Uçuş simülasyonu için oyun ve ekipman tavsiyesi

1994'te çıkan ve F-16 üzerine yoğunlaşan Falcon 4.0 için Benchmark Sims'in yaptığı ücretsiz BMS mod var. Falcon 4 BMS diye aratırsan çıkar. Eğer F-16 yeterli diyorsan bunu deneyebilirsin, gerçi bu mod ile farklı farklı uçaklar da gelmiş durumda. Yalnız son derece karmaşık uçuş ve silah sistemleri simüle edilmiştir. Eğer bunlara vakit ayırıp öğrenebilirim diyorsan tavsiye ederim. Ben hep offline oynadım ama Türkiye'de de yetişkin ve artık işi oyundan çok hobiye çevirmiş, düzgün uçan sanal pilotların katıldığı online sanal filolar var.

Orjinal Falcon 4.0'ı Steam'da 13 TL gibi bir fiyata alırsın. Mod dediğim gibi ücretsiz zaten. Kendi sitesinden yasal şekilde torrent dahil çeşitli indirme seçenekleriyle indirebilirsin. Yalnız indirmeden önce mutlaka internetten videolarını incele. Eski bir oyundur, grafikleri her ne kadar mod ile geliştirilmiş olsa da eski kalacaktır, bir DCS gibi olmaz. Yine de zamanında yanında yüzlerce sayfalık F-16 kılavuzu verilmiş, neredeyse profesyonel bir simülasyondur.

Not: Bir de Falcon 4 Allied Force var. Bu oyunun ikincisidir. Onu da inceleyebilirsin ama BMS onu geride bırakmış bir moddur ve yalnızca ilk oyun içindir. Ayrıca bu simülasyon için joystick şarttır. FS serileri gibi klavyeyle oynayamazsın.

Donanım olarak pek çok kişi Extreme 3d Pro kullanıyor. Bir f/p ürünü, 320 TL civarlarında geziyor. Bir de Thrustmaster T16000M var ama hiç kullanmadım. O da harici gaz kolu yerine joystick üstündekini kullanırım derseniz 450-500 civarı galiba. Daha pahalı seçenekler de mevcut tabii.

BMS dururken Allied Force'un adı bile geçmez ona bakmaya değmez tarihi eser bir sim zaten. Joystick şart değildir gayet de klavye ile oynanabilir yeter ki istekli olunsun. Tabi DCS de F18 uçurduktan sonra BMS'nin yüzüne bakmazsınız bence. 7-8 yıldır uçuş sim'leri oynuyorum sadece iniş kalkışlarda joystick aratıyor bazen onun dışında şart değil. Joystick alsan bile gaz pedalı da alman gerekiyor onu aldıktan sonra pedal da lazım bayağı masraf çıkar sana.

BMS dururken Allied Force'un adı bile geçmez ona bakmaya değmez tarihi eser bir sim zaten. Joystick şart değildir gayet de klavye ile oynanabilir yeter ki istekli olunsun. Tabi DCS de F18 uçurduktan sonra BMS'nin yüzüne bakmazsınız bence. 7-8 yıldır uçuş sim'leri oynuyorum sadece iniş kalkışlarda joystick aratıyor bazen onun dışında şart değil. Joystick alsan bile gaz pedalı da alman gerekiyor onu aldıktan sonra pedal da lazım bayağı masraf çıkar sana.
Xtreme 3D Pro ile throttle geliyor. Fakat çok gerçekçi değil. Joystik almadan önce sizin gibi düşünüyordum fakat aldıktan sonra bir başka oldu.

Xtreme 3D Pro ile throttle geliyor. Fakat çok gerçekçi değil. Joystik almadan önce sizin gibi düşünüyordum fakat aldıktan sonra bir başka oldu.

Öyle throttle mi olur yahu? Hotas Warthog gibi olanından diyorum. Tabi kendisi 500 dolar olduğu için alamıyoruz.

BMS dururken Allied Force'un adı bile geçmez ona bakmaya değmez tarihi eser bir sim zaten. Joystick şart değildir gayet de klavye ile oynanabilir yeter ki istekli olunsun. Tabi DCS'de F18 uçurduktan sonra BMS'nin yüzüne bakmazsınız bence. 7-8 yıldır uçuş sim'leri oynuyorum sadece iniş kalkışlarda joystick aratıyor bazen onun dışında şart değil. Joystick alsan bile gaz pedalı da alman gerekiyor onu aldıktan sonra pedal da lazım bayağı masraf çıkar sana.

Sizin fikriniz tabii ama simülasyona 2005'lerde FS9'da klavye ile başlamış biri olarak ben olsam yine de AF'yi de BMS'i de bu kadar gömmezdim. Hele ki BMS hiçbir zaman yüzüne bakılmayacak kadar kötü bir mod olmadı. DCS'i "Lock On" zamanlarından bilirim. Sonrada çıkan BMS, Falcon modu olmasına rağmen bence daha iyi bir simülasyondu. Ben mesela TGP'yi, radar modlarını bu kadar detaylı simüle eden bir uygulama bilmiyorum. Hatta son 4.34 güncellemesi ile artık IFF de (dost düşman ayırma) simüle edilmiş. Yine de DCS'in uçak çeşitliliği (ücretli de olsa) epey zengin ve kesinlikle o da arcade bir oyun değil tabii.

Klavyeyle ilgili olarak BMS'in tuş kombinasyonunu düzeltmişler sanırım. Az önce arattım nette, yanlış bakmadıysam yön tuşlarıyla direkt oynayabiliyorsunuz. Bir ara Falcon 4'te standart dönüşler için bile Shift ya da CTRL kombinasyonuyla tuş tanımlıydı. Yani uçağı sağa sola döndürmek için bile Shift+sağ falan basmanız gerekiyordu. Hatta ben de o yüzden önce gamepad sonra da Joystick ile oynamaya başladım. O nedenle oynayamazsın zor olur demiştim ama düzeltmişler demek ki.

Bu arada joystick alınca pedal ve gaz kolu almak şart değil. Elbette daha eğlenceli olur ama böyle bir gereklilik yok. Uçuşa direkt olumsuz etkisi yok. Bütün bu özellikleri üzerinde barındıran joystikler var ki @Spotter 'un de belirttiği Xtreme 3d pro da, T16000M de hem gaz kolunu hem de dümen için twist denen özelliği üzerinde taşıyor. Arkadaş bir bütçe belirlemiş, uygun fiyatlı bir çözüm aradığı için tavsiye ettim. Hatta gamepad ile bile oynayabilir. Eğer bütçe ayırmadıysa almak zorunda değil tabii.

Tuş kombinasyonları BMS 4.32 keystrokes dosyası indirilerek yapılabilir daha basit olduğu için bunu kullanıyoruz. Sistem kısmı zaten iyi ama uçağın kontrollerini hiç sevmiyorum yani flight model DCS'e göre oldukça kötü özellikle 4.34 de iyice beter etmişler çok hassas geliyor kontrolleri DCS de en azından gerçekten uçak kullandığını hissediyorsun, aşırı FPS düşüşlerini saymıyorum bile. Tabi bedava bir simülasyondan daha fazlası pek beklenemez. Bence BMS mod olmaktan çıkıp ayrı bir oyun olarak çıkmalı bunu yabancı forumlarda dile getirdiğimde davalık olma ihtimali olduğu için maalesef yapamıyorlarmış.

Şimdi DCS'e sonbaharda F16 gelecekmiş bakalım ama block 50 geleceğinden dolayı birçok önemli silah JSOW, Harpoon falan gelmeyecekmiş yani hayal kırıklığı olacağa benziyor.

Tuş kombinasyonları BMS 4.32 keystrokes dosyası indirilerek yapılabilir daha basit olduğu için bunu kullanıyoruz. Sistem kısmı zaten iyi ama uçağın kontrollerini hiç sevmiyorum yani flight model DCS'e göre oldukça kötü özellikle 4.34 de iyice beter etmişler çok hassas geliyor kontrolleri DCS de en azından gerçekten uçak kullandığını hissediyorsun, aşırı FPS düşüşlerini saymıyorum bile. Tabi bedava bir simülasyondan daha fazlası pek beklenemez. Bence BMS mod olmaktan çıkıp ayrı bir oyun olarak çıkmalı bunu yabancı forumlarda dile getirdiğimde davalık olma ihtimali olduğu için maalesef yapamıyorlarmış.

Şimdi DCS'e sonbaharda F16 gelecekmiş bakalım ama block 50 geleceğinden dolayı birçok önemli silah JSOW, Harpoon falan gelmeyecekmiş yani hayal kırıklığı olacağa benziyor.

Ama F-16'da ve hatta Airbus'ta sanırım şöyle bir durum var; bu uçaklar "fly by wire" olduğu için hassas olmaları bence normal. Hele ki F-16'nın savaş uçağı olduğunu düşünürsek, olması gereken budur gibi geliyor. Mesela it dalaşında pilotun her manevrasına hassas şekilde tepki veriyor. Yani hiç gerçek uçak uçurmadım tabii ama mantıken böyle gibi geliyor bana.

DCS'de A-10'u çok merak ediyorum. Lock On'da da vardı, severdim bu tank avcısını. Belki alırsam denerim bir gün, bakalım kısmet. Bir de SU serileri falan var galiba. DCS'nin çeşitliliği bayağı yüksek. Ama F-16 için (özellikle de muhtemelen yüksek bir fiyatla satılacağını düşündüğüm için) benim açımdan DCS'ye geçmeye gerek yok, BMS daha iyi geliyor bana.

A10C al alacaksan bu tam simüle edilmiş olanı diğer A olanını alma çünkü arcade bu. Ben 2015 yılında 30 lira gibi cüzi bir rakama aldım, yaklaşık 200-300 saat uçuş sürem var şimdi F18 aldığım için bıraktım güncelleme gelmesini bekliyorum çünkü grafiksel ve kalite bakımından oldukça geride ve güncelleme geleceğini duyurmuşlardı. F18'den sonra yüzüne bakmaz oldum çok yavaş olması sinir bozucu 10000 Feet yükseleyim derken canından can gidiyor insanın.

Ayrıca BMS'deki kontrollere gelince bunun FBW'a bağlı olmayıp tamamen kontrollere bağlı olarak hassas olduğunu düşünüyorum yoksa F18 de FBW ama onun kontrolleri hassas değil. Yani ben tuşa basınca çok hızlı bir biçimde dönmemeli biraz yavaş dönmeli DCS'deki gibi.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı