Uçak mühendisliği vs bilgisayar mühendisliği vs pilotaj

funben

Zeptopat
Siz hangisini okumayı tercih ederdiniz? İş olanakları ve maaş durumları nedir? Tanıdıklarınız varsa bilgi verirseniz çok mutlu olurum. Kendimden bahsedeyim. Küçüklüğümde hatırlıyorum; hep pilot olacağım, uçak mühendisi olacağım diyordum. Ancak o zamanlar bilgisayarım hiç yoktu. Bilgisayarım elime 9. sınıfta elime geçti. Şu anda da 10. sınıfa geçeceğim. İşte elime yeni geçmesinden kaynaklı bilgisayarlara merak saldım, yazılım dilleri çok hoşuma gitti, öğrenmeye de başladım kendi çapımda. Bundan kaynaklı da bilgisayar mühendisliği hoşuma gitmeye başladı. Ancak şöyle bir durum beni endişelendiriyor. Şimdi herkes benim gibi değil. Bazı çocuklar küçüklüğünde itibaren bu dilleri öğreniyorlar ve ben ne kadar çalışırsam çalışayım onlardan geri kalacağım. Bu da benim büyüdüğüm zaman iş bulmama zarar verir diye düşünüyorum. Sizler ne düşünüyorsunuz?

Siz hangisini okumayı tercih ederdiniz? İş olanakları ve maaş durumları nedir? Tanıdıklarınız varsa bilgi verirseniz çok mutlu olurum. Kendimden bahsedeyim. Küçüklüğümde hatırlıyorum; hep pilot olacağım, uçak mühendisi olacağım diyordum. Ancak o zamanlar bilgisayarım hiç yoktu. Bilgisayarım elime 9. sınıfta elime geçti. Şu anda da 10. sınıfa geçeceğim. İşte elime yeni geçmesinden kaynaklı bilgisayarlara merak saldım, yazılım dilleri çok hoşuma gitti, öğrenmeye de başladım kendi çapımda. Bundan kaynaklı da bilgisayar mühendisliği hoşuma gitmeye başladı. Ancak şöyle bir durum beni endişelendiriyor. Şimdi herkes benim gibi değil. Bazı çocuklar küçüklüğünde itibaren bu dilleri öğreniyorlar ve ben ne kadar çalışırsam çalışayım onlardan geri kalacağım. Bu da benim büyüdüğüm zaman iş bulmama zarar verir diye düşünüyorum. Sizler ne düşünüyorsunuz?

Bu şekilde düşünürsen geri kalırsın onlardan.

@BYTE. Buster teşekkür ederim hocam ama kalem üzerinde dezavantaj avantaj bölgelerine aradığım cevapları yazmam lazım. Yurt dışı olanakları, maaş ortalamaları gibi... Yine de açtığım konuyla ilgilenip cevap yazdığınız için teşekkür ederim.🙏
@Teru @Jira @painkiller @KiloZuluSierra hocalarım sizlerin ayri ayri bu konularda bilgili olduklarınızı gördüm. Müsaitseniz yardımcı olur musunuz?

Son düzenleme:

Bence önce bir mühendislik dalı oku üniversitede sonra eğer olmak istersen gene pilot olabilirsin. Ama pilotaj okursan tek mesleğin pilotluk olacak. İlerleyen zamanlarda sağlık konusunda sorun yaşarsan pilotluk yapamayabilirsin. Başka bir alanda da uzmanlığın olmadığı içinde işsiz kalabilirsin. Bana göre üniversitede pilotaj okumak mantıklı değil. Sonradan olmak en iyisi.

@BYTE. Buster teşekkür ederim hocam ama kalem üzerinde dezavantaj avantaj bölgelerine aradığım cevapları yazmam lazım. Yurt dışı olanakları, maaş ortalamaları gibi... Yine de açtığım konuyla ilgilenip cevap yazdığınız için teşekkür ederim.🙏
@Teru @Jira @painkiller @KiloZuluSierra hocalarım sizlerin ayri ayri bu konularda bilgili olduklarınızı gördüm. Müsaitseniz yardımcı olur musunuz?
Bilgisayar ve yazılım sizi azıcık da olsa çeldirdiyse siz havacılığa gerçekten tam anlamıyla gönül vermemiş demeksinizdir. Havacılık ile alakalı mühendislikler zaten zor bir de gönülden sevilmezse çekilmez diye düşünüyorum, şu anda ne istiyorsanız onu yapın. Dediğiniz yanlış bu arada.... Kimseden geride değilsiniz hayatında bilgisayar telefon görmemiş insanlar boğaziçi bilgisayar kazanıyor. O zaman sadece küçüklüğünde bilgisayarla haşır neşir olanlar bu işi yapsın, saçma ve yanlış bir düşünce.

Maaşı iyi fakat çoğu mühendisliğin iyi... Sevdiğiniz bölümü iyi üniversitede okursanız para sorunu yaşamazsınız. Siz sadece uçağa binmeyi sevip bir de parası iyi diye yazacaksanız asla yazmayın zaten... Madem derdiniz para gidin tıp yazın, kendinizi gram geliştirmeseniz bile iş derdi yok, 80-100k maaşla başlıyorlar.

Siz hangisini okumayı tercih ederdiniz?
Çok saçma bir soru herkesin isteği farklı. Herkesin vizyonu farklı. Biri en kolay yoldan para kazanmak ister birinin de para umurunda olmaz alanında en iyisi olmaya çalışır vs.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çok saçma bir soru herkesin isteği farklı. Herkesin vizyonu farklı. Biri en kolay yoldan para kazanmak ister birinin de para umurunda olmaz alanında en iyisi olmaya çalışır vs.

Konuyu açma sebebim bu zaten. İnsanlar bu bölümlerle ilgili ne düşünüyor merak ettim.

Kimseden geride değilsiniz hayatında bilgisayar telefon görmemiş insanlar Boğaziçi bilgisayar kazanıyor. O zaman sadece küçüklüğünde bilgisayarla haşır neşir olanlar bu işi yapsın, saçma ve yanlış bir düşünce.

Farklı bakış açıları ile yaklaşmak güzel. Ancak ortada zaman kaybı var. Yani eğer ki ben hiç bilgisaya bilmeden bilgisayar mühendisliği yazarsam benim ilk işim bilgisayar kullanmak olacaktır. Oysaki bilerek gidersem bilgisayarlar hakkında bilgim olduğu için üstüne bilgi eklerim ve ondan daha ileride olurum. Ancak karşımdaki azimliyse kararlıysa işler değişir. Yani bilgisayar kullanamama sebebi ailesinin maddi durumundan kaynaklı olabilir. Ondan dolayı fazla yorum yapmayacağım.

Bilgisayar ve yazılım sizi azıcık da olsa çeldirdiyse siz havacılığa gerçekten tam anlamıyla gönül vermemiş demeksinizdir.

Çeldirmek değil, bilgisayar okusam bile bilgimi yine ASELSAN, Türk hava yollarına harcarım. Havacılık küçüklükten beri hep beni kendine çeviriyor. Eskiden internette uçak stalklardım ve zamanında uçaklarla ilgili kendi kendime projeler yapardım. Asıl amacım bölümlerle ilgili bilgi almaktı. Sizleri çok görüyordum bu konularda. Bilgi almak istedim.

Farklı bakış açıları ile yaklaşmak güzel. Ancak ortada zaman kaybı var. Yani eğer ki ben hiç bilgisaya bilmeden bilgisayar mühendisliği yazarsam benim ilk işim bilgisayar kullanmak olacaktır. Oysaki bilerek gidersem bilgisayarlar hakkında bilgim olduğu için üstüne bilgi eklerim ve ondan daha ileride olurum. Ancak karşımdaki azimliyse kararlıysa işler değişir. Yani bilgisayar kullanamama sebebi ailesinin maddi durumundan kaynaklı olabilir. Ondan dolayı fazla yorum yapmayacağım.

Hayatında hiç bilgisayar görmemiş adamda 2 yazılım dili bilen adamda Boğaziçi bilgisayarda veya başka bir üniversitede aynı eğitimi aynı dersleri aynı bilgileri alıyor. Bilgisayarla haşır neşir olursan bu seni öne atabilir ama haşır neşir olmaman seni kesinlikle geriye atmaz bundan eminim.

Çeldirmek değil, bilgisayar okusam bile bilgimi yine ASELSAN, Türk hava yollarına harcarım. Havacılık küçüklükten beri hep beni kendine çeviriyor. Eskiden internette uçak stalklardım ve zamanında uçaklarla ilgili kendi kendime projeler yapardım.

Bilgisayar okuduktan sonra yine havacılığa yönelecekseniz direkt olarak havacılık alanında ilerlemek daha mantıklı olmaz mı?

Asıl amacım bölümlerle ilgili bilgi almaktı. Sizleri çok görüyordum bu konularda. Bilgi almak istedim.

Bölüm hakkında denilecek çok bir şey yok. Oldukça spesifik bir bölüm seven okur sevmeyen katiyen okuyamaz, uçağa binmeyi seviyorum diye okunacak bir bölüm değil anlayacağınız. Çok zor bir bölüm, havacılık ile alakalı mühendislikler ve ee ve makinenın mühendisliklerin tıpı olduğunu düşünüyorum sadece %100 isteyen yapabilir. %99 bile isteyen bir yerde bıkar bence.

Konuyu açma sebebim bu zaten. İnsanlar bu bölümlerle ilgili ne düşünüyor merak ettim.

Merak edilebilir ama bu fikirlerin hepsi öznel olacağı için ona göre bir çıkarım yapmanız yanlış olacaktır, bilginize.

Yani eğer ki ben hiç bilgisaya bilmeden bilgisayar mühendisliği yazarsam benim ilk işim bilgisayar kullanmak olacaktır. Oysaki bilerek gidersem bilgisayarlar hakkında bilgim olduğu için üstüne bilgi eklerim ve ondan daha ileride olurum.

Son mesajımın ilk paragrafını kanıtlayacak bir örnek verecek olursam ben liseye başladığımda üniversite sınavına hazırlanan bir kız vardı bizim okulda. Rastgele birkaç arkadaşımla beraber tanışmıştık, kızın bilgisayar hakkında fikri yoktu. Derslerinde Word dosyası vs. gerektiği için biz hazırlayıp göndermiştik birden fazla kez. Oyuncu laptopu var ama daha klavye mouse kullanmayı bilmiyordu birebir şahit olup şaşırmıştım. Şu anda Türkiye'nin en iyi 6-7 üniversitesinden birinde (adını vermeyeyim) bilgisayar mühendisliğini bitirdi sanırım. Bir arkadaşımın dediğine göre çok ünlü bir yabancı bir firmayla (bunun da adını vermeyeyim) yurt dışına gitmiş.

Son düzenleyen: Moderatör:

Uçak mühendisliği çok iyi bir tercih olur, havacılığın önemini kaybetme ihtimali yok sonuçta. Uçaklara ilgiliyseniz en iyisi bence o. Yazılım kısmında da sıfırdan gidip üniversitede öğrenen çok kişi var. O yüzden üniversitede kendinizi geliştirebileceğinize, projeler yapacağınıza inancınız tamsa onu da çekinmeden tercih edebilirsiniz. Tabii o alanda bir yığılma var. Tek okuyanlar değil okumayanlar da yazılımla ilgilendiği için kendinizi geliştirmeniz şart oluyor.

Uçak mühendisliğinde aşırı bir yığılma yok ve okumak zorundasınız yoksa yapabileceğiniz bir iş değil. Şahsen tercihim uçak mühendisliği olurdu. İlginizi çekmezse her zaman yazılıma kayabilirsiniz. Bazı insanlar işlerinin yanında hobi olarak bile yazılım öğreniyor, Python bu konuda popüler hatta.

Yurt dışı imkanları olarak ikisi de açık. Yazılımda kendinizi ne kadar geliştirdiğinize göre ve iş yerinize göre farklı maaşlar alırsınız ama genelde düşük olmaz. Uçak mühendisliği ise zaten iyi kazandırır.

Pilotajı tam bilmiyorum, o yüzden yönlendirmek istemem.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı