1 bağlantı kopardı oda IP değiştirip yeni Hub noktalarına az hatalı bağlansın diye olmuştur.
Özet olarak eğer ki evin içinden, ankastre kutusuna kadar yalıtımlı ve korumalı bir kablo ile eksiz bağlantı yaparsanız 10 SNR margin altında kullanabilirsiniz.
Çok kopmaz ama hattın kapasitesi yani size verilen paketin tamamını kullanınca hatalar almaya başlarsınız ve en son gecikme yaşarsınız.