Twitch vergi ödeme sistemi nasıl oluyor?

Wexendax

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhabalar, Twitch'te yayın açmaya başladım ve biraz ilerledim geçen yayınıma gelen bir arkadaş bana 1000 Bit atıcaktı, sen iştirak sistemini aktifleştirmemişsin dedi, ben de iştirak sistemini aktifleştirecektim ama vergi ile alakalı şeyler diyordu ve bende yanlış bir şey yaparsam başımı belaya sokarım diye korktum ve biraz araştırdım, abonelerden kazandığımız ya da genel olarak yayın yaparak kazandığımız paranın %30'unu Twitch kendisi ödüyormuş ama devlete ben kendi vergimi nasıl ödemem lazım? Şirket kurmak zorunda mıyım?

Twitch'ten kazandığın paralar vergilendirilmiş bir şekilde ulaşıyor sana. Yayının ilerledikçe Twitch dışında yaptığın sponsorluk/reklam anlaşmalarının vergilendirilmesi gerekiyor. Fakat bu ciddi anlamda büyüdükten sonra gerekli.

Şirket açman gerekiyorsa bunu önce bir vergi danışmanına sorup doğrusunu öğrenebilirsin hocam.
Tamam hocam fikrin için çok teşekkürler, dediğin gibi vergi danışmanı bulabilirsem ona da sorucam
Twitch'ten kazandığın paralar vergilendirilmiş bir şekilde ulaşıyor sana. Yayının ilerledikçe Twitch dışında yaptığın sponsorluk/reklam anlaşmalarının vergilendirilmesi gerekiyor. Fakat bu ciddi anlamda büyüdükten sonra gerekli.

Yani kendi devletime olan parayı da mı Twitch hallediyor yoksa ben manuel olarak bir şey yapmam mı lazım?

Tamam hocam fikrin için çok teşekkürler, dediğin gibi vergi danışmanı bulabilirsem ona da sorucam

Yani kendi devletime olan parayı da mı Twitch hallediyor yoksa ben manuel olarak bir şey yapmam mı lazım?
Gerekli stopaj ödenerek ulaşıyor para sana. Twitch kazançlarından onun kesintisini yapıp sana ödeme yapıyor. Yani abonelik, Twitch içi reklam vs. için ekstra bir vergi ödemek gerekmiyor. Fakat yayın büyüdükçe dışarıdan reklam ve sponsorluk teklifleri geliyor. Bunların faturalandırılıp ödenmesi gerekiyor. Şahıs şirketi kurma, ajanslara bağlanma gibi işler bu noktada işe yarıyor.

Gerekli stopaj ödenerek ulaşıyor para sana. Twitch kazançlarından onun kesintisini yapıp sana ödeme yapıyor. Yani abonelik, Twitch içi reklam vs. için ekstra bir vergi ödemek gerekmiyor. Fakat yayın büyüdükçe dışarıdan reklam ve sponsorluk teklifleri geliyor. Bunların faturalandırılıp ödenmesi gerekiyor. Şahıs şirketi kurma, ajanslara bağlanma gibi işler bu noktada işe yarıyor.

Yani hocam çok büyüdükçe bana gelen sponsorluk reklam vb. olduğunda eğer onları kabul edersem şirket açıp vergi ödemem lazım oluyor değil mi?
Vergi işleri bizim ülkemizde şakaya gelmez hocam, aman dikkat diyeyim. Her şeyini tüm detayını öğrenmeden iş yapmamak lazım.

Aynen hocam araştırmak lazım, birkaç yayıncı tanıdığım var Twitch'te çok büyümüş ama biraz uzaktan tanıdığım için onlara ulaşıpta soramadım.

Twitch Amerika için vergi ödüyor. Para sizin banka hesabınıza gelince gelir vergisi ödemeniz gerek.
Yayıncılık kavramı; ülkemiz vergi kanununda karşılığı olmadığı için şirket açıp (!) fatura kesmeniz lazım.
Vergi uzmanı ile görüşüp detaylı bir şekilde bilgi almanızı öneririm. Önerim hesabı daha para kazanmaya açmamanız yönünde. Para kazanmayı aktif etmezseniz hobi için yapıyorum, size ne deme hakkınız bulunuyor.
Büyük yayıncıların bu konu ile alakalı videoları mevcut. Onlar da ne yapacaklarını bilmiyor. Bekleyip gelişmeleri takip etmekte fayda var.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı