TYT sınavında sorular çalındı mı?

Bu bir sanal kitapçık. Önceden soruların hepsi çıkarılmış. Yani kimsenin sınava telefon soktuğu filan yok. Kopya çekilmiş midir onu bilemem.
Sanal kitapçık değil. TYT 3 Adım hazırlık kitaplarından birisi. Bu kitaplar her okulda dağıtılıyor galiba çünkü kardeşimde de LGS hazırlık kitapları görmüştüm bunları MEB'in kitaplarındandı. Eba'da var çünkü bu kitaplar herkese dağıtılan ders kitapları gibi derslere özel hazırlık testleri.

Milli eğitimin dağıttığı hazırlık kitaplarından sorular alınmış (şu 3 adım kitaplarını diyorum) birebir hemde. Kitaplar herkese dağıtıldı mı bilmiyorum (muhtemelen herkese dağıtıldı) ama akademik destek sınıfı olarak o kitaplar bizde var. TYT Felsefe kitabından Türkçe sorusu almışlar biraz garip geldi.
Hocam bire bir değil. Hatta gariptir ki paragrafını tamamen aynı aldıkları sorunun cevabını revize etmişler. Belki önceden çözen dezavantajlı konuma düşmüş. Paragraf sorularının göreceli ve kesin olmadığı da belli oldu. Öğrencilerin çalıştığı yerden soru sorulması bilinen bir şey. Zaten on binlerce soru soran yayınlar elbette soru tutturur. Çıkmış sorular belli, müfredat belli. Soru sızdırıdığı iddia eden öğretmen soruları sinavdan sonra çözmüş, nasıl çözdüğü sorulunca "ezberledim, soruyu bilgisayarda yazdım, üstelik benim sorumdaki grafik tamamen aynı değil" demiş. Bu olaylar hep sınavdan sonra oluyor önce değil. Bir de komple sınavı ele geçirdiğini iddia eden ve ciddi paralara dolandırıcılık yapan deep webciler var. Onlar tamamen dolandırıcı.

Bunlara çok kulak asmamak gerek. Sınavı kötü geçen sallıyor. Ülkenin geçmişte bu konuda sicili çok kabarık biliyorum ama devirleri bitti. Belki yine bir tane gözetmen girer kaçırır vs. ama sıralamayı ciddi bir şekilde etkileyecek kadar kitlesel olmaz diye düşünüyorum.

Son düzenleme:
Calindiysa calindi, calinmadiysa calinmadi. Yapacak bir sey yok. Hangimiz cikip "Siz cevaplari caldiriyorsunuz, yikilin." diyecez? Hicbirimiz. O yuzden devam. Yillardir hep ayni mubabbetler ayni olaylar. Halk sesini cikarmiyorsa surekli soru caldiran bir iktidar ve sistem hala varsa, halk memnundur. Demek ki sorularinin caldirilmasindan rahatsiz degil.

Ben sorular caldiriliyor diye bir eylem yapildigini veya protesto edildigini gormedim. O yuzden; boş verelim ve sinava odaklanalim sadece. Boyle saçma salak şeylerin moralimizi bozmasina izin vermeyelim yeter. Sinav zaten yeterince heyecanli ve stresli.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çalındığı/çalınmadığı konusunda çok çelişki olduğunu düşünüyorum. TikTok'ta bir videoya rastladım olayı öğrendim. Videoda bir Telegram grubunun ekran görüntüsü verilmiş orada da soruların çalındığıyla alakalı tartışmalar vardı onlar paylaşılmış. Bende grubu buldum, gruptaki tartışmalar arasında atılan ekran görüntülerine baktığım kadarıyla YouTube'da canlı yayın açıp soruları çözüp geri kapatan mı dersiniz, kitapçık fotoğrafı paylaşan mı dersiniz (bulanık paylaşılmış bir fotoğraf illaki görmüşsünüzdür.) Fazlaca fotoğraf var. Biraz daha araştırdığımda onion uzantılı sitelerde satıldığı vs. yazıyordu. Reddit'te, bazı Türk forumlarında bu onion uzantılı sitelerde hakkında konular açılmış. Dolandırıcı olduklarına dair. Bu siteler sadece TYT AYT sorularını satmayı değil, %10 komisyonla 300.000 TL destek hibesi, çürük raporu, normal fiyatından daha aşağı fiyatlarda cihaz satışı tarzı şeyler yaptıklarını da iddia ediyor. Bu siteye kaydolup deneyenler hizmetin verilmediğini ve dolandırılıp çıktığını söylemekte. Sorular çalındıysa bu sitelerden satıldığını varsayalım ki vadedilen hizmet teslim edilmemiş ve dolandırılmışlar. Çalınmadıysa bu ekran görüntüleri nedir peki?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı