Uçak Bakımcı Olmak ve İş Sorumluluğu

Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.483
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
Uçak bakımcı olmak öncelikle iş ahlakı ve sorumluluğu olarak tepe mesleklerden biridir. İş anında büyük özveri, odak ve ilgi ister. Hem bakım yaptığın uçağın durumu, hem kendi güvenliğin, hem de baktığın uçağın taşıyacağı canlar için.

Herkes uçak bakımcı olabilir ama herkes bu mesleğin gereklilikleriyle çalışamaz. Bu işin içinde olduğum süre dahilinde bunu şahsen çok iyi öğrendim. Size acı bir hikaye anlatmak istiyorum.

Bundan 4-5 yıl önce uçak flaplarında bir sorun vardı ve 1 teknisyen kontrol için flaplara çıktı. Daha sonra bu arkadaş flaplarda çalışırken kokpite gelen diğer çalışanlar uçuş kumandalarının stabilitesini test ederken flaplarla ilgili tuşlara basıyorlar ve çalışan flap mekanizması orada çalışan arkadaşı öldürüyor. Çok anlık ve saniyelik bir olay. Olan oluyor yani.

İşte burada iş kültürü noktası başlıyor. Flaplardaki arkadaş işe başlamadan önce ilgili yere ya boşta olan birini koyup bilgilendirmeli ya da öyle biri yoksa o anda oraya belirgin bir not bırakmalı. Flap sistemlerini devreye sokmayın, gücü kesmeyin veya gücü açmayın vs.

Bu 10 saniyelik ihmalkarlık dolayısıyla hayatını kaybediyor arkadaşımız mesela. Kokpittekilerin bir suçu yok çünkü kimse onun o sırada o işi yaptığını bilemez. Uçağın arkasında 1 grup kişi çalışırken aynı zamanda kabinde, kokpitte, yakıt tanklarında da aynı anda iş yapan birçok kişi oluyor.

Bu işi yapacak arkadaşlara naçizane tavsiyem hiçbir zaman şahsi güvenliğinizi tehlikeye atmamanız yönünde olacaktır. Yapacağın iş kaçmaz. Sen önlemini al, sonra ne gerekiyorsa yap işine dair.

Bizim bazı deneyimli teknisyenler farklı ülkelere göreve gidince yabancı teknisyenlerle dalga bile geçiyor. ''Yav 5 dakika yakıt tankına gidecek adam özel kıyafet giyiyor 30 dakika. Biz tarzan gibiydik oralarda vs.'' hikayelerini az duymuyoruz.

Önce kendi güvenliğin, sonra maaş ve sigorta karşılığında çalıştığın iş. Senden başka kimse şahsi güvenliğini düşünmez çünkü.
 
Tanıdığım bir abim eskiden lise mezunu olmasına rağmen sırf açık var diye uçak bakım veya o tür bir işe girmişti ve şuan Emirates veya bir Arap firmasında çalışıyor. Ah o şans bende olacaktı.. Yaptığının aynısı yapardım 😀
 
Gerçekten büyük dikkat gerektiriyor yaptığın en ufak hata bile kötü sonuçlara varabilir.
Aslında flaperonda çalışan adamın o konuyu ilgilendiren cbleri de çekmesi gerekmiyormuydu veya kokpittekilerin kornaya basması.
 
Son düzenleme:
Bakım olayı ve bakımcılık büyük sorumluluk gerektiren olaylardır. Herkese teslim edilmemesi gereken bir meslek grubu olduğunu düşünüyorum. Çok insan var "Amaaan nooolcak abi yaa" kafasında gezen. Havacılıkta kuralların kanla yazıldığını bilmezler çünkü. Bir insan havacı olacaksa önce iş ve sorumluluk bilinci olması şart.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı