Üniversite okumak şart mı?

Aynı mantık Avrupa'da da geçerli. Zira diplomaların hepsi Türkiye de dahil olmak üzere Avrupa kapsamlı verilir. Yani burada bir dalda diploma alan kişi Avrupa'da o işi yapabilir. Eğer vatandaş değilse zaten çalışma izni olması için de diploma gerekiyor. Yani diploma her şekilde gerekli bir evraktır.
 
O dediğin üniversitelerden mezun olunca işveren direk işi veriyor mu sanıyorsun sen? Yok öyle kuru ekmek. O okullara gittiğin zaman da iyi bir şekilde mezun olmaya gayret edeceksin.
Sanırım lise de olduğu gibi oradan da sağlam puan almak gerekiyor. Doğru mu?
Dostum kendini geliştirirsen o kadar şart değil. Ancak kendini geliştirmezsen mecbursun diyelim.
Üniversite yolu gözüküyor sanırım.
 
Hocam baştan söyleyeyim biraz uzun olacak yazı kusura bakma şimdiden ve ayrıca hepsi benim görüşlerim.
Şu bir gerçek ki Türkiye'de 5-6 tane üniversite var herkes tarafından kabul görmüş çıktığında işin hazır denilen, bakın olan demiyorum denilen diyorum çünkü onlarda eski etkisini kaybetti zaten. Yukarıda arkadaşın belirttiği gibi bir şirkette çalışmanız suç mu değil mi bilmiyorum fakat kendi yazılımlarınızı geliştirmek istiyorsanız size kimse engel olamaz hop kardeşim sen okumadın diyemez. Bakın 4 sene boşsanız ve yapacak başka bir şeyiniz yoksa üniversiteye gitmemek aptallık olur. Ama bu 4 sene içinde kendinizi geliştirip kendinize bir iş kurmayı düşünüyorsanız yapmak istediğiniz birçok şeyi artık kendini geliştirerek yapabilirsiniz size engel olacak bir durum yok artık günümüzde. Açıkçası ben çift dil mütercim tercümanlık okuyorum isteyen herkes dışarıdan dil öğrenebilir mesela ama bunu okulda yapmanın elbette ayrı bir avantajı var. Bilen insanların yanında olmak bambaşka bir olay. En basitinden soru sormak diyebilirim buna bir örnek olarak. Amacınızı belirleyip ona göre hareket edin. Üniversite sosyallik konularına pandemi döneminde girmek istemedim benden bu kadar.
 
Ek olarak benim tavsiyem eğer üniversite okumayı düşünüyorsanız 4-5 senenizi boş boş okula gidip gelerek geçirmemenizdir. Mümkünse çift anadal ya da yan dal programlarına kayıt yaptırıp kendinizi daha da parlatabilirsiniz.
 
Bilgisayar veya yazılım mühendisliği için üniversite şart mı?

Alaylı yazılımcı kısmına girdiğim zaman matematik lazım oluyor diye biliyorum. Sanırım mühendislikte ki sayısal dersler ağır geliyor (kültür dersi için sözel var mı bilmiyorum).

Artık tak etti. Bir şeyin elinden tutmak gerekiyor. Yaş oldu 20. üniversiteye seneye gideceğim ama temelim olmadığı için 2 sene hazırlanmayı düşündüm. Yalan söylemeye gerek yok uzun zaman boyunca ders çalışamadım.

Eğer arada çok fark yok ise alaylı kısma kayacağım.

Yani boğaziçi, ODTÜ, İTÜ gibi yerlere gidersem işverenler bana iş sunacağı kesin fakat daha alt üniversite de iş bulmak zor diye biliyorum.

Sizlere sormak istedim. Uzun lafın kısası; bilgisayar/yazılım mühendisliği için üniversite şart mı?

Hayir degil. Okumadan da kotu olmayan pozisyonlara gelebilirsin.

Universite okumadigin icin asla kapatamayacagin eksiklikler:

- Muhendis degilsin. AR-GE yapan sirketler muhendis olmayan yazilimcilar calistirmazlar. ( Devlet vergi indirimi yapiyor )
- Bazi sirketlerin universite mezunu olmayan insani ya hic ise almaz ya da belirli pozisyonlarin ustune getirmez. Kac tane alayli CEO/CTO gordunuz?

Alayli yazilimci olarak cok calisabilerek kapatabilecegin ama alaylilarin %99 unun asla kapatamayacagi eksiklikler:

- Akademik formasyon olmadigi icin belirli konularda yetersizlik. ( Theory of computation - Formal Languages - Cryptography vs ) Bunlari youtube - Udemy vs kurslarda bulamazsin.
- Ciddi matematik gerektiren alanlarda eksiklik. GKE yazan ekipte matematik bilmeyen bulunamaz, simulasyon, oyun-motoru, deep-learning, prediction vs gibi alanlarda yazilim gelistirme yapamaz alayli. Matematik temeli olan universite mezunlari bu alanlara yerlesir, bilgisayar muhendisi olmak sart degil.
- Bogazicili adam yarin Isvec'te is basvurusu yaptiginda muhtemelen calismayi dusundugu yerde kendisine referans olabilecek baska bir Bogazicili olacak. Sen tirnaklarinla geleceksin. 15 sene sonra bilmemne holding teknoloji kurulu baskani muhtemelen yine sayili okul mezunlarindan biri olacak, yine referans isi yalan olacak.
- Ilk isini bulma. Bir okuldan mezun olmak demek su => "Ben ODTU olarak kefilim ki bu insan bilgisayardan anliyor". Sana egitiminizi nerede aldiniz dediklerinde "Bogazici bilgisayar" demen yeterli, baska referansa ihtiyacin yok. Alayli adamin ozellikle ilk 5-10 sene tecrubesinde bu hep onunde engel olacak. Fakat belirli yil gectikten sonra universitenin onemi azalacak. Calistigin projeler daha onemli hale gelecek.

Tum bu yazdigim olumsuzluklar piyasadaki islerin etse etse %20 si eder. Geri kalan %80'ine girersin yaptigin isi biliyorsan. O kadar devasa bir sektor ve surekli de buyuyor. Ama hayal ettigin paralari kazanamazsan, tum gun CRUD yazarsin.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı