Üniversite okumak işsizlik sebebi

Sözel bölüm okuyanların geneli daha az kazanır ve hayat kalitesi daha düşük olur desen neyse ama "diğer bölümlere göre insanlığa katkıları yok, onlar olmasa pek etkilenmezdik" demek tamamen cahillik ve kendini gülünç duruma düşürmektir. Sanırım sana göre tarih, gastronomi, arkeoloji gibi alanlar değersiz ve bunlar olmasa insanlık pek bir şey kaybetmezdi. Gerçi Avrupa ülkelerinin aksine bizimki gibi cahil toplumlarda doktor, mühendis olmayıp beşeri ve sosyal bilimlerle ilgileneni adamdan saymadıkları için birinin böyle bir şey yazacağını tahmin etmem gerekirdi.
Evet.
 
Şimdi iyi dinle.

1. hangi mesleği yaparsan yap eğer en iyisini yaparsan çok güzel para kazanırsın zengin olursun.
2. hangi üniversiteye gidersen git o 4 yıl boyunca sadece okulda gördüklerinle yetinirsen hiçbir şey olamazsın, 4 yıl senin için hayata atılmadan önce sana verilmiş bir süredir üniversite de bunun bahanesidir sana meslek hayatının maksimum %15-20'sini öğretirler gerisini sen araştırıp kendini geliştirerek o 4 yıl içerisinde öğreneceksin ve hayata hazır hale geleceksin.
3. seçeceğin mesleği kazancına göre değil kendine uygun olup olmadığına göre seçmelisin. Hem yıllarını hem motivasyonunu hem de paranı boşa harcama. Gerçekten severek yapacağın bir meslek seçmelisin.
4. her yer üniversite dolduğu için ve Türkiye'de 1 tane bile adamakıllı üniversite olmadığı için çok iyi karar verip en azından ismi olan bir yerlere girmeye çalış. Mümkünse yurt dışı daha iyi.

Konunun özeti budur. Başka şeylerle kafanı bulandırma.

Ayrıca internet üzerinden para kazanmak gibi bir fikrin varsa üniversite okumadan da çok çok daha kısa sürede seveceğin bir mesleğin eğitimlerini alıp hızlı bir şekilde para kazanmayada başlayabilirsin. Para artık internetten kazanılıyor. Geleceğine yatırım yapmak isteyen yeni mesleklere yönelsin.
Çok teşekkür ederim. Kafamda bir şematik oturttum. Ama bir yandan da internet üzerinden para kazanmayı öğrenmeye karar verdim. Çok teşekkür ederim. İnternet üzerinden para kazanabildiğimiz mesleklerde sadece yazılım , photoshop gibi şeyleri biliyorum. Diğerleri üzerine de bir araştırma yapacağım.
 
Çok teşekkür ederim. Kafamda bir şematik oturttum. Ama bir yandan da internet üzerinden para kazanmayı öğrenmeye karar verdim. Çok teşekkür ederim. İnternet üzerinden para kazanabildiğimiz mesleklerde sadece yazılım, Photoshop gibi şeyleri biliyorum. Diğerleri üzerine de bir araştırma yapacağım.

Birçok meslek var. Avukat olup bulunduğunuz şehirde ki insanlarla uğraşacağınıza internetten milyarlarca insana ulaşabilirsiniz oturduğunuz yerden. Ben yıllardır öyle yapıyorum ve çok keyifli. Terlik pijama çay keyfime bakıyorum. Tasarımcıyım. Kolay gelsin.
 
Mantıklı bir insan her türlü durumda sayısal hatta eşit ağırlık bölümlerinin sözel bölümlerden daha avantajlı olduğunu görebilir. Ortalama 2 insan sözel bölümlerde daha çok çalışır, daha az kazanır diğer bölümlere göre. Ayrıca bir doktor, bir mühendis, bir avukat her türlü bir sözelciden daha kıymetlidir. Sözelcilerin bu gibi bölümlerin yanında insanlığa bir katkısı yoktur. Sayısalcılar, eacılar olmasa sözelciler yaşayamaz. Tam tersi durumda sayısalcılar ve eacılar bu durumdan etkilenmez. Sözel bölümler hobi olarak yapılacak şeylerin lisans olarak eğitiminden farklı bir şey değildir.
İşte bu önyargın yüzünden Türkiye gelişmiyor maalesef. Sözel bölümün içinde birçok toplum bilimi bulunmakta. Çoğrafya, tarih, arkadaşın dediği gibi arkeoloji daha birden çok bölüm daha var. Bu bilimlerin sizin saydığınız bölümdeki alanlardan daha çok katkısı olmuştur. Cahil, cahil konuşmayı bırakın. Önyargınızı ve bu zihniyetinizi kırın. Sizin gibiler yüzünden çağdaş ülkeler seviyesine yükselemiyoruz.
 
Son düzenleme:
Bilmiyorum, herkes asgari ücret alırsın yatarsın paşam deyip duruyor.

Bunu söyleyen kişiyle konuşmak istiyorum. Lise mezunlarına bile artık asgari ücret vermiyorlar. Kendimden biliyorum ben liseden bu sene mezun oldum rastgele bir işte bile asgari ücretten fazlasını veriyorlar. Akılları sıra amaçları seni kandırmak hocam. Böyle insanlarla fazla yüz göz olma. Molotof ve mayın bilimleri bölümünden mezun olanların diyeceği şeyler bunlar.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Amaç para kazanmak ise bu bölümler 10 gömlek üstünde
Hukuk dediğin bölümle eczacılık gibi ilaç esnafı bölümler rekabet edemez çok kazanan iki üç eczacı var diye her eczacı çok kazaniyor diyemeyiz aynı zamanda savcı veya hakim olursan kral sensin adalet olmadan hicbirsey olmaz
 
Böyle bir dünya yok. Kulaktan dolma bilgiler ile böyle kararlar vermeyin. Saçma bir üniversitede okursanız işsiz kalırsınız. Avukatlık ve Psikoloji bölümleri çok iyi bölümler.

TÜİK yükseköğretim istihdam göstergeleri raporuna göre:

Lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı:
Yönetim bilişim sistemleri: %73,6
Hukuk: %52,4
Psikoloji: %60,1

Gruplara göre lisans mezunlarının aylık ortalama kazançları:
Yönetim bilişim sistemleri: Yüksek (48. sırada)
Hukuk: Yüksek (51. sırada)
Psikoloji: Çok düşük (166. sırada)

Kısaca artık ne Hukuk ve Psikoloji iyi durumda. İki grupta da YBS daha önde. Kaldı ki YBS zaten teknik bir bölüm olduğu için kendini ne kadar geliştirirsen iş imkanı ve maaş açısından kendini o kadar ileriye taşıyabileceğin bir bölüm her açıdan daha avantajlı.

Hukuk dediğin bölümle eczacılık gibi ilaç esnafı bölümler rekabet edemez çok kazanan iki üç eczacı var diye her eczacı çok kazaniyor diyemeyiz aynı zamanda savcı veya hakim olursan kral sensin adalet olmadan hicbirsey olmaz

TÜİK yükseköğretim istihdam göstergeleri raporuna göre:

Lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı:
Eczacılık: %67,1
Hukuk: %52,4


Gruplara göre lisans mezunlarının aylık ortalama kazançları:
Eczacılık: Orta (59. sırada)
Hukuk: Yüksek (51. sırada)

Günümüzde hem yüksek kazanç hem iyi iş imkanı istiyorsanız ya Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği ve Yönetim Bilişim Sistemleri gibi yazılım ile alakalı bir bölüm okuyacaksınız, ya da Tıp okuyacaksınız. Geriye kalan bölümlerin durumu ortada.
 

Geri
Yukarı