Ubuntu'ya kimler geçmeli ?

xxtuncay

Hectopat
Katılım
2 Eylül 2014
Mesajlar
10
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar benım derdım Ubuntu'ya kımler gecebılır ? Misal ben Windows'a alısmıs bırı olarak kod yazmak vs bilmiyorum ve Ubuntu'yu acayıp merak edıyorum acaba hıc Lınux kullanmamıs bırı ne kadar basacıkabılır bununla ? Driver yuklemek cokmu zor upgrade etmekle basedılebılır mı sonucta oyun oynanıcak fılm ızlenıcek aynı seyler yapılıcak. Asagı yukarı ancak en basıtınden oyun acmak ıcın bıle kod mu yazmak gerek bı aydınlatabılır mısınzı benı?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hayır. Oyun açmak için kod gerekmiyor. Normal kısayola çift tıklayarak girebiliyorsunuz. Ubuntu'nun her şeyi kod değil. Dual Boot yaparak hem Windows hem Ubuntu kullanabilirsiniz.
 
Windows kullanan biri Linux tabanlı işletim sistemlerinde çok zorlanacaktır. Oyun,program vb. tam ideal değil ama Dual Boot yaparak hem Windows hende Linux kullanabilirsin aynı zamanda Ubuntuyu denemiş olursun.
 
Extrem bısey yapmıyacagım ıcın sadece donanımların gucenl drıverlarını yukleyebıleyım. Fılm ızlemek ve oyun oynamak dısında bısı yapmıycagım ıcın cok zorlanırmıyım acaba?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Sürücüler markanın Linux desteğine göre değişir. Ayrıca Steam üzerinden Ubuntu'da oyun oynayabilirsiniz.
 
Sürücüler Ubuntu'da kurulu gelir, senin sürücü kurmana genelde gerek kalmaz. Zaten linux herşeyi otomatik tanıyor. Sadece ekran kartı için sürücü gerekebilir. Bunun dışında Ubuntu kullanmak için hacker olmaya gerek yok, 7 yaşındaki çocuğun ubuntu, linux mint vs. kullandığını biliyorum ben...

Kod yazma işine gerek yok, sadece programların içinden software update'yi bul, üstüne tıkla, senin için şu kadar güncellemen var diye buluyor zaten. Program kurmaya gelince, ubuntu software center'a bakmak isteyebilirsin. Elbette biraz öğrenmek isteyeceksin bu terminali falan çünkü heveslendiriyor linux bunlara ama bunlar zorunda olduğun için değil, istediğin için öğreniyorsun. Hatta terminalden ilk yazdığın koddan sonra kendini hacker gibi hissedeceksin :D Ama dediğim gibi, bunların hiçbiri gerekli değil. Sadece merak ediyorsun, özeniyorsun, öğrenirken "Aaa lan! bu kadar basitmiydi ? Bu kadar zamandır niye hiç denemedim?" diyeceksin. İyi şanslar ;)
 
Günlük kullanııcıysan eğer Ubuntu ve hatta Linux dağıtımlarından bir çoğunu tek bir satır kod yazmadan kullanabilirsiniz. Hatta bence asıl kullanımı zor ve uğraştırıcı olan Windows'tur. İşine yarayacak birçok program ve driverlar zaten Ubuntu'yu kurarken yükleniyor, sana da kullanması kalıyor.
 
1-2 ay bocalama süresi oluyor. Tabi bu sürre senin öğrenme isteğinle de alakalı bir durum. Oyunlar her zaman Linux ortamının kanayan yarası olmuştur fakat Steam ile bir çok oyunu rahatlıkla oynayabilirsin. Bazı kullanıccılar çok sever daha sonra vazgeçilmezi olur benim gibi bilgisayarında Linux dağıtımlarının haricinde bir sistem kullanmak istemez.

En büyük emek okumak, araştırmak yeni şeyler öğrenmek için kendine zaman ayırmaktır. 2 sistem kurup kullanmak ile öğrenmen daha da zorlaşır çünkü Linux ortamında yapmakta zorlandığın birşey için hemen diğer tarafa geçersin. Öğrenme süreci geçikir Windows kullanmaya ilk başladığın zamanları düşün. :)
 
Linux'ta oyun oynanabilir;

Steam OS; Valve'nin windows'a rakip olarak çıkardığı, sadece oyun amaçlı olan ücretsiz bir işletim sistemi. Ayrıca Steam linux'ta hem windows versiyonu (PlayOnLinux altında), hem de linux versiyonu üzerinden kullanılabilir.

SteamOS


PlayOnLinux; Wine Sürümleri yöneticisi
Home - PlayOnLinux - Run your Windows applications on Linux easily!

Wine; Windows programlarını linux üzerinde açmaya yarayan faydalı bir program;
(Çoğu oyun dahil, ancak hack shiled'lı online oyunlar açılmaz. Eğer oyununuzun yada programınızın wine'da çalışıp çalışmadığını artaştırırsanız daha net bilgi alırsınız.)
WineHQ - Run Windows applications on Linux, BSD, Solaris and Mac OS X

Linux gaming news | GamingOnLinux

Top 15 Best Linux Games For 2015 (Free and Paid)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Açıkçası Linux Mint, Elementary OS yada Linux Lite kullanılmasını öneririm, oyun için harikadırlar...

Not: Daha önce ubuntu tabanlı bir dağıtımdan oyun videoları çekerek youtube kanalı açmıştım ama tutmadı, nedeni biraz benim beceriksizliğim yada azimsizliğimdi, ama açıkçası kimse linux kullandığımı bile anlamadı. Ubuntu kulladığımı söyleyince millet dumura uğramıştı :D

Sürücüler markanın Linux desteğine göre değişir. Ayrıca Steam üzerinden Ubuntu'da oyun oynayabilirsiniz.
Bildiğim kadarıyla en çok sürücü tanıyan opensuse. Ama o iş için ideal bir linux ve günlük kullanıcıya opensuse önermek olmaz. Manjaro'da fena değil ama çok sorunu var. Eğer linux'un her köşesini, herşeyini en ince detayına kadar öğrenmek istemiyorsan Arch tabanından uzak durman lazım. Açıkçası şu zamana kadar ubuntu tabanlı popüler dağıtımlar beni hiç yarı yolda bırakmadı. Hatta opensuse, macbook pro'mun wifi'sini çalıştıramazken pinguy os ve elementary os hiçbir driver yüklemeden çalıştırdı.

Kaldı ki daha önce linux'ta hiç driver yüklemedim ben, ekran kartı driver'ı da dahil ve oyun oynarken bile eksisini görmedim...
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı