Çözüldü UEFI bölüme virüs bulaştı

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

DuhanOrhan

Centipat
Daha fazla  
1 hafta önce bilgisayara trojan emotet adlı bir virüs bulaştı. Temizlediğimi sanıyordum ama bugün ESET ile tam tarama yaptığımda 3 tane algılama buldu. 2 tanesini temizledi ama UEFI Firmware computrace adlı uzantıya dokunamadı. Bu sistemin kendinden var olan bir şeyi mi ? Veya trojan buraya yerleşmiş olabilir mi ?

Bir sürü araştırma yaptım ama fazla bir şey anlamadım.

Dosya Ekleri

• IMG_20210211_222825.jpg
    IMG_20210211_222825.jpg
    352 KB · Görüntüleme: 617
Çözüm
@Silinen üye
Diğer bulunanları temizleyin. EFI/Computrace yazanda da sorun yok, sadece risk teşkil ettiği için öyle yazıyor. Bir zamanlar neredeyse çoğu laptopta veya bilgisayarda fabrikadan yüklenen bir yazılım, hırsızlık koruması özelliği için kullanılıyor fakat ilk sürümleri zafiyetli. BIOS ayarlarından kapatabiliyorsanız Computrace özelliğini kapatın ve BIOS update yapın. Sorun çözülecektir, çözülmezse de istisnalara ekleyebilirsiniz. Yani sanıldığı gibi UEFI zararlısı yok ortada.

Onun dışındaki bulunan normal zararlıları da temizleyin bilgisayardan.
1 hafta önce bilgiyara trojan emotet adlı bir virüs bulaştı .temizlediğimi sanıyordum ama bugün ESET ile tam tarama yaptığımda 3 tane algılama buldu. 2 tanesini temizledi ama UEFI Firmware computrace adlı uzantıya dokunamad.ı bu sistemin kendinden var olan bir şeyi mi ? Veya trojan buraya yerleşmiş olabilir mi ?

Bir sürü araştırma yaptım ama fazla bir şey anlamadım.

Bazı virüsler diskin EFI bölümüne girebiliyor o virüslerden biri bu , sistem açılırken çalışıyor bu tür virüsler.

Bilgisayarınızı malwarbytes ile iyice taratın, sonra güzel bir format atın tertemiz olacaktır trojan bir bulaştı mı silinmesi zordur kamufle olmuş olabilir görev yöneticisine dikkatli bakın.

Hocam format atılsa dahi zor siliniyor diye biliyorum.

ESET loglarını paylaşır mısınız? Önce bi' emin olalım. Çözümü var merak etmeyin. Ek olarak hangi marka model bilgisayar kullanıyorsunuz? Anakart üreticiniz nedir? Bu bilgileri bilmem lazım doğru çözümü ve ne olduğunu tam anlamıyla söyleyebilmek için.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı