Ucuz Android gerçekleri

Kafanızda Xoami, Huawei, Oppo, Realme vs. var. Bu telefonları aldığınız anda selanız okunur.
Redmi Note 7 kullanıyorum. 2.5 sene oldu,
Diyorsunuz ki bu markaların android cihazları aynı, hangisini alırsanız alın selanız okunur. Redmi Note 7 dışında hangi android cihazları kullandınız bilmiyorum ama hepsini aynı keseye koyup selanız okunur diye kesin bir yargıya varmak doğru mu? Tüm kullanıcılara aynı şekilde yaklaşmak ne derece mantıklı. Herkesin kullanım şekli ve amacı farklı. Mesela cihazım gece ayarladığım saatte otomatik olarak kapanıyor ve sabah ayarladığım saatte açılıyor. Bu özellik benim için önemli. Çağrı ses kaydı olmazsa olmazım.​
POCO alsak bak en iyisi diyorsun dediniz. Hayır, onda bile saçmalamalar oluyor.
Şuan elimde Poco F2 Pro var, cihaz saçmalarsa ki daha saçmalamadı, ROM değiştirip kafama göre takılıyorum. Cihaz benim isteklerimi karşılıyor. Kesin yargıya varmışsınız ama benim selam okunmadı. Kıyaslama yapılır ama %100 şu iyidir yada kötüdür denilemez.​
Nolur şu Apple para israfıdır diyen insanlardan olmayın. Emin olun asıl onlar oksijen israfı.
Apple para israfıdır demek yanlış. Bu dediğinize ben de katılıyorum. iPhone' un önde olduğu çok konu var. Gücü yeten ihtiyacı varsa alır, kullanır. Benim satın alma gücüm var ama ihtiyacımı karşılamıyor. Para israfı diyenler size hakaret etmiş olmuyor ama siz ".. asıl onlar oksijen israfı." diyerek düpedüz hakaret ediyorsunuz. E o zaman bende; X marka telefon alanların selası okunur diyenlere bakmayın, onlar oksijen israfı mı diyeyim?​
 
Son düzenleme:
Kesinlikle katılıyorum, stabil bir telefon isteyen daima iOS cihaz alacaktır. Redmi Note 8 kullanmıış biri olarak belirtiyorum ki konunun altına imzamı atarım, ayrıca amiral gemileri için de durum aynı diye düşünüyorum. Örneğin, 2018'de çıkan Android amiral gemisi şu an iPhone 7 kadar stabil değil, bunun herkes farkında sanırım.

Şu kadar RAM var, şöyle kamera var vs. vs. tamamen kağıt üstünde ve aldatmaca olduğunu düşünüyorum. Ha kişinin parası vardır, 2 yılda bir telefon değişir, bunu anlarım bak. Ancak ben 4-5 yıl stabil kullanacağım diyen biri iOS almalıdır. Yoksa çok pişman olabilir.
 
Kesinlikle katılıyorum, stabil bir telefon isteyen daima iOS cihaz alacaktır. Redmi Note 8 kullanmıış biri olarak belirtiyorum ki konunun altına imzamı atarım, ayrıca amiral gemileri için de durum aynı diye düşünüyorum. Örneğin, 2018'de çıkan Android amiral gemisi şu an iPhone 7 kadar stabil
Neye dayanarak bunu söylüyorsun en ufak bir fikrim yok. 2018 yılında çıkmış giriş seviyesi olan P20 Lite'ımda hiçbir stabilite problemi yok. 2013 yılında çıkmış amiral gemisi olan LG G2 ise LineageOS 18.1(Android 11) ile stabil bir şekilde çalışıyor. Üretici arayüzü kaynaklı yaşadığınız stabilite problemlerinin Android'le bir alakası yok.
 
Neye dayanarak bunu söylüyorsun en ufak bir fikrim yok. 2018 yılında çıkmış giriş seviyesi olan P20 Lite'ımda hiçbir stabilite problemi yok. 2013 yılında çıkmış amiral gemisi olan LG G2 ise LineageOS 18.1(Android 11) ile stabil bir şekilde çalışıyor. Üretici arayüzü kaynaklı yaşadığınız stabilite problemlerinin Android'le bir alakası yok.
Bu benim düşüncem, ben amiral gemisinden tutta giriş ve orta segmente kadar Android'de 50 tane telefon kullandım bunlara dayanarak söylüyorum. Ortada 2016 yılında çıkan iOS cihazın stabilite gerçeği var, tartışmaya lüzum yok.
 
Fotoğrafı yine telefonundan mı paylaşıyorsun bilgisayarından mı? Önemli olan o. Bilgisayardan paylaşınca sorun olmuyor zaten.


X86 bilgisayarlarda da oynayabiliyor musun oyununu? Android oyunlarını zaten bilgisayarda oynayabiliyorsun, bu bir ekosistem özelliği değil. Windows tarafında emülatörler ve Windows Subsystem for Android; GNU/Linux tarafında ise container mantığında çalışan Waydroid var. Waydroid bir nevi native oluyor.

Wine konuyla çok alakasız. Electron, Flutter, React tarzı platformlar konumuz şu an. Uygulama konusunda ise kendin zaten Apple'ın geliştiriciler için baş ağrısı olduğunu ve uygulamaların eski iOS sürümlerine destek veremeyecek duruma geldiğini söylemişsin ne diyebilirim ki.
Dostum benim isteğim yazılımcıların dertlerini çözmek mi yoksa kullanışlı uygulama kullanmak mı? Ek prosesler olması her zaman iyidir. GLP, GMP süreçlerinin tutarlı olduğunu gösterir, bizim alanda adı bu en azından :) ve onlar olmasa insanlığın %50'si ölmüştü o kadar net bir durum bu.

Dahası Android tarafının marka bazında taşıyıcısı Google. O açıdan bakarsak bilgisayarda Chromebook sürümü veriyorlar ve benim onunla kıyas yapmam gerekiyor. Marka ekosistemi olur, işletim sisteminin olmaz zira işletim sistemi orijinal olarak desteklemiyorsa ekosistem yoktur. Android oyunları değil, normal CS atmak istiyorum mesela, Android bana bunu verebiliyor mu? Bilgisayar uygulamalarının günlük kullanımını taşır da oyun tarafını hiç yapamaz. Dahası sen Android'i başka sisteme entegre ediyorsun, hadi Android'e başka sistemi entegre edebilsen ne âlâ ama o da yok.
 
Param yoktu 5 sene önce tavsiye üzerine bir Huawei P9 Lite 2017 aldım. Telefondan soğudum yeminle. Satın alırken mağazadaki adama 50 kere söyledim. Hafıza en az 32GB olsun giriş seviye olsun gerisi önemli değil ben kamera falan kullanmam diye. Adam bunu öve öve bitiremedi. İnternetten videolara baktım inceleyenlerde hep olumlu şeyler söylemiş. Dedim abi bak bu 16GB iyi güzelde bunun hafıza bir süre sonra dolar. Kardeşim dedi bu telefonun hafıza kartı desteği var istersen 1TB hafıza kartı tak bütün Google Play'i indir dedi. İnandık tuttuk aldık. 2-3 ay sonra hafıza doldu bir kart aldım 64'lük taktım. Telefon görüyor ama uygulama yüklenmiyordu. İnternette çözüm bulamayınca Huawei'ye destek maili attım. Gelen cevapta güvenlik için hafıza kartına uygulama yüklenmesini güncelleme ile kapattık dedi. Gel de delirme. Hala kullanıyorum telefonu yenisini alamadım. Bir WhatsApp yüklü mesaj gelirse ona bakıyorum. Bir de alo diyor yeter. Hafıza kartı da içinde süs niyetine aksesuar olarak takılı.
 
Aşağı segment Android cihaz alacaksanız özelliklerinden önce XDA'da aktif ROM geliştirmesi olup olmadığına bakın. Üretici firma cihazı mahvetmeye meyillidir çünkü. Dediğime göre Huawei, Oppo ve Vivo baştan elenir. Realme cihazların bazılarında aktif geliştirme var, bazılarında yok. Samsung'lar Knox mevzusundan dolayı biraz şüpheli. Xiaomi ROM atma konusunda TR'deki en temiz firma denebilir. Kalite konusunda bir şey diyemem; yeniden başlattığında güç entegresi bozulan Redmi 9T-POCO M3, en ufak kuvvette eğilip bükülen Redmi Note 10-10 Pro, aniden UFS depolama çipi arızalanan POCO X3 Pro... Bir sürü sıkıntıları var.
 
Son düzenleme:
@Ella Freya

Açılan konuyu ve yazdığınız çoğu entryi talihsizlik olarak yorumluyorum. Android piyasasına hakim olan firmaların -Samsung hariç- hepsinin aynı kefede olduğunu söyleyip hepsinin başarısız cihazlar olduğunu söylemek kusura bakmayın ama bir teknoloji körlüğünün göstergesi. Günümüz Türkiye'sinde zaten dört bir taraftan birbirimizi eleştiriyor/üzüyoruz lütfen telefon konusunu buraya dahil etmeyin.


1) Öncelikle iPhone kısmına değineceğim. Eğer fiyat etiketlerinden bağımsız konuşacaksak iPhone telefonlar bana göre de en iyi cihazlardır bu konuda insanlar genel olarak hem fikir zaten. Ancak ülkemizde orta-alt gelir seviyesindeki insanların iPhone veya "amiral gemisi" Android telefonlara erişimleri yok ve görünen o ki uzun bir süre daha olmayacak. Demek istediğim iPhonelar Türk insanın büyük bir çoğunluğu için ulaşılmazlar. Sosyaldeki "iPhone hater" kitlesinin de açıkçası bu cihazlara ulaşamayan kitle olduğunu düşünüyorum. İkinci el telefon piyasası ise tam anlamıyla şans işi gerçekten uygun sayılabilecek fiyatlara harika cihazlar bulunabiliyor ancak yine de insanların ikinci ele karşı bir ön yargısı var ve bence bu gayet anlaşılabilir.


2) Android telefonlar sizin sandığınız gibi "iPhone olamamış telefon" değillerdir -böyle bir şey yazmamışsınız ama ben bu tarz bir görüşe sahip olduğunuzu düşünüyorum-. Eğer durum bundan ibaret olsaydı günümüzde Android üreticilerinin çoğu iflas ederdi. Ancak baktığımız zaman sosyaldeki insanlara kadar ulaşmış en azından 7-8 marka var ve bu markalar cidden sanılanın aksine devasa markalar. Xiaomi diye sizin dalgaya aldığınız firma Türkiye piyasasını 2 senede ele geçirdi. Bu ekonomik düzende uzun bir süre lider kalmaya devam edeceklerdir siz hiç merak etmeyin.

Benim bu konudaki düşüncem şu : İnsanların kullandığı telefonlar ihtiyaçları, istekleri, beklentileri ve ekonomik durumlarına göre değişir. Bırakın da insanlar envai çeşit marka/model arasından kendine uygun olanı seçsin. Sizi anlıyorum kendi tecrübelerinizi anlatıp sosyale yardımcı olmak istiyorsunuz ancak tercih ettiğiniz tavır ve üslup uygun olmamış.

Teknoloji piyasasında mutlak doğru yoktur herkesin kendine göre doğruları vardır ve bizim burada yazdığımız 3-5 enrtylerin milyar dolarlık telefon piyasasına etkisi olmayacaktır.

İyi sosyaller
 

Yeni konular

Geri
Yukarı