Ülke ekonomisine göre pilotluğun akıbeti

ahmetfark

Hectopat
Daha fazla  
@painkiller
Ben şu an 19 yaşında ve liseyi bitirmiş, sınavdan düşük puan almış birisiyim (hayattan o kadar keyif almıyordum ki sınava çalışmadım).

Mezun senemdeyim, sınava da az kaldı. "pilotluğun olumsuz yanları" adlı başlıktaki bilgileri okudum ve aklımda birkaç soru belirdi.
  1. Yarın bir gün Türkiye'nin durumu çok kötü olursa pilot maaşları da etkilenecektir diye düşünüyorum. Böyle bir durum olursa başka bir ülkeye bağlı bir uçuş firmasına geçiş olur mu? Sen olsan ne yapardın?
  2. Flört hayatın nasıl abi? (sürdürülebilir mi? Onunla vakit geçirebiliyor musun yani?) eşinle (varsa), arkadaşlarınla, ailenle çok ayrı kalıyor musun? Duygusal bağlar insan için çok önemli, duygunun ötesinde robottan farkımız yok.
  3. Kokpitten baktığında gözünü yoruyor mu bulutlar? Yarış oyunlarında fazla hızlı kare değişmesi gözü oldukça yorar mesela.
  4. Gözüm yükseklerde (yüksek paralar kazanmak istiyorum). Bana meslek önerir misin (birkaç tane)? Hiçbir hayalim yok. Ülkede hangi meslek ne kadar kazanıyor, ne zorluklar çekiyor diye bir rehber hazırlanması gerekiyor. Devlet bu noktada çok zayıf maalesef. (bilgisayar oynamaktan keyif alıyorum, yayıncı olmak güzel olurdu ama bunun için can atmıyorum; bir hayalim yok yani.)
  5. "Tatil yok." demişsin, çok garip geldi. Detaylı anlatır mısın bu konuyu? İllaki izinler olması gerek, yoksa kazandığın paranın anlamı yok ki. :D
  6. Seferlerden sonra gittiğin yerde kaldığını yazmışsın. Hem yurt dışı hem yurt içinde de geçerli mi? Ne kadar sürüyor?
  7. Hayatından memnun musun?
  8. Pilotluğun gerektirdiği kurallar çerçevesinde nasıl vakit geçiriyorsun? Günlük yaşamından, yapabildiğin hobilerden, ne yediğinden ayrıntılı bahseder misin? (1 haftalık süreçten mesela.)

9. Adres:
    "Maalesef bu meslekte yaşayacağın yeri sen seçemezsin. Şirketin sana gösterdiği yere gitmek zorundasın. Bu biraz dert. Çünkü sevdiğin yerde belki hiç yaşayamayacaksın ve nefret ettiğin bir ilde ömrün geçecek. Bu gerçekten sinir bozucu bir faktör ve karar senin elinde değil maalesef."
    Biraz daha açar mısın? Ne kadar süre? Başka ülkede mi? Başka şehirde mi?
  10. Sen neden tercih ettin pilot olmayı?
  11. Yaşama dair her türlü tavsiyeye açığım, özellikle para kazandıracak meslek konusunda yalnızca açık değil, aynı zamanda açım 😊

Sağlıcakla kal.

Son düzenleyen: Moderatör:
  1. Olabilir evet ama diğer ülkelerdeki firmaların alım yapıyor olması ve seni kabul ediyor olması lazım. Tabi burada da lisans, oturma izni ve çalışma izni gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Bunları sana sağlayacak firmayı bulman gerek. Ben olsam gider miydim? Aslında bu baya kişisel bir durum, şirkette ne kadar mutluyum, kriz ne kadar sürecek, toparlanabilecek mi, bana sahip çıkacaklar mı? Hepsini değerlendirmek gerek günün sonunda.
  2. Biraz kısıtlı tabi ama zaman geçiriyorsun tabi ki. Manevi destek ve moral çok önemli bu işte. Ama şöyle bir durum var; sevgilin, eşin, ailen bunlar bir kere senin işini önce anlayacak sonra saygı duyacaklar. Senin uzun süreli evden uzak olabileceğine, aradıklarında açamayacağın durumlar olduğunu bilecekler. "Niye açmıyorsun, kimlerle sürtüyorsun sen!" gibi tepki verebileceğini düşündüğün biri bile olsa hemen uzaklaşman şart öyle diyeyim sana.
  3. E yoruyor tabi. Güneş ışığı, ekranlar, ortam havası, basınç hepsi bütün bedenini yoruyor. Bir de üstüne full focus olman gerek yani.
  4. Yani yayıncılık, YouTuber vs. tabi güzel eğlenceli işler ama tutacak içerikler çıkarabilmelisin devamlı. Bunu yapabileceğine inanıyorsan neden olmasın. Bunlar dışında kendi işini kurmadığın sürece maaşlı olarak "çok yüksek paralar" kazanılan bir meslek pek yok ülkede. Doktorluk, pilotluk var şu sıra ama bu demek değil ki bütün doktorlar bütün pilotlar çok iyi kazanıyor. Maaşlar firmadan firmaya çok dalgalı.
  5. O tatil yok ibaresini şunun için kullanmıştım; Hadi kalk gidelim gibi ya da planladığın tarih kesin tutacak diye bir garanti yok manasında. O biraz yanlış bir ifade olmuş evet:) Öbür türlü cinnet geçirir insan. Tatillerin dinlenme günlerin oluyor ama işte operasyonel açısından böyle bazen faydasız kalabiliyor. Yorgunluğu tam atamadan geri döndüğün gibi.
  6. Pilotlukta yurtiçi yurtdışı yok her yer aynı artık. Bugün Adana'da da kalabilirsin bir iki gün sonra Amsterdam'da da. O da değişken, bir gün de kaldığın oluyor 3-4 gün de.
  7. Memnunum:)
  8. Bu konuda çok rutinim yok ya benim. Eğer boş günüm varsa ve şartlar müsaitse gezmeye de gidiyorum eğlenmeye de çıkıyorum. Kişisel zaman ayırdığım da oluyor. Hobilerimle de uğraşıyorum, PC'de oyun da takılıyorum. Yani o an canım ne isterse ve şartlar (hava durumu, yorgunluk vs) neye izin verirse.
  9. Örnek veriyorum İstanbul'da yaşıyorsun ve çok seviyorsun. Boğaz havası, cadde vs. bayılıyorsun. İşe alım olumlu sonuçlandı ve X firmasına imza attın. Firma sana "Ahmet bey şirketimiz sizi Ankara base olarak atadı" diyebiliyor. Orada çalışman ve yaşaman gerek artık. Tekrar İstanbul'a dönebilir misin, tabi mümkün ama şirketin orada base'i yoksa veya orada pilota ihtiyacı yoksa gidemezsin pek.
  10. Havacılık zehri:) Ne zorluğu olursa olsun ben havacılığı aşırı seviyorum. Çok zorluk da çektim parasız da kaldığım oldu ama vazgeçmedim hiç. Yapabileceğime de inandığım zaman devam ettim. Biraz manyaklık işte:D
  11. Sakın beni yanlış anlama lütfen. Sırf parası için düşünüyorsan pilotluğu bence hiç bulaşma. İş garantisi yok yani sektör çok dar. Alım yoksa başvuru yapabileceğin bir yer bile kalmıyor. E bu işin stresi sınavları tuhaflıkları pek öyle diğer sektörler gibi de değil. Sadece paraysa olay biraz zor. Çünkü cebinden de çok para gidecek eğitimde.
Bilgimin yettiğince anlatmaya çalıştım umarım faydası olur:) Eğer atladığım ya da aklına takılan bir şey olursa her zaman sorabilirsin.

1. Sakın beni yanlış anlama lütfen. Sırf parası için düşünüyorsan pilotluğu bence hiç bulaşma. İş garantisi yok yani sektör çok dar. Alım yoksa başvuru yapabileceğin bir yer bile kalmıyor. E bu işin stresi sınavları tuhaflıkları pek öyle diğer sektörler gibi de değil. Sadece paraysa olay biraz zor. Çünkü cebinden de çok para gidecek eğitimde.
Bilgimin yettiğince anlatmaya çalıştım umarım faydası olur:) Eğer atladığım ya da aklına takılan bir şey olursa her zaman sorabilirsin.
Valla hocam zaten para için çoğu meslek yapılmaz aslında. Mesele alanında iyi olmakta ya da ticarette elin tutacak. :D

Valla hocam zaten para için çoğu meslek yapılmaz aslında. Mesele alanında iyi olmakta ya da ticarette elin tutacak. :D
Parayı vuracam diyorsan ticaret aynen. Ama batma ihtimali de var tabi:) Birisi bana söylemişti; “Maaşlı çalışarak hiçbir meslekte parayı vuramazsın sadece para kazanırsın” diye. Bence doğru.

Parayı vuracam diyorsan ticaret aynen. Ama batma ihtimali de var tabi:) Birisi bana söylemişti; “Maaşlı çalışarak hiçbir meslekte parayı vuramazsın sadece para kazanırsın” diye. Bence doğru.
Ya hocam bu devirde iyi bir app fikri olan parayı vuruyor. Bence insan en kötü bi 30 yaşlarına kadar çok çalışıp dişini sıkmalı. Telegram'ı yapan adam gibi milyarder olunmuyor tabii ama dolar bazından 7 basamaklı sayılarda geliri olduğu zaman insan, ipleri tam anlamıyla eline alıyor. Artık sonrasında ona göre yatırımını vs. yapar. Parayı duruma göre yönetir işte. Sonrasında insan pilot mu olur gemi kaptanı mı olur bilmem:D
Planımız bu şekilde bakalım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı