Ülkemizin enflasyonu neden bu kadar yüksek?

Katılım
2 Aralık 2020
Mesajlar
1.454
Çözümler
6
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Son 4 yıldır hep ileri bir tarih için enflasyonun tek haneye düşeceği söylendi ama Nebati geldi geleli düşmedi ve en yüksek seviyeleri gördü. Nebati 2023 Mayıs ayında enflasyonun tek haneye düşeceğini söylemişti. 2023 Ocak ayından itibaren bu zamana kadar bir düşüş var ama gerçekten mayıs ayı için tek haneyi görür müyüz bilmiyorum. Bu konuda sizin düşünceleriniz neler?

Bağlantılar: 1, 2, 3.
 
Yeni ekonomi modeli, sabit kur diyorlardı. Enflasyonu tek haneye düşürmek demek, Doları tek haneye düşürmek değil. Yıllık kur farkı olan %'lik rakamı düşürmek.

Yani hedefleri Japonya gibi olmak. 1 Dolar = 139 Japon Yen'i gibi bir şeydi en son.

Hedefleri bu, kur kötü olsa da, üretip kendimize yetmek, kurdan bağımsız olmak. Ne kadar başarılı olacağı belli değil.
 
Avrupa ülkelerinde de son yılarda enflasyon artıyor, en basitinden bizde de yd enflasyonu X döviz kuru şeklinde bir artış olsa bile üstünde de aç gözlülük ve yüksek tüketicilik binince sonuç ortada.
 
Son 4 yıldır hep ileri bir tarih için enflasyonun tek haneye düşeceği söylendi ama nebati geldi geleli düşmedi ve en yüksek seviyeleri gördü. Nebati 2023 Mayıs ayında enflasyonun tek haneye düşeceğini söylemişti. 2023 Ocak ayından itibaren bu zamana kadar bir düşüş var ama gerçekten mayıs ayı için tek haneyi görür müyüz bilmiyorum. Bu konuda sizin düşünceleriniz neler?

Bağlantılar: 1, 2, 3.

Faiz düşürülüyor faiz düşürüldüğü için yabancı yatırımcı parasını bizim ülkemize yatırmıyor ve bu da bizim ülkemizde üretim düşüklüğüne sebep oluyor aynı zamanda para değerziliğine sebep oluyor fakat bunu bilerek yapıyor devlet politakası budur.
 
Bu ülke katma değerli ürünler üreterek ticari anlamda daha yüksek seviyelere çıkmadıkça ne para değerlenir ne de enflasyon gerçek manada tek haneli rakamlara düşer. Düşse bile mevcut dolar kurunda olduğu gibi bir süre sonra tekrar yükselmeye başlar. Size şöyle bir örnek vereyim. Babanız komşunuzdan malzeme alarak ajanda üretiyor ve sonra başka bir komşusuna %20-30 kar koyarak satıyor. Sonra siz o babanızın ürettiği ajandayı o komşudan gidip onun babanızdan aldığı paranın 3 katına satın alıyorsunuz. Bu şekilde bir model ile siz sadece komşularınızı zengin edersiniz. Kim sorarsa babanız üretip ticaret yapıyordur.
 
Özgür demirtaşın 2 sene önceki Faiz Yalanı adlı videosunu izlemenizi tavsiye ederim. Yeni ekonomik modele giriş zamanında söyledikleri şeylerin hepsi çıkmış adamın ve adamın söylediği verilerin bugünki haline bakarsanız durumun daha da vahim olduğunu görürsünüz.
 

Geri
Yukarı